Нахіба юрфірмі бот

Sergii Papernyk
5 min readMar 12, 2019

--

Саме це питання зазвичай перетворюється на ствердження та стає крапкою, коли пересічна юрфірма тісного українського юридичного ринку розмірковує, а чи не підхопити б цю хайпову тему.

А чом би й ні!” — на початку думає талановитий та відомий партнер юрбізу, розпушуючи свої статечні регалії. “Інновації це тренд” — підказує йому піарник. “LegalTech топить” — несамовито чатиться студентська тусовка. “Сімнадцята індустріальна революція” — вирує чергова бізнес-конференція покоління “@”.

В такому оточенні важко не стати на цей шлях. Тим паче, коли фейсбук без упину стріляє важкокаліберними новинами: черговий чат-бот на блокчейні вкотре вирішує проблему доступу до реєстрів, про існування яких ти ще день тому не здогадувався, та піднімає річний бюджет неньки У в буржуйському акселераторі.

Хайп, ти не пройдеш” — рішуче вирішує пан партнер і широким розчерком вписує в стратегію підзвітної юрфірми слова “інноваційний розвиток”, “цифрова діджиталізація” і на всякий випадок “нова юриспруденція”.

Початок покладений. Занурившись у вирій лігалтеху, юрфірма швидко завойовує собі бали. Потужний дизайн маркетингу — є. Спонсор модної конфи — готово. Піар представницького пантеону осіб — чек. Все можна видихати, юрринок ще не бачив такої інноваційної юрконтори!

Ще краще, коли твоя фірма молода, сучасна і не-така-як-всі-ці-неповороткі-динозаври! Вважайте тобі пощастило, адже ніяка репутація не волочиться за юрфірмою тяжким мішком сумнівних здобутків. Все, що треба молодим атторнеям, це крута назва, бажано з приставкою “тех”, “квазі”, “крипто” чи шось із постулатів Гейзенберга чи Планка. “Ні, ми не юристи”, — зазначає CEO з дбайливо підкатаними штанами, — “Ми провайдери смарт-юриспруденції від нашого чат-боту на принципах AІ”. І йому важко не повірити, адже все виглядає безсумнівно переконливо, і навіть підтверджено довідкою з барбер-шопу.

І це якраз переломний момент. Адже на цьому термінаторі партнер юрфірми робить вирішальний вибір: лишитися в Країні Красивого Піару, чи зробити крок далі, у сірі далі Невідомих Бюджетів.

Звісно, наш герой не з полохливих і сміливо крокує вперед. Його надихає те, що стежок до його мети веде кілька. Тут тобі і еджайл серпантин, і магістраль імені CRM/BPM’а, і проспект Конструкторів чат-ботів. Ще в нагоді партнеру стане темний, далекий, про який соромно згадувати, досвід курсів програмування, або державна ксіва місцевого політеха. Тільки стріляний юрист-QA-тестер стоїть задуманий, чи слід рухати далі, адже десь він бачив, що задеплоїти робочий прод набагато важче, ніж написати alert/echo/printf(“Hello world”).

Знайшовши в собі потрібні сили, пан партнер нарешті сідає за стіл та дивиться в допитливі очі розробників, яких йому порадили дуже поважні люди.

Інновації” — впевнено починає юрист. “Так, так” — кивають головою розробники. “Платформа!” — розводить руками представник юрбізу. “Так, так” — в унісон відповідають йому розробники. “Блокчейн?” — запитує партнер. “Так, так” — чується у відповідь. “Чат-бот” — криє козирем наш герой, лупаючи по столу юридичною долонею. Розробники кивають головами, уважно роздивляючись пана юриста і намагаючись оцінити чи потягне цей стильно вдягнений чолов’яга цифру у півсотню міллє зелених грошей. Здається все йде до щасливого фіналу…

Але тут нарешті пан партнер зустрічає свого найбільшого ворога. Кремезного непробивного монстра під назвою “ТЗ”.

Ця битва триває довго. Гарну і струнку інноваційну ідею монстр ТЗ нівечить до невпізнання. Шматуючи її своїми потужними ендпоїнтами. Раз за разом пан партнер повертається до цієї битви, проводить десятки нарад, думає над кінцевими користувачами та основними модулями, знаходячи та відкидаючи повноцінні аналоги, що вже існують на сусідніх юрринках. Зрештою йому доводиться різати по живому і відкинути монетизацію, перетворивши ідею на іміджевий продукт рекламного характеру.

В кінці цієї битві виживають лише одиниці, здолавши монстра дійсно потужною ідеєю, або надававши йому тумаків великими мішками з зеленими грішми. Більшість же, втомлена від нерівного змагання, просто повертаються в рідні юридичні землі. Вони крокують гордо, хизуючись набутою сивиною та досвідом в очах. А в руках несуть прапор, на якому жирним безапеляційним шрифтом виведено вигук: “Нахіба юрфірмі бот!.

Цікава історія чи не так?

Хтось може подумати, який нахабний тролінг інноваційних прагнень щирих українських юристів! І тут же цей “хтось” заготовить цілу теку вагомих аргументів “проти” та оберемок відомих і просунутих лігалхакерів.

Втім, почекайте з висновками, вельмишановний Хтось!

Сумна правда в тому, що десь в середині цієї драматичної новели маячить постать її автора. А саме оповідання не просто автобіографічне, але й самокритичне. І нехай мотиви героя реальних подій відрізнялися від присутніх тут літературних прототипів, а регалії його не такі великі, щоб їх розпушувати, загальний плин історії точнісінько такий. Була й стратегія, й ідея, й Велика Битва.

Втім, головне в житті, це уміти вчитися на помилках. Тому що є й інший шлях, аніж класична стежка носіїв антиботівських прапорів. Бо ж бувають ситуації, коли бот юрфірмі все ж таки потрібен.

Таким шляхом може бути, наприклад, навчитися справлятися з монстрами ТЗ, коли вони ще маленькі і загрожують лише невеликим прикладним ідеям. Не намагатися перевернути світ лігалтеху і здолати всесвітню корупційно-економічну кризу, а почати з простих і часом банальних проблем, які турбують юрфірму і які можна рішити в короткий зрозумілий час. Написати бота, який бронює переговорки і нагадує про зустрічі. Розробити чат-комунікацію для ваших клієнтів. Знайти мобільне рішення для подачі заявок и погоджень від персоналу. Як мінімум, навчитися писати формули в excel’і, а ще краще розмістити базу даних в хмарі і створи веб-форми для роботи з даними. Навіть це буде достатнім для гарного початку.

І коли всі ці проблеми будуть подолані, можна знову штурмувати Висоти геніальних інноваційних ідей. Ба, навіть замахнутися на Big Data, machine learning і предиктивні моделі для юрбізу.

Саме цим шляхом пішли ми в нашій юридичній фірмі. Вже три місяці фактично працює невеликий підрозділ з розробки програмних рішень, які [можливо] допоможуть нам стати краще і більш ефективніше. І вже готові наші перші продукти, дбайливо зкомпілені з Python-нівської модельки з використанням API Telagram’а. Але про це пізніше. Як і про наші подальші плани.

Інноватором не можна бути на словах. Та і в цілому інновації не привід для самопіару. Це настільки ж безглуздо, як хвалитися друзями чи кар’єрою. Інновації це не об’єкт і не мета, а результат зусиль та ставлення. По справжньому оцінити його може лише особа зі сторони, а ще краще особа, яка отримала від того результату реальну підмогу.

Починайте з проблем, які лежить у вас під ногами. І якщо знайдене вами рішення по вирішенню проблеми потребуватиме менше зусиль, ніж просте її ігнорування, вважайте ви вже зробили крок по стежці інновацій.

--

--