Högt i tak,

med idéerna på golvet.

I januari blev Göteborgsbaserade Forsman & Bodenfors rankade som världens mest prisade reklambyrå av The Gunn Report. I veckan kammade byrån hem hela 3 guldägg och 11 silverägg i årets upplaga av Guldägget. På galan, och silveräggsvinnare för kampanjen med iZettle var Karolina Widell. Vi träffade henne för att få en snabb inblick i det hemlighetsfulla livet på byrån.

På Volvofabriken i Göteborg finns en stolthet i att ”jobba på golvet”. Där uppmuntras lika värde, gemensamt ansvar och öppen dialog. Samma företagsstruktur hittar vi hos en av världens mest framgångsrika reklambyråer; F&B jobbar nämligen också “på golvet”. Karolina Widell förklarar:

-Tanken med “golvet” härstammar från när idéen rymdes på ett papper, alltså när print var stora grejen. Syftet är inte att få en överblick på projektet, utan snarare ge kollegorna möjlighet att tycka till. Istället för att ha en Creative Director som ska tycka om allt, förväntas alla som jobbar här ha synpunkter på det som görs. 80 hjärnor är helt enkelt bättre än en.

Karolina Widell är ingen bilmontör, ändå vet hon allt om Volvos nya 2-liters förbränningsmotor. Varför? För att hon sedan tre år tillbaka arbetar som copywriter. Vad hon jobbar med just nu hålls hemligt, men om ett halvår kommer hon att förändra världen berättar hon och skrattar hemlighetsfullt.

– Variationen är vad jag älskar med mitt yrke. Helst vill jag inte ha några förkunskaper om ämnet innan jag kastas in i det. Oavsett om det gäller planteringsjord eller bilmotorer så måste du lära dig ALLT. Du sliter dig i håret av förtvivlan och ångest, men efter tillräckligt mycket läsande, sökande och tänkande löser det sig trots allt. Det gör det alltid.

Karolina är relativt ny i branschen och bara för några år sedan satt hon själv i skolbänken på Göteborgs Yrkeshögskola, numera YRGO. Under hela sin uppväxt hade hon fått höra hur duktig hon var på att skriva, men att bli journalist var inte aktuellt och författare kändes alldeles för långdraget:

– Jag ville arbeta med något som både påverkade och berörde människor. Först funderade jag på radio, sedan TV, men inget kändes rätt för mig. Inom reklam kan jag få båda delarna och samtidigt göra det jag älskar, att skriva.

Att Karolina hittat rätt arbetsplats går det inte att förneka. Under utbildningen gjorde hon sin praktik på F&B och kastades direkt in i riktigt stora projekt:

– Jag minns att jag kände prestationsångest av att ens kollegor är några av världens bästa kreatörer, men det första man får lära sig här är att släppa på prestigen. Så sett är F&B ett fantastiskt ställe att arbeta på, och förmodligen anledningen till att så många valt att stanna kvar här.

Resultatet av att vara världens bästa reklambyrå innebär förstås många prisutdelningar och galor. Så sent som i förra veckan var det byråresa till Stockholm för den eminenta Guldäggsgalan. Karolina var nominerad och vann med kunden iZettle ett silverägg för kampanjen 12 hour store:

– Det är väldigt roligt med galor som prisar kreativt arbete och premierar kunder som vill, kan och vågar göra bra reklam. Det är de kampanjerna som blir bäst.

Vi lät Karolina avsluta med en sista glimt av livet som copywriter på F&B och frågade hur en vanlig dag på byrån ser ut.

– Den startar med frukost på kontoret. Därefter jobbar jag på med lite olika projekt utan för många avbrott. Sen packar jag ihop och går hem vid fem. Men det där händer aldrig. Det finns ingen “vanlig” dag som copywriter.

Alexander Jansson, Rickard Netsner och Sebastian O Carlsson

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.