Bilgisayar Destekli Tasarım Kullanmanın 10 Avantajı

ortak platform
3 min readApr 11, 2022

--

Bilgisayar Destekli Tasarım Kullanmanın 10 Avantajı

Bilgisayar destekli tasarım olarak da bilinen CAD (computer aided design), bilgisayar sisteme bağlı olarak gerçekleştirilen tasarım sürecidir. Özellikle mimarlar ve mühendisler tarafından sıklıkla tercih edilen bir uygulamadır.

Günümüzde neredeyse her alanda kullanılan bilgisayar destekli tasarım programının avantajlarını sizler için derledik.

- Yapılan tasarımları telif hakkı ile koruma altına alabilirsiniz.

- Çizimlerinizde çok daha detaya inebilirsiniz.

- CAD sayesinde dijital ortamda kolaylıkla veri aktarımı yapabilirsiniz.

- Tasarım esnasında kolaylıkla değişiklik yapabilirsiniz.

- Çizim esnasında ihtiyaç duyulan araçlara gerek kalmadan kolaylıkla tasarımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

- Kağıt üzerinde eskiz çizmeye gerek kalmaz. Bu sebeple zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz.

- Çizimi başkalarına aktarabileceğiniz durumlarda kolaylıkla paylaşımı yapabilirsiniz.

- 3 boyutlu çizim yaparak projenizi detaylandırabilirsiniz.

- İş tekrarı sorunu yaşamazsınız. Aynı zamanda kodun ve tasarımın çeşitli kısımlarını, daha sonra kullanmak üzere kopyalayabilirsiniz.

- Geliştirilmiş doğruluk özelliği sayesinde tasarımın hassasiyetini, doğruluk seviyesini ve becerisini görebilirsiniz.

Bilgisayar Destekli Tasarım Kullanım Alanları Nelerdir?

Bilgisayar destekli tasarım uygulamalarının kullanım alanları giderek artış göstermektedir. Yazılım programlarına bağlı olarak gelişen bu uygulamalar özellikle mühendislik alanında yaygındır.

Mühendislik kapsamında uzay çalışmaları, otomotiv sektörü, dijital oyun sektörü gibi neredeyse bütün mühendislik dalları yer alır.

Mimarlık projelerinde de sıklıkla kullanılır. Profesyonel yazılım algoritmaları sayesinde bütün proje tasarımı başarıyla gerçekleşir.

Grafik tasarım çalışmaları da kullanım alanlarına dahildir. Özellikle 3 boyutlu tasarımlarda sıklıkla tercih edilir.

Kısacası tasarım ve çizim alanlarının neredeyse hepsinde artık CAD kullanılmaktadır.

CAD Çizim Mantığı Nedir?

CAD çizim mantığı, çizim ve tasarımda gereken teknik resim prensiplerini kapsar. Genel olarak 3 kategoriyi kapsar. Bunlar; İki boyutlu çizim, üç boyutlu modelleme ve parametrik tasarımdır.

1. İki Boyutlu Çizim Sistemi

Klasik mantıktaki cetvel, çizim tahtası ve eskize hitap eden donanımlardan oluşur. İki boyutlu yapılan tasarımda elemanların tekrarı, kopyalama, otomatik boyutlandırma gibi özellikler yer alır. Çizimi yapılan projenin 2 boyutlu görünmesini sağlarken bir görüntüden giderine geçişte kolay yol gösterir.

Bir diğer özelliği ise hazır çizim kütüphanesinin olmasıdır. Bu sayede çizimlerde hızlı ve kolay değişiklikler yapabilirsiniz.

2. Üç Boyutlu Modelleme

Günümüzde en yaygın kullanılan modellemedir. Özellikle cisimlerin bütün detaylarını, hacimlerinin görünmesi açısından oldukça profesyoneldir.

Cismin hataları önceden tespit edilebilir ve proje başlamadan sorunlar giderilir. Gerçeğe yakın görüntüsü sayesinde tasarımdan imalata geçiş aşaması daha kısa süreli gerçekleşir. Aynı zamanda daha az maliyetlidir. Üç boyutlu modellemenin 3 farklı yöntemi vardır. Bunlar:

- Tel Çerçeve Modeli (Wire Frame)

- Yüzey Modelleme (Surface Model)

- Katı Modelleme (Solid Modelling)

Tel çerçeve modeliyle cisimler ekran içerisinde yüzey kenar çizgileriyle tanımlanır. Bu modelleme yöntemi uzayda çizgiler ve noktaların tanımlanmasıyla oluşur. Birçok mühendislik uygulamasına uygundur ve en basit modelleme yöntemidir. Bu modelleme aynı zamanda hafıza ve işlem zamanı olarak da uygundur.

Yüzey modelleme yönteminde ise cismin dış yüzeyi açıkça tanımlanır ve NC kodu üretiminde avantajlıdır. Çizimi yapan kişinin belirttiği çizgiler birleşerek yüzey modeli oluşur. Kullanış şekli tel çerçeve modeline benzese de yüzey modelleme birçok özellik açısından daha gelişmiştir.

Katı modelleme en gelişmiş 3 boyutlu modelleme metodudur. Cismin hacmi, ağırlığı gibi fiziksel özellikleri hakkında detaylı bilgi verir. Aynı zamanda cismin renklerinden ışığına her detayı uygulanabilir. Kısacası yalnızca bir görüntü olmaktan çok ötedir. Cismin dış ve iç bütün geometrisi bilgisayara aktarılabilir.

CAD Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

CAD Yazılımı Öğrenmek Kolay Mı?

Farklı CAD yazılımlarının öğrenimi değişiklik gösterir. Ancak öğrenimi kolaylaştırmak amacıyla online mimari tasarım kursları gerçekleştirilmektedir. Kişinin çalışma performansına da bağlı olarak CAD yazılımlarını öğrenmek zor değildir.

CAD Öğrenmek Ne Kadar Sürer?

Alınan eğitime ve öğrenim içeriğine göre öğrenme süresi değişiklik gösterir. Genel olarak temelden ileri seviyeye ulaşmak sıkı bir çalışmayla birkaç aylık süreyi bulabilir.

CAD Yazılım Kursu Fiyatları Ne Kadar?

Kursa kayıt olacak kişinin seviyesine ve alması gereken eğitimin içeriğine, eğitimin süresine göre fiyatlar değişiklik göstermektedir. Kişilerin bu sebeple kendilerine uygun kursu belirledikten sonra fiyat konusunda bilgi alması gerekmektedir.

--

--