SxSW ( South by SouthWest 2019) 📲 🎮 🎵 🎥 – 1. Bölüm

Serkan Yazıcıoğlu
5 min readMar 22, 2019

--

İtiraf edeyim SXSW adını 3 sene önce ilk duyduğumda, bugüne kadar bana içeriği hakkında hiçbir ipucu vermeyen belki de ilk etkinlik ismi oldu…Oysa bugüne kadar duyduğum tüm organizasyonlar içinde “ödeme,kart,para,işyeri, finans,mobil,web” gibi kendini anlatan kelimelerden oluşuyordu.

Hele bir de anlaşılması zor olsun diye ortaya konan “X” harfi belki de şu mesajı veriyordu... “Beni merak et, araştır, sonra da gel misafirimiz ol”…En azından bu strateji bizde işe yaradı ve adı gizemli bu etkinliğe katılma şansımız oldu.

Etkinlik ( SXSW) adını, düzenlendiği Austin şehrinin (ve bağlı olduğu Texas eyaletinin) ABD 🇺🇸 içinde Güney x Güneybatı lokasyonunda yer almasından alıyor. Lokasyon o kadar önemli mi ? diye sormayın…Texas eyaletinin yüzölçümünün yaklaşık Türkiye 🇹🇷 kadar olduğunu düşünürseniz bu ismin seçilmesinin arkasındaki mantığı anlayabiliyorsunuz. Üstelik Texas deyip geçmemek lazım, hakkını vermeliyiz…70’li yılların sonunda tek 📺 kanallı günlerde Türkiye’de herkesin en çok izlediği dizi olan “Dallas” ve 80’li yılların ortasında – aynı zamanda Mavi Ay dizisinin yıldızı Cybill Shepherd’ın da oynadığı- müziği ayrı efsane olan “The Yellow Rose” gibi dizilere adını veren eyalettir Texas

Ve tabii ki Çelik Blek, Rodi ve Profesör Oklitus’un yer aldığı çizgi romana da adını vermiştir. Bu çizgi romanda İngilizler 🇬🇧 ile yapılan mücadelenin bir benzeri hala etkinliğin yapıldığı Austin şehrinin ismi özelinde, tarihsel anlamda İngilizlere karşı devam ediyor. Çünkü SXSW kalbi olan Austin ismi ile; Amerika’da 1900’lu yılların başında araba üretimine başlandığında aynı anda hizmet vermeye başlayan eski İngiliz motor 🚘 üreticisi Austin Motors ile isimleri karışmaya başlıyor ve bu karışıklık hala devam ediyor…Oysa Austin şehrinin bunlar ile bir ilgisi yok. Houston’dan araba ile yaklaşık 3 saat uzaklıkta olan 1 milyon nüfuslu bir şehir. En önemli özelliğinin, şehrin hiçbir spor branşında bilinen bir takımı olmadan adı Amerika’nın en bilinen şehri olması olduğu söyleniyor. Gerçekten Austin’e yakın olan San Antonio,Houston ve Dallas’ın dünya çapında bilinen basketbol 🏀 takımları varken Austin teknoloji, etkinlik ve üniversite şehri olarak dikkat çekiyor.

SXSW her sene Mart ayında gerçekleşiyor. Etkinlik 4 farklı tema üzerine kurulu. Her biri için ayrı oturumlar, programlar oluşturuluyor. Bunlar;

1. Interactive ( bizim katıldığımız)

2. Müzik

3. Spor

4. Oyun

Özellikle müzik 🎵 temasının bulunması tüm şehirde bir festival 🎈ortamının oluşmasına neden oluyor ve dinamizm katıyor. Toplam 10 gün süren etkinlikte biz Interactive ( kısacası pazarlama ve pazarlama odaklı teknolojinin doğru kullanılması olarak özetleyebiliriz) bölümün yoğun olduğu 4 güne katıldık. Oturumlar, çoğu büyük otellerden oluşan yaklaşık 10 farklı lokasyonda gerçekleşiyor. Sonra diğer etkinliğe ulaşmak ve sıraya girmek için 30 dk zaman var. (Çok talep gören etkinlikler için 1 saat önceden sıraya girmek ve bazı oturumları kaçırmak gerekiyor ki bir tanesinde önümde yaklaşık 800 kişi olduğu için katılamadım)

Ana tema: İnsanı ve ihtiyaçlarını doğru anlamak ve ona uygun teknolojiler sunmak. Öne çıkan konulardan bazıları insansız iş modelleri ve yapay zeka oldu.

Biz aslında konaklayacağımız apartmana geldimiz anda bunu tecrübe ettik. Etkinliklerin çoğu otellerin içinde gerçekleştiğinden otel konaklamaları oldukça pahalıydı. Stay Alfred https://www.stayalfred.com isimli uygulamadan daire kiraladık. Aynı isimli bir de mobil uygulaması var. Kalacağımız apartman dairesi içinde görevli olmayacağı bilgisi önden bizimle paylaşılmıştı. Mobil uygulama içinden apartmanın giriş kapısının şifresine ulaşıyorsunuz. Açıkcası sabaha karşı 03:00’te apartman kapısının önüne geldiğinizde, içinizde bir acaba ? endişesi olmuyor değil... 18 saatlik seyahat sonrasında yaşanacak bir aksilikte o an yardım alabileceğiniz kimsenin olmadığını düşünmek açıkcası insanı iyi hissettirmiyor 😊 Neyse biz pozitif düşünmeye devam ettik ve bize iletilen şifre ile apartmanın kapısını açmayı başardık. Sonrasında apartmanın içinde, daire anahtarlarının bulunduğu kasanın yanına geldik. Kasa içinde, kalacağımız dairenin numarasının yer aldığı kutuyu açmak için ihtiyacımız olan diğer şifreye yine mobil 📲 uygulama içinden ulaştık ve şifreyi girerek anahtarlarımızı aldık. Önemli durumlarda irtibat numaraları mobil uygulama içinde ayrıca yazıyor.

Şehirde dikkat çeken unsurlardan biri de elektrikli scooter 🛵 Herkes bunları kullanıyor. Bird,lyft gibi mobil uygulamalar sayesinde kiralıyorsunuz. Bu uygulamaları indirip 📲 kartınızdan bakiye yükledikten sonra scooter üzerindeki karekodu telefonunuzla okutarak kullanmaya 7/24 başlıyorsunuz. Bırakırken de isterseniz bir süre kendi adınıza reserve edebiliyorsunuz. Şehrin yakın/uzak her bölgesinde bunları kolaylıkla kullanarak hatta evinizin önüne bırakabiliyorsunuz. Başkası almaz ise sabah bıraktığınız yerden kullanmanız mümkün. Kullandığınız mesafe kadar ücret ödüyorsunuz. (Türkiye’de de kısıtlı bir lokasyon ve zaman diliminde hizmet veren Martı isimli benzer bir uygulama var.)

Etkinlikte öne çıkan yapay zeka uygulamaları şunlar oldu;

Waymo: Önce insansız araba teknolojisini geliştirdiler. Yapay zeka kullanıyorlar. Data ihtiyacını Google sağlıyor. Kullandıkları teknoloji, testler ve similasyonlar konusunda bilgi paylaştılar. 25 bin sanal araba, günde 10 milyon mil sanal sürüş yaparak toplamda 7 milyar adet similasyon gerçekleştirmiş. https://waymo.com

Yazılım sırasıyla 4 ana soruya odaklanıyor.

1. Neredeyim ?

2. Etrafımda ne var

3. Şimdi neler olacak?

4. Ben ne yapmalıyım?

Phoenix – Arizona’da kullanılmaya başlanmış. Arabalar önlerine çıkabilecek tüm unsurlar ve yaşanabilecek tüm ihtimaller planlanarak milyonlarca senaryoya karşı programlanıyor. Ticari lansman daha yapılmadı.

Şimdi de hem tır sürücülerinin sayısındaki azalış, hem güvenlik hem de operasyonel maliyetleri azaltmak için İnsansız Tırları geliştiriyorlar. Şu an Tırlar Atlanta’da test ediliyor. Özellikle son dönemlerde insanların koşullarından dolayı tır şoförü olmak istememeleri, insan hatası kaynaklı kazalar ve mola verme ihtiyaçları nedeniyle ortaya çıkan operasyonel verimsizlik bu teknoloji zorunlu kılmış.

Bell: İnsansız Hava Taksileri geliştiriyorlar. Karayoluna göre avantajları; havadaki trafiğin daha az olması ve zaten bugün uçakların iniş-kalkış ve acil durumlar dışında otomatik pilot tarafından kullanılması. Bu yüzden kısa süre içinde sadece karada değil havada da otonom araçları görebileceğiz.

İntel: Drone’lar konusunda bilgi paylaştılar. Oturumda machine learning, otomasyon, deep learning, data analizi konusunda bilgi aktarırken tüm işlevin data üzerine odaklanmasından dolayı siber güvenlik ve data gizliliği konularının önemi aktarıldı.

Convention Center içinde yer alan stantlarda Robot, Yapay Zeka ve Artırılmış Gerçeklik uygulamalarını sıklıkla gözlemledik.

Parmaklarımız ile içmek istediğimiz kahve ☕️ türünün bazı harflerinin işaretini 🤙🤞yaparak ( Latte için: L ve T gibi) kahve siparişimizi verdik.

Stradigi AI, Coffee Booth, Austin, TX March 2019

Robotların çaldığı müzikleri 🎵 🎶 dinledik ve etkinliğin en çok ilgi çeken bölümlerinden biri olan oyun ve sinema 🎥 filmlerinin içine ışınlanmanızı sağlayan Artırılmış Gerçeklik uygulamalarını gözlüklerimizle 👓 deneyimleme şansı bulduk.

Bana göre SXSW etkinliğinin ilk mesajı şuydu; Teknoloji ve İnsan dengesini iyi ayarlayabilmek…Teknolojiyi insanın ihtiyaçları doğrultusunda doğru kullanmak…

António R. Damásio ünlü bir sözü var.

“We are not thinking machines that feel, we are feeling machines that think”

Bizler hissedebilen “düşünen makineler”değil, düşünebilen “hisseden makineleriz”

Devam yazımda teknoloji yerini ne zaman insan faktörüne bırakmalı ? ona değinerek SXSW izlenimlerimi aktarmaya devam edeceğim…

Sevgilerimle,

--

--

Serkan Yazıcıoğlu

📱Dijital dünyayı büyütmek için çalışır, kendini tekrarlamayan günlerin zenginlik olduğuna inanır.