Öncelikle TMUX ile ilgili bir önceki yazımı okumadıysanız, her şeyin daha anlaşılabilir olması açısından, hemen seri bir şekilde yazıma şu link üzerinden erişip, okumanızı yapabilirsiniz.

Arka planda&Background’da kesintisiz bir şekilde çalışma ile ilgili daha detay bilgileri paylaşacağım bu yazıda sizlere:

1-) TMUX ile ilgili püf noktalardan,

2-)Machine Learning projesinde TMUX’un nasıl kullanılacağından,

3-)Arka planda&Backgroundda çalışmanın bize ne gibi katkıları olabileceğinden bahsedeceğim.

1-) Arka planda&Background’da Jupyter Notebook ile Çalışma

Senaryo 1: 400 milyon satırlık, 60 kolonluk bir veri ile çalışacaksınız. Bu veri ile modellerinizi eğitmeyi planlıyorsunuz. İşin kötü yanı GPU ile değil de CPU ile çalışıyorsunuz. Bu koşullar altında eğitim işleminin de kullanılan modele göre saatlerce, günlerce, hatta haftalarca süreceğini bilmek için alim olmaya gerek olmadığının da farkındasınız.

[Negatif Elektrik Bölümü]: O da ne eğitimin 2. gününde local bilgisayarınızın sarjı bitti, 21. yüzyılda olmaması gereken bir şey oldu ve elektrikler kesildi, VPN bağlantısı koptu, host ile iletişiminiz …

Monitörünüze hiç sinirli sinirli bakmayın. Artık bu senaryo, sizin için geçmişinizde kalan tebessüm sebebi bir anıdan öteye geçemez :)

  • Öncelikle yeni bir TMUX session’u olusturuyoruz.
  • Girdiğimiz bu tmux session’unda Jupyter Notebook dosyalarımızın tutulduğu dizine, “cd” komutu kullanarak gidiyoruz. Eğer notebook dosyanızın hangi dizinde oldugunu bilmiyorsanız, anaconda üzerinden actığınız Jupyter Notebook içerisinde pwd komutunu calıştırarak, dizini öğrenebilirsiniz.
  • Sonrasında gittiğimiz dizinde, hemen aşağıda gördüğümüz komutu çalıştırıp, sessiondan çıkıyorsunuz. Notebook içerisindeki kodlarınız çalışıp, tüm işlemler bittikten sonra, otomatik olarak notebook’a tüm çıktılar kayıt edilecektir.
jupyter nbconvert --ExecutePreprocessor.timeout=-1 --execute --to notebook --inplace <NOTEBOOK İSMİ>

Ufak bir öneri: Jupyter Notebook dosyanızın çalışır oldugundan emin olmak için, kücük bir veri kesiti ile baştan sona tüm kodlarınızı çalıştırın. Her şeyin yolunda olduğuna emin olduktan sonra bu işlemi yapmakta fayda bulunmakta. Eğitimin 3. gününde kod blokları içersindeki saçma bir hatadan dolayı tüm vaktimizin boşa gitmesini istemeyiz :)

2-) TMUX ile Download İşlemleri

Senaryo 2: Yüksek boyutlu dosyaları indireceksiniz, download hızınız yüksek değil. Dosyaları yavaş yavaş indiriyorsunuz.

[Negatif Elektrik Bölümü]: İndirme işlemi neredeyse bitmek üzere ve elektrikler kesildi, internet koptu, VPN bağlantısı kesildi…

Monitörünüze bildiğimiz üzere artık sinirli sinirli bakmıyorsunuz, ne yapıyorsunuz TMUX kullanıyorsunuz. Artık bu senaryo da, sizin için geçmişinizde kalan tebessüm sebebi anılardan biri olmaktan öteye geçemez :)

Yukarıda gördüğünüz TMUX sessionun’da AWS üzerinden yüksek boyutlu bazı PCAP dosyaları indirmekteyim.

Ve gönül rahatlığı ile sessiondan çıkıp, download işlemi bittikten sonra dosyaları kullanmaya başlayabilirim.

Şimdi kafanızda bazı soru işaretleri oluştu gibi, bu ekran nasıl böyle 5–6 terminale bölündü ve her terminalde nasıl farklı işlemler yapılıyor?

Bunun cevabı için hemen aşağıdaki bölüm 3'ü okuyabilirsinz.

3-) TMUX’un Püf Noktaları

Herkesin bir önceki yazıda anlatılan güzellikleri denediğini, TMUX ile elini az da olsa kirlettiğini düşünüyorum.

Şimdi bu harika sihirbazı daha etkin bir şekilde nasıl kullanabiliriz, hadi gelin beraber inceleyelim.

1 session’da farklı farklı işler yapıp, bunları idare etmek mümkün müdür? Mümkün ise, ne şekilde yapılabilir?

Ekranı Yatay Olarak Bölme

STEP 1:CTRL + B

STEP 2: "(Tek Tırnak İşareti)

Daha açıklayıcı olmak gerekirse, CTRL ve B tuşuna aynı anda basıp, bırakıyoruz. Sonrasında genellikle üzerinde é işareti olan, tırnak işareti basmamıza yarayan, klavyenin sol üst köşesinde, hemen ESC tuşunun altında bulunan tuşa basıyoruz. Tebrikler ekranı yatay olarak 2'ye bölmeyi başardık.

Ekranı Dikey Olarak Bölme

STEP 1:CTRL + B

STEP 2: % (Shift + 5)

Daha açıklayıcı olmak gerekirse, CTRL ve B tuşuna aynı anda basıp, bırakıyoruz. Sonrasında % (yüzde) simgesini üretmek için gerekli olan kombinasyonu uyguluyoruz (Shift + 5) . Tebrikler ekranı dikey olarak 2'ye bölmeyi başardık.

Bölünen Ekranlar Arasında Seyahat Etme

STEP 1: CTRL + B

STEP 2: Klavyede bulunan yön işaretcileri

Daha açıklayıcı olmak gerekirse, CTRL ve B tuşuna aynı anda basıp, bırakıyoruz. Sonrasında geçmek istedigimiz session’un yönüne tekabül eden yön tuşuna basıyoruz. Tebrikler ekranlar arasında başarılı bir şekilde geçiş yaptık.

Artık bundan sonra session’u kaç parçaya, hangi şekilde böleceğiniz tamamen sizin hayal gücünüze bağlı. Yukarıda anlattığım 2 kombinasyonu kullanarak, ekranı n sayıda farklı senaryoya göre ayarlayabilirsiniz ve bu ekranlar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Sorunuz olursa bana Linkedin veya Researchgate hesaplarından yazabilirsiniz.

Sağlıklı Kalın & Sevgilerle

--

--

Seref Recep Keskin

Interests: Data Science, Deep Learning, Machine Learning, Data Mining, Software Engineering, Scientific Research