Publicaties

KASK & Conservatorium draagt onderzoek hoog in het vaandel. Hieronder enkele recente uitgaves van onze onderzoekers.

Bauke Lievens
De mythe die circus heet

Het circus van vandaag mag dan al een tijdje niet meer het bonte spektakel uit uw kindertijd zijn waar tijgers door brandende hoepels springen, toch is er in de hedendaagse circusscène nog heel wat werk aan de winkel. Circusdramaturge Bauke Lievens schrijft daarom een cyclus van Open Brieven aan het Circus. De brieven worden gepubliceerd over een periode van vier jaar en zijn uitnodigingen tot dialoog aan de sector. De publicatie van iedere brief wordt steevast gevolgd door heel wat commotie en telkens ook door een driedaagse ontmoeting waarin circusartiesten uit verschillende Europese landen met elkaar in gesprek gaan. De tweede open brief ‘De mythe die circus heet’ verscheen op de website van Etcetera (tijdschrift voor podiumkunsten) en wordt verdeeld in papieren formaat.

Lukas Huisman
Symponic Nocturne van Sorabji

Kaikhosru Shapurji Sorabji was een merkwaardig componist. Zijn stijl is moeilijk in een vakje onder te brengen, al had hij een voorkeur voor monumentale formaten. Sommige werken blijven door hun complexiteit tot op vandaag op een uitvoering wachten. Lukas Huisman ging de uitdaging aan en bezorgt met deze dubbel-cd de eerste opname van het werk Symphonic Nocturne, goed voor niet minder dan twee uur en zestien minuten intense pianomuziek.

Stoffel Debuysere
Figures of Dissent

Figures of Dissent is een bundeling van vijf uitvoerige brieven aan evenveel bestemmelingen, waarin Stoffel Debuysere mijmert over de relatie tussen film en politiek. Het gaat daarbij net zo goed over films met politieke thema’s als over de veelheid aan premissen en machtsstructuren die aan het medium ten grondslag liggen. Vandaar de ondertitel Cinema of Politics / Politics of Cinema. Met het boek mikt Debuysere niet zozeer op een afgelijnde theorie dan wel op ‘some kind of unsteady, inconstant discursive workspace that might serve as a catalyst for public exchange and dialogue’.

Jan Kempenaers
Composite

In Composite wordt de lezer geconfronteerd met een aantal monumentale maar verlaten bouwwerken. Door de onthechte manier waarop Kempenaers de camera hanteert en het gebrek aan contextuele duiding worden deze ooit zeer symbolische bouwsels herleid tot hun vormelijke restwaarde. Collageachtige ingrepen ondergraven verder de iconografie ten voordele van een verhoogde tactiliteit. Composite is in zekere zin een daad van fotografisch vandalisme, een meditatie over verval.

Sylvie Van Damme & Pieter Foré
De polders mee-maken

De polders mee-maken houdt een pleidooi voor ruimte als een subjectieve en emotionele plek zoals mensen die zien en beleven. Het boek biedt een gids om aan de hand van bouwstenen, recepten en ingrediënten samen te werken aan de verbetering van de beeldkwaliteit van het landschap. Een grondige analyse van de polders op basis van achte bouwstenen voor beeldkwaliteit geeft inzichten in hoe en waarom het landschap is gegroeid tot hoe het er nu uitziet.