Дозвольте представитися. Tech, Evris.Tech

Sergii Papernyk
5 min readJun 6, 2019

--

Коли ти працюєш в юридичній фірмі досить довго, а світ навколо невпинно рухається вперед до нових технологічних досягнень, важко лишатися осторонь. Коли помічаєш, що всі спільноти давно спілкуються в мессенджерах, виносять бази даних на блокчейн і використовують машинне навчання, а твоя бухгалтерія все ще просить паперові оригінали первинних документів, закрадаються підозри, що шось йде не так як треба.

Можна написати слово “інновації” в цінності твого бренду. Можна стати спонсором інноваційних конференцій. Можна стати завсідником legaltech -тусовок і засвітися в цій спільноті. Можна навіть заснувати власний legaltech-стартап, заявивши всьому світу, що ти перевернеш сучасну юриспруденцію. Ба, навіть можна отримати під це ринкову оцінку і венчурне фінансування!

Все це можна. Але це не вирішує твоєї проблеми — твоя бухгалтерія все так само просить від тебе паперові документи.

Вирішити твою проблему може тільки електронний документообіг. Це не хайпово і не так цікаво, але це технічне рішення, яке тобі потрібне.

Що далі? Секретарі витрачають багато часу на обробку постійних запитів від персоналу? Тобі потрібна система внутрішніх замовлень ресурсів. Працюєш з послугами для рітейлу? Тобі потрібен бот для роботи з клієнтами. Паір-менеджер працює з репутацією і регулярно переглядає новини? Подумай над програмою, що буде робити моніторинг за нього.

Ось так, крок за кроком, можна рухатися в напрямку автоматизації й інноваційного розвитку. Але потрібно з чогось починати.

Ми почали із заснування внутрішнього підрозділу розробок — Evris.Tech.

Навіщо нам це потрібно?

Можна знайти безліч відповідей на це питання. Тому що це інвестиція. Інвестиція у розвиток компанії, інвестиція у цифрове майбутнє, інвестиція у людей, які вже цим займаються, або які ще тільки починають зтикатися з інноваціями. Це праця над репутацією фірми. Це нові можливості розвитку послуг. А ще це просто цікаво.

Ідея власного підрозділу з розробки пройшла свій еволюційний шлях розвитку (про це десь тут) і в своїй кульмінації викристалізувалася саме в той формат, який ми використовуємо зараз. Керівник проекту, Портал ідей від працівників фірми і безпосередньо Розробники, готові перетворювати ці ідеї в реальність.

Наразі, Evris.Tech з’їдає суттєву частку мого робочого часу, проте воно того варте.

То що ж ми робимо?

Наш перший бот

"/start": {
"messages": [
"Привіт, {}",
"🤖Я чат-бот Юридичної фірми EVRIS",
"Щоб витягнути із мене інформацію, можеш нажимати на кнопки. Також, я спробую зрозуміти що ти напишеш",
"Проте, я ще новачок, тому вибач наперед.",
"<b>Розповісти тобі про фірму?</b>"
],
"possible_choices": [
"✔️ Так, мені дуже цікаво",
"❌ Та ні. Іншим разом"

Ще до свого створення Evris.Tech обріс здоровацьким ворохом векторів, куди ж ми хочемо йти. Сертифікація ISO, AI, Big Data, e-Commers… Ідей для цього підрозділу було так багато, до він погрожував перерости на цілу корпорацію. Відповідно, коштувало б це задоволення десь співмірно. На щастя тверезий підхід переміг і ми почали з малого — простих прикладних рішень, відклавши грандіозні плани на майбутнє.

Найпершим нашим продуктом став telegram-бот @EvrisBot. В дійсності, це була “проба пера” (ми вирішили детально вивчити документацію Telegram API) і тому ми не розглядаємо цей бот як суттєву автоматизацію наших бізнес-процесів. Разом з тим, ми зробили його максимально функціональним і зручним. А ще веселим.

@EvrisBot розповідає про фірму та наші сервіси. Це просто. Може щось більше? Так. Бот розказує про наші вакансії та дає можливість на них відгукнутися. Мало? Бот розсилає наші новини і тим самим виконує маркетингову функцію.

Ми довго гралися в розпізнавання природньої мови, але зрештою зупинилися на скороченому варіанті реалізації — бот розуміє лише деякі поширені фрази і реагує на них. Natural language processing — з цим можна працювати вічно, а для нашої мети природня мова не так щоб критично важлива.

Бот був написаний на Python, що теж досить непоганий досвід роботи з Python-івськими бібліотеками.

Дуже тривалий час зайняло питання розміщення програми на хмарному середовищі. Все ж таки, професія DevOps не дарма набирає таку популярність. Довелося протестити кілька варіантів: Google Cloud виявився занадто складним для налаштування і розрахунку вартості, Amazon Web Services та MS Azure занадто дорогими для нашого невеликого бота. Зрештою, зупинилися на простому хмарному рішенні від Heroku. З подивом дізналися, що в Україні надзвичайно мало хмар IaaS/PaaS. Це теж напрямок потенційного розвитку.

Таким і вийшов наш @EvrisBot простим та ефективним. Але ж це лише початок.

Ознайомитися з ботом можна тут: https://t.me/evrisbot.

Консультуємо з трансфертного ціноутворення

"/question_revenue_2": {
"messages": [
"Який річний дохід Вашої компанії від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків) за 2018 рік?"
],
"possible_choices": [
"Більше 150 млн. грн.",
"Менше 150 млн. грн.",
"🔙 Назад"
],

Наш другий бот. @EvrisTPBot — telegram-бот, що розроблений за участю практики податкового права Юридично фірми Евріс.

Це просте рішення, яке допомагає нашим клієнтам зрозуміти чи потрібно їм застосовувати трансфертне ціноутворення (так, дуже страшне слово). Відповідаючи на ряд запитань заданого алгоритму, працівник компанії бізнесу має можливість зрозуміти , чи підпадає операції під визначення “контрольованих” і чи варто йому застосовувати положення ст.39 Податкового кодексу України.

Нескладна юридична консультація доступна всім бажаючими на повністю безоплатній основі. Та ще й на трьох різних мовах.

Звісно утримання цього бота теж коштує певні гроші, адже хмарні обчислення не безкоштовні. Та, ми розглядаємо це як маркетинговий інструмент та нашу інвестицію в розвиток фірми.

Користуйтеся: https://t.me/evristpbot.

Моніторинг telegram-каналів

Наступним нашим продуктом стала програма парсингу telegram-каналів. Вона поки що існує як наше внутрішнє рішення, але ми вже думаємо, як це можна зробити доступним для широкого загалу.

Програма дозволяє підключатися до визначених користувачем telegram-каналів та запускати постійний цілодобовий пошук визначених користувачем слів та словосполучень. З рішенням довелося поламати голову, адже попри удавану простоту, дуже багато обмежень міститься саме в технології мессенджера Telegram.

Звісно, продукт не є унікальним. Подібні програми існують у формі чат-ботів, які здійснюють моніторинг попередньо заданих розробником каналів та інтернет-сайтів. Нажаль, жоден з цих ботів не дозволяє користувачу хоч би яким чином адмініструвати цей список, включаючи або виключаючи з нього потрібні тобі джерела.

Ми знайшли рішення цієї проблеми. Але розкажемо про це якось пізніше.

Наші плани

Наразі Evris.Tech працює над запровадженням внутрішнього рішення для Service Desk — платформи запитів працівників про допомогу з технічних питань від нашого IT департаменту.

Розумію ваш подив — подібних програм безліч. Втім, цьому є розумне пояснення. Ми вирішили зробити програмне рішення, яке буде зручним саме для нашої компанії і потребуватиме мінімальних змін в діях наших працівників. Адже супротив персоналу змінам до бізнес-процесів — головна причина в запровадженні інновацій.

Наша програма працюватиме .. так, в Telegam’і. Як виявилося, практично всі запити юристів фірми до нашого IT департаменту про підтримку відбуваються шляхом переписки в цьому мессенджері. Крім того, інколи інциденти щодо роботи нашої IT-інфраструктури стосуються саме роботи пошти чи хмарних ресурсів. В той час як телефон і переписка в Telegram практично завжди доступні.

То ж наш майбутній Service Desk буде існувати у формі ще одного чат-боту, зручного для персоналу.

Що далі? Плани Evris.Tech зростають з кожним нашим успіхом. Далі, ми плануємо нарешті тісно попрацювати з іншими мобільними платформами — Viber та Messenger, розмістивши наші сервіси на них. А після цього ми зануримося у веб і зможемо презентувати ті задумки, які вирують в моїй голові ще з часів, як доводилося працювати з проблемними активами банківських установ.

Це процес вже не спинити. Інноваціям бути!

--

--