Scapa de frica prin renuntarea la a mai bea cafea

Serban Groza
4 min readJul 25, 2018

Cand cineva vine la mine la coaching cu rugamintea de a-l calauzi pe drumul debarasarii de sentimentul de frica continua, intreb daca bea cafea.

Raspunsul de obicei e “da”, iar mai apoi incepe a-mi preciza ca doar “una mica”, lucru pe care nu-l mai aud, pentru ca, sincer, nu conteaza, in algoritmul efectelor nocive ale cafelei din perspectiva starii de anxietate.

Cafeaua, in istoria ei, a fost bauta doar de popoarele aflate intr-o stare continua de razboi. Foloseau bautura asta pentru a le mentine mereu alerte, preventiv paranoice, pentru a nu fi surprinsi de invadatori. Exista niste triburi din Africa care mestecau boabele de cafea pe timpul calatoriilor prin jungla, expres pentru a fi atente sa nu calce vreo vipera, sau ca un alt trib sa le atace.

Tu nu calci zilnic pe vipere, nici nu faci armata la parasutisti si nu cred ca ar vrea cineva sa te invadeze. Si, cu toate astea, folosesti o bautura menita sa te agite, sa te faca paranoic pentru a detecta pericolul inainte de a fi prea tarziu. Astfel, ti se naste o stare generala de frica, de potential pericol, denumita in literatura de specialitate drept “anxietate”. Cu oricine cu care lucrez si ii spun sa renunte la cafea si la orice bautura ce contine cafeina timp de 45 de zile consecutive, vad cum frica zilnica ii se diminueaza cu cel putin 60–70%.

Acuma, nu sunt vreun medic ca sa iti spun extrem de stiintific cum reactioneaza corpul tau in prezenta cafeinei, dar putem rezuma spunand ca al tau corp secreta, in mod natural, un hormon numit “cortisol”, menit a te agita doar un pic, cat sa ai putere dimineata sa iti incepi ziua energic. Cafeaua pompeaza si mai mult cortisolul, ducandu-l la cote enorme, totodata scazand rezerva naturala de cortisol din corp. De aia, dupa cateva cafelute consecutive baute dimineata, vei vedea ca nu te vei putea trezi fara cafea. Pentru ca ai fost parasit de cortisolul tau natural. Si de aici incepe o relatie vicioasa cu bautura neagra, pentru ca o folosesti drept resursa primara de energie. Totodata, din perspectiva anxietatii, trebuie evidentiat faptul ca ( nu stiu cum naiba se evit cacofoniile astea cu “ca cafeaua”) aceasta bautura ( Serban Bandit), prin pomparea exagerata de cortisol, iti va oferi un stres nejustificat circumstantelor tale zilnice. De aici si starea de frica continua, total nejustificata, mediul inofensiv, iluzoriu, devenind ofensiv din perspectiva bautorului de cafea.

Poti, de asemenea, sa ai o sensibilitate totala la orice contine cafeina, indiferent de cat de mica e cantitatea. Subsemnatul a resimtit numeroase atacuri de panica de pe urma ceaiului verde, sau negru. Un episod deloc simpatic in care impreuna cu o colega ne-am gandit sa invatam intr-o ceainarie. Comandam amandoi matcha (ceai verde japonez). Dupa ce beau paharul de ceai, simt cu creierul incepe sa se blocheze, cum ma uit agitat stanga- dreapta, cum nu mai auzeam nimic din ce zicea colega. La un moment dat vorbea neintrerupt, cu un flux ce probabil m-ar irita si total abstinent de la cafeina, iar reactia mea a fost “taci, Ioana. Te implor sa taci”. Se uita la mine, ma uit la ea si imi dau seama de faptul ca reactia a fost mult prea dura.

Asadar, unii reactionam rau de tot la cafeina. De aceea, drept terapie pentru anxietate, recomand abstinenta totala de la cafea, ceai verde, pana si ciocolata neagra ( in cazuri extreme). Unii se incapataneaza si tot incearca cu meditatii noi de acceptare a emotiilor, cu shamani si doctori si nebuneli, nedorind sa renunte la viciu. Pentru ca a ta cafeluta e placuta la gust si aproape ca tu ai nevoie de acel gust specific, extrem de amar si de impamantat.

Oamenii care au nevoie a resimti acel gust sunt de obicei cei care au o siguranta fragila de sine, care simt cum pamantul le fuge de sub picioare, de aici si nevoia de a cosuma ceva amar, “earthy” cum se zice pe engleza. In ayurveda, gustul amar e corespondent pamantului, iar cei care consuma multa hrana amara, in absenta ei, ar resimti multa nesiguranta de sine. De altfel, consumul de carne e tot o nevoie de impamantare, de stabilizare.

Cu toate astea, exista modalitati de impamantare, de stabilizare a energiei si fara un gust trecator de pamant. Pentru ca cafeaua ( am spus-o) ofera doar o senzatie trecatoare de siguranta, urmatoarea statie fiind anxietatea si starea de agitatie.

De asemenea, multi imi zic ca “boss, nu cred ca e de la cafea, o beau de mult si doar acum vad ca am probleme cu anxietatea”.

Acuma, cred ca ar trebui sa fii prost ca la prima cafea bauta sa ai un atac mare de panica si sa contiui a o consuma, in ciuda efectelor evidente. Ar trebui sa fii chiar sado-masochist, sa iti pui zilnic intrebarea” ce pot face eu azi ca sa ma simt groaznic?”. Evident ca in cazul unor persoane, anxietatea nu va aparea dupa prima cafea bauta, nici dupa primele 100 poate. Dar, cu timpul, glandele tale adrenale (cele care secreta cortisolul) vor obosi si vor reactiona disproportionat. In mod concret, cafeaua distruge gps-ul de functionare a glandelor adrenale, determinandu-te a fi agitat in situatii calme, si somnoros in situatii in care ar trebui sa fii energic.

Dar pentru a resimti in totalitate schimbarea, pentru a fi constient de cat de daunatoarea e bautura asta, renunta la ea pentru 45 de zile. Atat. Si daca nu e mai bine cu frica, te las sa imi dai mesaj pe facebook, pe perete, in care sa-mi zici ca sunt un bou, iar eu nu voi sterge postarea, ci iti voi da inimioara.

Cam atat de scris pe azi. Renuntati la cafea. Pentru fericirea voastra.

--

--

Serban Groza

Sunt fost speaker motivational. Am abandonat domeniul din dorinta de a nu mai vorbi prostii care prind la public. NU scriu despre iubirea de sine, sorry.