Sosyal Medya Kullanım Öğütleri

Mr. Server ACİM
2 min readSep 24, 2016

--

Sosyal Medya olarak genel bir terim haline gelen çeşitli yazılımların kullanımlarında çeşitli “ahlak-etik” kurallarının ihlal edilmekte olduğuna tanıklık etmemin yanı sıra başıma gelen bir anıyı da sizlerle paylaşmak istedim.

Sosyal Medya denilen yazılımlar arasında Facebook, Twitter, Instagram gibi başlıklar sanırım en çok kullanılanlar arasındadır.

Ayrıca, e-posta yazma terbiyesi gibi bir kurallar zincirinin var olduğunu da hatırlamak lazım. Yurt dışındaki insanlara gönderdiğiniz e-postalara mutlaka bir şekilde ve mümkün olan en kısa sürede cevap verilir. Ancak, ülkemizde sıradan bir vatandaştan tutun da akademik camiadaki insanlara kadar gelen e-postada doğrudan size hitap eden ve bir talepte bulunan elektronik postaya gecikmeden cevap veren kişiye pek rastlanmaz. Hiç cevap vermeyenler de vardır. Geçiştirici bir üsluptaki cevabı yaklaşık 1–1.5 ay sonra yazan da vardır.

Piyano öğrencisinin Prof. Server ACİM’e yazdığı mesaj ve aldığı cevap.

Yukarıda görmüş olduğunuz ekran görüntüsünde Piyano Ana Sanat Dalı’na yeni kayıt yaptırmış olan bir öğrencinin bana gönderdiği mesajı ve benim verdiğim cevabı görmektesiniz.

Bugünlerde gerek birebir ilişkilerde ve gerek ise sosyal medyada da “saygı, terbiye, ahlak” gibi temel insancıl değerleri korumaya çalışarak; yazı sırasında Türkçe Dil Bilgisi kurallarına uymaya özen göstererek duygu ve düşüncelerini adeta bir edebiyat kompozisyon çalışması tadında yazmaya çalışan insanlara çok çok az rastlanılmaktadır.

Halbuki Facebook, Twitter ve Periscope gibi sanal sosyal medya ortamlarındaki ifadelerinizde saygı çerçevesi içinde kaldığınızda, yalnız kaldığınızı, yalnız olduğunuzu düşünebilirsiniz. Hiç önemli değil. Kimsenin kimseye hakaret etmeye ne doğal sosyal ilişkilerde ve de sanal medya ortamlarında hakkı yoktur, bu yanlıştır. Aynı şekilde “aşağılama, ötekileştirme” gibi davranışlar içerisinde olmak da insanı ilişkilerin sağlıklı yürümesi için çok büyük engeller oluşturur. Herkesin “aynı şekilde düşünmesine” imkan yoktur. Çünkü her birey bambaşka bir insandır. Yetiştiği ortam, aileden başlayarak almaya başladığı eğitim onun kişiliğini oluşturmaya başlayan temel unsurlardır. Bu yüzden her birey başkadır ve kimse bir başkası gibi düşünmez. Düşünce yöntemleri yakın olabilir ancak birebir aynı olmak gibi bir durum çok mümkün değildir.

Facebook, Twitter ve benzeri sosyal medya ortamlarında, kişilerin diğer kişilere, kavramlara, değerlere ve kurumlara karşı daima saygı çerçevesi içinde kalmaya özen göstermesi yerinde olacaktır.

--

--