Cum Sa Te Comporti In Fata Oamenilor Care Iti Sunt Superiori?

Circula prin dezvoltare personala zvonul asta ca “nimeni nu iti e superior”, ca toti suntem diferiti, unici, frumosi, dragalasi, pufosi si asa mai departe. Chestia asta e o prostie.

Intr-adevar, toti avem potentialul de a fi ceea ce am enumerat mai sus. Dar nu toti suntem. Cunosc oameni cu totul dizgratiosi in atitudine, deloc frumosi, deloc dragalasi si nicidecum pufosi. Mai mult de atat, cunosc multi oameni carora le sunt superior si altii care imi sunt cu mult superiori mie.

Ce inseamna ca un om sa-ti fie superior? Ei bine, habar n-am efectiv ce inseamna, stiu doar ca e o senzatie in corpul tau, care oarecum iti comunica faptul ca persoana din fata ta e mai buna ca tine. La ce e mai buna? In general, e mai buna ca tine, desi poate pe unele arii ale vietii tu o iei.

Acuma, majoritatea oamenilor complexati, cu stima de sine mica, in momentul in care intalnesc un om ce le este superior, incep sa-l ocarasca, sa faca tot ce pot sa-l coboare de pe tron prin critici, pentru ca altfel ei nu ar putea ajunge la nivelul lui, decat daca el coboara la nivelul lor. Obisnuiam si eu sa fac asta mai demult, cand ii criticam intens pe oamenii ce erau mai buni ca mine, din dorinta de a ma simti mai bine, ca o forma de aparare. Vei vedea ca pentru oamenii mici, jignirea si condamnarea oamenilor superiori e pentru ei o forma de aparare, ca spinii pentru trandafiri, ajutandu-i sa scape de sentimentul ca e ceva gresit cu ei. Da, dragul meu, e foarte posibil sa fie ceva foarte gresit cu tine. Odata acel lucru identificat, schimba-l.

Cand am inceput sa am incredere in mine, tot am intalnit oameni care imi erau cu mult superiori, doar ca acum atitudinea mea se schimbase: din ura si invidie se transformase in admiratie.

Admir oamenii care imi sunt superiori. Incerc sa ma inconjor cu ei cat mai des. Incerc sa stau in prezenta oamenilor care ma intimideaza, care ma fac sa ma simt inferior. Asta e, cred eu, atitudinea ce te va ajuta sa ai o crestere continua in viata. Pentru ca sunt sigur ca ai deseori tendinta sa eviti oamenii ce ii simti fi superiori tie, pentru ca ei te fac sa te simti prost. Dar, dragul meu, asta e adevarul. Esti mai prost ca ei, ei sunt mai buni ca tine. Nu e nimic gresit in asta. Nu e nimic anormal. Spun deseori faptul ca, fara a accepta ca esti prost, nu poti incepe sa devii desptept.

Expertii in filozofie inaplicabila iti spun sa nu te compari cu ceilalti. Eu iti zic sa nu te compari cu ceilalti la aspectele pe care nu le poti schimba, cum ar fi o trasatura a fetei, vocea sau alte cele. Dar sunt unele lucruri, cum ar fi scoala, vorbitul in public, capacitatile sociale care, in momentul in care vor fi comparate cu cele ale oamenilor superiori, iti vor da de gandit si te vor motiva sa le cresti.

De asemenea, un mare avantaj atunci cand stai in prezenta unui om mai bun decat tine, care la inceput te poate intimida, e ca iti creste foarte mult increderea de sine, cu cat stai mai mult cu el. De aia, imi place des sa spun ca o mare componenta a ceea ce sunt astazi se datoareaza faptului ca, in grupul meu de prieteni, eu sunt cam cel mai prost. Si asta ma ajuta enorm.

Inconjoara-te cu oameni superiori. Nu-i blama, admira-i.

Si vei deveni asemeni lor.

Nu fi mai puternic, fii puterea.

P.S.: Era sa uit: se spune ca oamenii care iti sunt cu adevarat superiori trebuie sa te faca sa te simti bine in prezenta lor, altfel nu iti sunt superiori, doar niste aroganti. Ei bine, pe undeva e adevarat, pe undeva nu. Oamenii aia care iti sunt superiori pot incerca ei cat de mult vor sa te faca sa te simti bine, dar daca tu esti un gandacel cu incredere de sine groasa cat un fir de ata, tot prost te vei simti. Te vei simti din ce in ce mai bine in prezenta lor cand tu vei incepe sa devii din ce in ce mai bun.

Pana atunci, esti un gandacel. Cu capacitatea de a deveni o mare gânganie. Nu uita asta.