Despre Esecurile Din Viata Mea Si Cum Am Trecut Peste Ele

Ma intreaba ieri Diana, uimita de increderea mea de sine, daca mi s-a intamplat vreodata sa am un esec semnificativ, care sa ma doboare. Ma uit la ea si ma apuc sa rad. Se uita la mine nedumerita. Ii spun ca pana acum am avut mult mai multe esecuri decat reusite. De fapt, am reusit doar cateva lucruri pe care le consider cu adevarat importante in viata mea de pana acum, iar restul sunt o serie lunga de esecuri din care am invatat o lectie. Sau mai multe lectii.

Acum o saptamana eram la Business Days si am prins o discutie ce se desfasura la masa invecinata, in care un antreprenor ii intreba pe ceilalti daca stiu care e diferenta dintre ei, cei care au succes, si cei care nu au. Dupa o pauza dramatica, menita sa starneasca interesul interlocutorilor , antreprenorul spune: “ noi, oamenii de succes, am esuat de mai multe ori decat cei care nu au succes”.

Am tinut, de-a lungul ultimilor ani, mult mai multe discursuri mediocre spre slabe decat discursuri bune. Si cu toate astea, am tinut cateva remarcabile, iar pentru asta unii oameni zic ca sunt un speaker bun. Am dat-o in bara cu majoritatea prietenilor, pe unii ranindu-i iremediabil, pe altii uitandu-i sa-i mai sun vreodata. Mi-am eliminat cel mai bun prieten si pana azi nu stiu daca a fost cea mai buna decizie. M-am facut de rusine in fata unui public de 120 de oameni, de imi era groaza sa mai ies in oras, avand senzatia ca toti oamenii ma arata cu degetul si rad de mine.

Am intrat la facultate pe pozitia 200 si ceva, pentru ca am luat o nota mica la admitere. Am fost respins de o gramada de fete care mi-au placut. Majoritatea video-urilor si articolelor pe care le-am scris sau filmat nu au trecut de 500 de vizualizari. Majoritatea oamenilor cu care am vorbit pana acum nu m-au placut. Majoritatea glumelor pe care le-am zis pana acum au fost glume nereusite.

Am esuat de multe ori. De fiecare data am avut senzatia ca acolo e sfarsitul, ca trebuie sa renunt la ceea ce fac. Dar n-am facut-o. De obicei, petreceam 3–4 zile intr-o depresie totala, in care ma injuram in toate felurile, ma criticam, plangeam de nervi, dupa care, in a 4-a zi, eram ca nou. Ceea ce spunea Florian Pitis in piesa “Sfarsitul nu-i aici” a fost un motto pentru mine pentru a trece peste toate esecurile de pana acum. Pentru ca intr-adevar, un esec dur in viata te face sa crezi ca acolo e sfarsitul. Dar, de fapt, sfarsitul e atunci cand tu vrei sa pui capat aventurii tale. Pana atunci, nimic nu se termina. Sfarsitul e doar atunci cand renunti. Sfarsitul nu e atunci cand iti mor visele, pentru ca ele pot renaste sau se pot crea altele. Sfarsitul apare atunci cand refuzi sa mai visezi. Iar atunci cand refuzi sa mai visezi, adu-ti mai aminte ca sfarsitul nu-i aici.

Rusinea, durerea, suferinta prin care tocmai treci acum, cauzate de un esec, de o boala, de o despartire, de plecarea unui prieten sau moartea unei persoane iubite sunt sentimente dure. Si chiar daca crezi ca de acum incolo nu mai urmeaza nimic, ei bine, sa stii, ca tot timpul urmeaza altceva. Stiu ca ti-e greu sa mai fii optimist si nu-ti cer asta. Iti cer doar sa nu renunti, oricat de lipsit de motiv ar fi gestul asta.

Esecurile vietii tale te vor da de pamant. Si vei esua de mai multe ori decat vei reusi. E posibil sa esuezi toata viata pana sa realizezi un lucru cu adevarat insemnat, care sa iti aduca succesul. E posibil sa mergi dintr-o relatie rea intr-alta, pana sa dai de ceea ce ai nevoie.

Vei esua de o gramada de ori. Te vei da cu capul. Vei sangera. Vei suferi. Vei sta mult timp in perioade in care vei crede ca nu mai ai nimic de realizat in viata. Vei dori sa stai doar in pat si sa nu fii nevoit sa induri durerea zilei de azi. Vei trece prin toate astea. Si dupa aia vei castiga. Si dupa aia o vei lua de la capat. Si iar vei castiga. Viata e un cerc. Nu poti determina impactul esecurilor tale, dar poti sa muncesti astfel incat victoriile sa stearga din inima durerea. Ca de obicei, e doar alegerea ta. Lumea e la picioarele tale. Si asta inseamna ca poti sa o strivesti sau ca poti sa te apleci dupa ea si sa o ajuti sa se inalte, ca pe o albina care sta in palma ta si incearca sa-si repare aripile si sa poata zbura din nou.

Multumesc pentru ca m-ai citit.

Nu fi mai puternic, fii puterea.

Like what you read? Give Serban Groza a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.