2018 In….Eten!

Ik wilde nog een eerbetoon schrijven over al het eten en drinken dat ik afgelopen jaar heb mogen ervaren.

Huisgemaakte gerechten vol met liefde (en roomboter), hemelse haute cuisine en alles daartussen in. En wijn. Heel veel wijn!

Sterrenzaken

Ik heb dit jaar veel bij sterrenrestaurants gegeten en dat waren stuk voor stuk fantastische etentjes, dus even alles op een rijtje.

Niven

Ik was met Cynthia & Mariet in halverwege januari bij Niven. Cynthia kun je altijd wel porren voor een decadent etentje en ook Mariët houdt van een avondje vol met heerlijke hapjes, wijn en in de watten gelegd worden. Omdat er zo ontzettend veel plantaardig gekookt wordt bij Niven was het voor Mariet, die veganistisch eet, ook heel makkelijk om lekker mee te doen. We hadden een menu met landen-thema’s en het was helemaal geweldig.

Ook top: Het zit in Rijswijk dus we werden s’avonds opgepikt door Vincent (die van mij) en Jer (die van Jet) dus veilig en snel van Rijswijk naar Den Haag met ons giechelend van de wijn op de passagiersstoel.

In oktober ging ik nog een keer! Toen nam ik Vincent mee naar Niven om zijn 34e verjaardag te vieren. Ik was de BOB en heb na één glas bubbels alleen water en een heerlijk glas alcoholvrije rode wijn gedronken (prima alternatief voor een keertje) bij het eten. Ook toen weer heerlijk gegeten.

FG Foodlabs

FG Foodlabs zal altijd een beetje een plek in mijn hart hebben. Toen Vin en ik nog maar kort aan het daten waren en hij de zondag naar mij zou komen voor een date boekte ik spontaan een lunch via Restaurantweek en we hebben toen heerlijk drie uur lang getafeld en gekletst met superlekker eten. Toen we een jaar verkering hadden gingen we hier s’avonds eten en gaf Vincent me daar een naambordje met mijn naam erop, als symbool dat we zouden gaan samenwonen. (Dat duurde trouwens nog even en dat bordje hangt er nog steeds niet want bleek niet te passen, LOL)

Dit jaar ging ik twee keer naar FG Foodlabs toe!

Een keer met mijn vriendin Marinte, voor allebei ons 30e verjaardag. Het was echt een fantastische avond. We zaten samen aan de bar, raakten aan het einde van de avond nog even aan de praat met de mannen naast ons (eentje bleek partner van een bedrijf waar Marinte had gewerkt) en ik heb het onthouden als een hele fijne avond vol met geweldig eten, maar vooral waarin ik van zes uur s’avonds van 1 uur s’nachts ongestoord met een van mijn oudste vriendinnen door mocht brengen.

Daaraan gerelateerd, ik miste dus de laatste normale trein naar huis, had het concept ‘nachttrein’ blijkbaar uit mijn hoofd geband dus nam een Uber.

Tweede keer was nog geen twee weken later (SORRY DAT IK BESTA) met mijn ouders, mijn broer en zijn vriendin, en Vinnie, om het 35-jarige huwelijk van mijn ouders te vieren. Tom (mijn broer) en ik namen ze mee als cadeautje en het was weer een heerlijke avond. Nicole (mijn broers vriendin) werkte ook heel lang in de horeca en herkende de Chunky Red, een favoriete rode wijn van haar.

Sindsdien is dat ook van de rest van het gezin een favoriete wijn.

(Sowieso ben ik groot fan van Zinfandel en Primitivo, bleek na deze wijn, de wijncursus en veel wijnen proberen.)

Beluga

Voor mijn 30e verjaardag reserveerde Susannah een van mijn vrije woensdagen, kocht een treinkaartje voor me met de bestemming doorgestreept en instrueerde me om 09 uur s’ochtends in een mooie outfit met Louboutins in mijn tas de trein te pakken richting Amsterdam.

Zo gezegd zo gedaan, en tijdens de treinreis onthulde Susannah dat ze mee uit lunchen nam bij een van háár favoriete sterrenzaken: Beluga! Hier heeft ze toen ze in Maastricht was ooit nog een tijdje stage gelopen (uiteindelijk is Susannah klassieke talen gaan studeren en docent geworden, maar ze heeft een eigen cateringbedrijf èn een keer meegedaan aan Master Chef, dus koken ken ze wel die meid) en wilde ze me als cadeautje mee naartoe nemen. Het was echt een feestje. Wat me het meeste bijstaat is de boomtoren op de foto met friandises voor bij de thee, die was echt supermooi.

FG

Om te vieren dat Susannah en ik allebei de wijncursus hadden gehaald (met distinction want we zijn FUCKING NERDS) gingen we lunchen bij FG!

We kregen een leuk kaartje met “gefeliciteerd!” en de champagne was een blanc de blanc waar ik nog weken aan gedacht heb. Wat me vooral bij is gebleven is de giga doos met verschillende soorten zout en de andere doos met verschillende soorten pepers, waar je dan je eigen mix van mocht samenstellen voor bij het brood. Ik ben zo dol op dingen die met zoveel passie en detail worden gepresenteerd.

Wat ik me ook nog kan herinneren is het Apenkop-toetje, wat echt het summum was van “lekker maar what the fuck maar lekker wel maar toch ook gadver what the fuck”

Een beetje zoals je soms met een scheef oog naar haute couture kijkt, weet je wel ?

I love it but I hate it but I love it — dat idee.

Fred

Het jaar daarvoor is op video vastgelegd hoe Susannah en ik de lunchronde bij Fred onveilig maakte en dit jaar gingen we er s’avonds eten. Nespresso had een deal ter ere van nieuwe smaken die leuk klonk dus dat zijn we toen gaan doen.

Dat is sowieso wel even belangrijk om te vermelden: Ik kan niet ontkennen dat ik in 2018 een exorbitant bedrag heb uitgegeven aan restaurantbezoekjes, maar ik kies wel vaak leuke deals uit via Heerlijk, Restaurantweek & dit soort sites. Scheelt toch weer iets!

Dat soort deals zijn vaak een dat een 3–, 4-, 6- of 10-gangen menu voor een leuke(re) prijs wordt aangeboden, en ik vind het sowieso altijd leuk om menuutjes te doen, niet a la carte, want de mensen die de menuutjes maken hebben er sowieso meer verstand van dan ik.

212

Dit was toch wel echt een pareltje onder de restaurantbezoekjes dit jaar.

Ik ging hier op een woensdagmiddag in november lunchen met Susannah en we hebben hier echt waanzinnig gegeten.

Toen we de aardpeer kregen met witte truffel (foto midden) werd ik gewoon een beetje boos op de chef dat hij me dit aan durfde te doen en het laatste gerechtje was een geblazen glazen bal van suiker met kersenijs. Echt, hou op met me.

Niet verrassend dus ook dat ze in de afgelopen december ook een ster gekregen hebben! Monique stuurde me dit filmpje op en ik zwijmel er helemaal bij weg. Ik kan niet wachten om hier ook een keer s’avonds te gaan eten.

Andere eervolle restaurant-vermeldingen

Rose Garden, Pernis

We gaan eigenlijk elk jaar voor mijn opa of oma’s verjaardag naar de Rose Garden in Pernis (waar mijn grootouders wonen en mijn ouders vandaan komen). Ik heb er ooit een ludiek stukje aan gewijd op mijn blog (vijf jaar geleden in een andere relatie, in een ander huis, in een heel ander leven, godverdorie wat ben ik oud)

Maat het feit blijft dat het een fantastische Chinees is en ik in de luxepositie zit dat ik mijn opa’s en oma’s nog heb èn uberhaupt uit een hele lieve en betrokken familie kom.

DUS KOM MAAR DOOR MET DE PIKANTE KIP EN DE MIHOEN!

De Viskantine in Rotterdam

Ik was er een paar jaar geleden ook geweest; het is een stukje van De Machinist en geinspireerd door het illegale visrestaurant wat Hotel New York er ooit bij runde (bron).

Hier ging ik deze zomer heen met collega’s op een heerlijke warme dag, waar we met een flesje witte wijn allerlei gerechten bestelden. Ik vind de wijn er niet zo trouwens, maar je hebt daar wel geweldige gefrituurde spierinkjes en ook wat vega-dingetjes die heel lekker zijn!

Moscow At Sea, Leiden

In 2017 ook al eens geweest, maar verdient een eervolle vermelding door de fantastische oesters en champagne. Rocher drinkt tegenwoordig bubbels, dus ik ga hier in februari ook weer heen met hem en Susannah!

Tabu, Leiden

Ik ben dit jaar nog meer geobsedeerd geraakt door Mexicaans eten, en naast Supermercado in Rotterdam (vind ik echt een relaxede tent om te gaan eten, cheap ass giga hoeveeheden Mexicaans) is Tabu dus voor mij een feestje.

Een hele leuke aanwinst in Leiden en in mijn leven.

L’ouest, Rotterdam

Ik was nog nooit in deze wijnbar geweest maar dit jaar gingen Roch en ik daar vieren dat hij een baan heb en dat we awesome zijn. Heerlijke primitivo op en een goed borrelplankje.

Dit was ZafVino in Arnhem!

Raen Lee, Arnhem

Vin en ik gingen een nachtje slapen in Arnhem in augustus en zijn na een relaxte namiddag borrel bij Zafvino voor het eten bij Raen Lee beland. We hebben daar ZO lekker gegeten.

Ik was wel een beetje dronken aan het einde, maar dan nog. Ik herinner me hoe lekker alles was.

Wilhelmina, Amsterdam

Ik werd hiernaartoe meegenomen door Monique en bestelde de wentelteefjes met gekarameliseerde banaan. Wat. een. feestje.

Provenier, Schiedam

Ik ging met mijn ouders een keer spontaan hapje eten en had de dag ervoor een leuke deal gevonden in Schiedam bij de Provenier. NOU. Wist ik veel dat je daar dus superluxe en lekker kan eten!

Hier kwam ik erachter dat ik gekoelde Pinot Noir heel erg lekker vind bij paddenstoelgerechten, en ik zat eigenlijk heel de avond te stralen omdat ik zo intens blij ben met mijn ouders. Het zijn de liefste, meest zorgzame en betrokken mensen en ik bof onwijs met ze: ik kan met ze praten over alles.

Topleven. Dit jaar weer wat mij betreft, en dan mijn broertje en zijn vriendin mee. ❤

Mijn Favoriete Classics in 2018

Het Eigendom, Rotterdam: Als ik de kans krijg neem ik iedereen hierheen om te borrelen.

Dit jaar twee keer uitgebreid geborreld met oud-collega Linda, hierheen geweest met verschillende collega’s, deze locatie voorgesteld voor de teamborrel, en allerlei vriendinnen hier naar binnen gesleurd. Het is dus ook niet gek dat ze me inmiddels dolenthousiast begroeten.

Bestel de Southbank Sauvignon Blanc (ik heb net een doos besteld voor thuis) en de frietjes met truffelmayonaise.

Mama Kelly, Den Haag: Is voor ons een kwartiertje fietsen en vind ik een perfecte combinatie van ontspannen en hip-en-snel. De laatste keer dat ik hiernaartoe ging was het een dubbeldate met Susannah en Michel, en hebben we megaveel en lekker gegeten.

De beste culinaire thuiswedstrijden!

Le Creuset Pan: Vin kocht een gigantische Le Creuset pan die dit jaar voor stoofpotjes, coq au vin, vegan curries en one-pot pastas gebruikt is.

Mexicaans eten: Ik maakte dit jaar onwijs vaak de chili van de Groene Meisjes en de bonenmix met zoete aardappel van VegaDutchie. Dit breidde zich ook nog uit naar nachoschotels en…allerlei dingen uit onderstaande kookboek!

Death by Burrito kookboek: Vin kreeg dit kookboek cadeau van Susannah, omdat Susannah een awesome gift-giver is — en waar ik vervolgens ook weer wat aan heb. Vin maakte enchiladas en Mexican veggie stir fry, ik maakte chipotle rijst en een of ander bonenmengsel. Fantastisch voor iedereen die van Mexicaans houdt!

Snoop Dogg’s Recipe Book: Ik kreeg deze van Susannah en heb hem nog niet gebruikt, maar Snoop heeft altijd een fles champagne in de koelkast dus die man zit sowieso vol goede ideeen. Dus in 2019 ga ik met deze koken.

Cannoli’s van Luciano’s: halverwege deze zomer was ik ineens geobsedeerd met cannollis. De limoncello en pistache varianten waren mijn favoriet.

Salted coffee brownie cookies: Ik kan echt niet eens beginnen met uitleggen hoe lekker deze kookjes zijn. Ik zag ze in de zomer bij Monique, maakte ze, en maakte ze toen drie weken achter elkaar omdat ze zo, zo, zo lekker zijn. Echt. Maak ze.

Gnocchi met boerenkool in saliebotersaus met pancetta: Net als de cannoli’s, GEEN IDEE waar zo’n bevlieging dan vandaan komt maar hij was er ineens. Ik wilde gnocchi maken met salieboter.

Dus stond ik deze winter ineens dit in elkaar te flansen op een doodgewone woensdagavond. Vin was groot fan. In de top 5 van alles wat je ooit gemaakt heb, zei hij, dus dat is grote eer. Recept hier.

Dinnerparty: Na onze wijncursus gaven Vin en ik een dinnerparty bij ons thuis voor een paar van onze vrienden. Dit was zo leuk en gezellig dat er spontaan een eetclub uit ontstond die aankomende februari weer bijeenkomt voor de eerste 2019 dinnerparty! Ik vind het wel afschuwelijk dat de eetclub De Natte Boterham is genoemd maar goed, concessies.

Vin maakte Coq au Vin, ik had amuses a la de Librije gemaakt en we dronken heel veel lekkere wijn. Dus: Zin in februari.

En dan nu, 2019! Culinaire Wishlist:

  • Ik ga samen met Susannah WSET level 2 doen (en halen, dan kunnen we dat weer ergens gaan vieren)
  • Heel veel Mexicaans koken
  • Meer Italiaans koken
  • Meer wijnen bestellen. Er komen nu een doosje Chunky Red en een doosje Southbank Sauvignon Blanc’s mijn kant op, dus ik ben een happy camper.
  • Nog een keer bij 212 eten
  • Naar Heroine (dit gaat eind januari gebeuren)
  • Naar Bog in Den Haag!
  • Nog een keer naar Niven (dit gaat in februari gebeuren, met een nachtje slapen!)
  • En het aller-, aller-, allerliefste zou ik dit jaar met Vin nog bij de Librije gaan eten en daar logeren.

We gaan het zien. Anders kan ik altijd nog heel veel M&M’s eten.

Liefs!