atakan k
2 min readAug 10, 2020

Solomon Adaları, Nereden Geliyor Bu İsim #1

Solomon Adaları ya da daha anlayabileceğimiz bir şekilde düşünürsek Süleyman Adaları, Pasifik Okyanusu’nda Papua Yeni Gine’nin doğusunda bulunan adalar topluluğudur. Muhtemelen çoğu kişi bu tarz ilginç isimlere sahip devletlerin ya da bölgelerin adlarının nereden geldiği merak ediyordur. İşte bu anlatı da “Solomon” adının hikayesidir.

https://en.wikipedia.org/wiki/Solomon_Islands#/media/File:Solomon_Islands_on_the_globe_(Oceania_centered).svg

1492'de denizaşırı seferi sırasında bir kara parçasına ulaşan Kristof Kolomb bu bölgeyi Hindistan sansa dahi 3. seferinde, 1498, artık bu kara parçasının yeni bir kıta olduğunun farkına varmıştı. Bu o zaman için bir devrimdi lakin sanıldığı gibi devrim yeni bir kıta bulmak değildi çünkü bu bölgeler daha önceden de dolaylı olarak biliniyor ya da o konuyla bağdaştırılıyordu: Vikingler, Sahra altı Afrikalıları ve belki de Plato’nun kayıp kıtası Atlantis. Bu örneklerin içinde yer alan daha uç bir sav ise, Süleyman’ın zenginliğinin kaynağı olarak gösterilen Tarşiş bölgesi,

Kralın gemileri Hiram’ın adamlarının yönetiminde Tarşiş’e giderdi. Bu gemiler üç yılda bir altın, gümüş, fildişi ve türlü maymunlarla yüklü olarak dönerlerdi. (İncil: 2. Tarihler 9:21 YC2009)

Ya da aynı şekilde bahsi geçen Ofir adına sahip bir ada da Süleyman’ın altın kaynaklarından biriydi:

Kral Süleyman Edomlular’ın ülkesinde, Kamış Denizi kıyısında Eylat yakınlarındaki Esyon-Gever’de gemiler yaptırdı. 27 Hiram denizi bilen gemicilerini Süleyman’ın adamlarıyla birlikte Ofir’e gönderdi. 28 Ofir’e giden bu gemiciler, Kral Süleyman’a 420 talant altın getirdiler. (İncil: 1. Krallar 9:26 YC2009)

İşte yeni bir kıtanın bulunmasındaki asıl devrim de İncil’de de bahsedildiği gibi gemilerin gidip altın getireceği bakir toprakların Avrupalı krallıklara açılmasıydı. Yeni kıtanın çok kısa sürede İspanyollar dışında Portekiz, İngiliz, Fransız ve Felemenk krallıklarının sahipsiz erik ağacı konumuna gelmesi şaşırılacak bir durum değildi. İşte bu sandalye kapmaca yarışında Alvaro de Mendaña 1567'de günümüz Solomon Adaları’na ulaştı ve muhtemeldir ki “iyi bir Katolik” olarak yetişen bu adam İncil içerisindeki anlatıları düşünerek adaları Süleyman’ın zenginliğinin kaynağı olan adalarla bağdaştırıp bu bölgenin adını Solomon koyması pek de ilginç olmayacaktır.

Anlatının temeli Cemal Bâli Akal’ın Modern Düşüncenin Doğuşu-İspanyol Altın Çağı adlı kitaptan alıntıdır.

atakan k
0 Followers

burada yazdıklarım tamamiyle kendi düşüncelerimden ileriye gitmeyen yazılardır.