Min första konsert

Före veckan gick jag till mitt först konsert. Jag vet: det låter väldigt konstigt för en person som är hundra trettiotvå års gammal men även en som jobbar på Spotify, ett revolutionär företag i musikbränshen. Jag ljög inte när jag anmälde sig till jobbet. De frågade inte mig och jag säger ingenting heller.

Varför väntade jag så jävla länge för att gå till ett konsert är ett ämne som jag förmodligen kommer att berätta någon annan gång. Men just nu kan jag säga att jag hade aldrig varit en stor fan av musik. En anledning för att jobba Spotify var deras intresse om tekniken och deras ständiga önska för att förbättra sin produkt. Jag var inspirerad av den här videon.

Ref: https://web.archive.org/web/20120421152814/http://www.spotify.com/us/jobs/

Men när jag började använda produkten började jag också att förstå den verkligen syften av Spotify. Jag märkte med mig själv: förut tänkte jag inte så ofta på musiken. Jag bara satt på radio och lyssnade på vad som helst. Men att ha ett program som ger dig nästan alla möjliga låtar och även föreslår dig en som är baserad om din smak är en annan berättelse. Tack till Spotify upptäckte jag Imagine Dragons, ett av min favorit band just nu. Och jag hittade dem inte på grund av en reklam och ett förslag av mina vänner; jag bara klickade på Discover fliken på programmet och bandet stod just där. Kärlek vid första ton.

Nuvarande finns många diskussion om den nya affärsmodellen när användare lyssnar på låtar gratis istället att köpa dem och artisten får betalt varje gång sina låtar hörs, s.k. pay per stream. För många kan det ser ut liten orättvis eftersom artisten får mindre pengar från försäljningen. Jag håller inte helst med. Visst, pengarna är mindre än förrut men titta om vad händer sen: mer personer som jag förvandlas till musikfans. Jag betalde ganska mycket för biljetterna och efter konserten tänkte jag att jag bodde betalar mer.

Jag kunde komma överens om hur artister betalas är inte helt korrekt och det finns några förslag för att förbättra affärsmodellen. Men hur som helst, tjänsten uppfyller syften: artister spelar deras musik och användare upptäcker låtar som de kunde inte hitta förut.

Nu min motivation är att göra det ännu lättare helt enkelt.