Zaman yaratmasını bilenler için kendini fethetme kapısı açıktır.| Solvay Konferansı’nda 17 Nobel ödüllü bilim insanını bir araya toplayan neydi?

Sevval Hatice ÖTER
3 min readOct 3, 2022
Brüksel 1927

Bugün sizlere beraber 29 ekim 1927 Brüksel/ Solvay ‘e gideceğiz .Brüksel’de bir sonbahar günü Schrödinger , Einstein, Marie Curie ve diğer birçok bilim insanını yani biraz daha açıklarsak 17 Nobel ödüllü kişiyi aynı günde aynı yere toplayan neydi?

Öncelikle nedir bu Solvay Konferansı❓ ❔

Solvay Konferansı her üç yılda bir düzenlenen ve fizik ile kimya alanlarında çözümlenmemiş konuları ele alan konferanslardır.

Tarihte düzenlenen ilk fizik konferansı olarak bilinen 1911 Solvay Konferansı, Lorentz’in başkanlığında Brüksel’de toplandı.

Yukarıdaki fotoğraf 1927 yılında tarihteki en parlak bilimsel zekaların buluştuğu beşinci Solvay Konferansı’nda çekildi.

Albert Einstein, Niels Bohr, Marie Curie bu buluşmadaki önemli isimlerden sadece birkaçıydı. Bu bilim insanlarının yarıdan fazlası çoğunluğu fizik ve kimya alanlarında olmak üzere Nobel Ödülleri’ne layık görüldü.🏆

Ayrıca fotoğrafta görülen tek kadın olan Marie Curie de iki farklı alanda Nobel Ödülü alan tek bilim insanıdır. 👩‍🔬

Peki Solvay Konferansı’nda Curie ve Einstein’ı bir araya toplayan neydi?(Bu bağlamı kurmamın sebebi Curie’nin tek kadın bilim insanı olarak yer alması.)

Sizce tek karede gördüğünüz bu insanların ortak noktası deha olmaları mı?Tabii ki dahi olmaları gibi deha fetişi söylemine şapka çıkaran bir yanıt vermeyeceğim.🎩

Haydi bakalım yanıtım ne olacak? 🤔

Acaba onları bu konferansta toplayan şey “yaratıcılık” olarak tanımladığımız farklı bağlantılar arasında daha önce kurulmamış bağlantılar kurma yeteneği miydi?

Bu insanları bu konferansta toplayan şey; kendi bireysel dehaları mı yoksa birlikte çalışabilen ,anlamasa bile iletişim kurabilen toplumla hayat bulmuş bir bilim kültürünün ürünü mü?

Bilim insanlarını bir araya getiren güç onların kendileri gibi insanlarla bir araya gelerek insanlığa faydalı olmak için fikir alışverişinde bulunmaları .

Dehalardan önce onları ortaya çıkaran kültürel ,sosyal ve politik ortam analiz edilmeli. Kolektif davranabilme ,karmaşık sosyal organizasyonlar kurabilme ,birlikte çalışma ,sürdürülebilir ortak öyküler yaratma dehaları entellüektüel çalışmayla birleştiren ortamdır.

Peki entellektüel çalışma için sadece düzenli ve özgür düşüncenin olduğu bir ortam yeterli midir?🤔

— Hayır.

Entellektüel çalışma için gereken yalnızca düzen değil aynı zamanda sürekliliktir. Tüm büyük işler devamlı sabır gösterilerek yapılmıştır.

Newton her zaman evrensel yer çekimini düşündüğü için bunu keşfetmiştir.

Kaybedilen anlar sonsuza kadar geri gelmeyeceği için eşsiz değere sahiptir. Zamanı dikkatli kullanmak gerekir lakin bu konuda saatleri önceden belirlenmiş ve çok iyi hazırlanmış sert çalışma tabloları eğitimci Jules Payot tarafından önerilmiyor.

İnsan ruhunu en çok onurlandıran bilimsel ve edebi çalışmalar ,inanılanın aksine zekanın değil ,kendine son derece inanan hakim bir iradenin ürünüdür.

Deha sahibi insanlar ,iradenin işlenmesiyle yaratılır çünkü zekaya atfedilen tüm yüksek nitelikler aslında iradenin enerjisinin ve sebatının özellikleridir.🔋

Bu yüzyılda tüm gücümüzü dış dünyanın fethine yoğunlaştırdık. Tek yaptığımız ise hırslarımızı katlamak ve arzularımızı uyandırmak oldu. Hırsları ve arzularının boyunduruğunda olan insanlık sosyal sorunlarını hızla büyüttü. ➕♾️

Sosyal sorunlar , eğitim sistemimizin acilen ve kökten değiştirilmesini zorunlu kılıyor. Akademisyen yetiştirme odaklı eğitim sistemi yerine zamanı yönetmeyi bilen ,öğrenmeyi öğrenen bireyler yetiştiren bir eğitim sistemi olarak sistem güncellenmeli .Eğer sistem güncellenmiyorsa bireyler kendi kendine öğrenme metodu ile içlerindeki özü /yaratıcı kişiyi/hayat amacı olarak yaratıldığı insanı keşfetmeli .

Çünkü;

Doğru araçlar kullanıldığında en ümitsiz vakalara dek herkes kendini iradesiyle fethedebilir. Anlamlı ve mutlu hayatı kendi olarak kurabilir.🤗

Kendimizi yaratım sürecimizde birbirimize eşlik ederek hatırlanabilir ve gerçekten yaşanmış bir hayat yaşamamız dileğiyle.💌

Sevgiler Şevval Hatice Öter.

--

--

Sevval Hatice ÖTER

YTÜ Matematik | YET-GEN 2021–1 Trainee && 2021–3 LİDER| |https://linktr.ee/sevvalhaticeoter