Shadow Bishop
4 min readAug 1, 2019

MADENCİLİKTE YENİ ÇAĞ: VOLUME NETWORK

Volume Network, 20 Mayıs’ta Biss Borsası’nda gerçekleştirilen IEO satışı ile piyasalara giriş yaptı. Tokenlerin %3'ünün satıldığı bu satış sonrasında, fiyatını çok kısa bir zaman zarfında inanılmaz derecede katlaması ile bütün dikkatleri üzerine çekti. Bir ay gibi kısa sürede bir tokenin birim fiyatı 620 katına kadar yükseldi. İlerleyen süreçte de Kucoin, Piexgo, CoinAll, EXX ve MXC borsalarında listelenen VOL tokeni, ieo satışından iki ay dahi geçmeden 850 katına kadar yükseldi.

Peki Volume Network nedir? Artıları, eksileri ve bilinmeyen yönleri ile siz değerli okuyucularıma Volume Network’ü anlatmaya çalışacağım.

Volume Network, global piyasalardaki kripto kabulünü artırmak amacıyla büyük ölçekli kripto ticari işlemleri sağlamak için geliştirilen bir kripto para birimi ve blokchain protokolüdür. VOL, PoST ve PoS algoritmalarına dayanan, enerji tasarrufu sağlaması bağlamında çevre dostu olan, yüksek güvenliğe sahip bir kripto paradır. Bu özellikleri hasebiyle de VOL, büyük çaplı ticari kullanım ve uygulama için uygun bir kripto para birimi konumuna gelir.

Volume Network, gerçek hayata entegre olabilecek çok geniş çaplı bir blockchain madencilik teknolojisi sunmaktadır. Pahalı ve özel teçhizat gerektiren PoW madenciliğinin aksine, Volume Network’ün ekosisteminde yapılacak madencilik, extra bir bilgisayar ve harici diskiniz olduğu müddetçe yapılabilir. Burada bir parantez açalım; harici diskiniz de olmadan sadece bilgisayar ile de madencilik yapabilirsiniz lakin bu durum kazabileceğiniz VOL adedini hatrı sayılır bir miktarda azaltacağından tercih edilmeyecek bir durum olacaktır. Bu durumun sebeplerine aşağıda detaylı olarak değineceğim. Harici disk ile yapılan madencilik, ısı üretimi olmaması, düşük güç tüketimi, gürültü kirliliği olmaması ve madencilik ekipmanlarının (bilgisayar ve hdd) ucuz tedarik edilebilmesi gibi birçok avantaja sahiptir. Madencilik esnasında yüksek elektrik tüketimi olacak diye endişe duymanızı gerektirecek bir durum da söz konusu olmayacaktır.

Volume Network sailing plan, ağın güvenli ve çalışır durumda olmasını sağlamak için mainnet madenciliği faaliyetlerini başlatmak üzere tasarlanmıştır. Node planı, sistemi ve ekonomik çevrimi başlatacaktır. Bu bağlamda, ağın yavaş yavaş merkeziyetsizliğe ulaşması, ağın blokchain protokolünü başlanması ve aynı zamanda genişletmesi için Maden Havuzu Temsilci Node’ları (MPRN) kullanılacaktır. MPRN, Volume blockchain ağının önemli bir bileşenidir, aynı zamanda ağın ekolojik gelişiminin bel kemiğidir. Volume Network ekosisteminde madencilik yapmak isteyenler, bir havuza dahil olmalıdırlar. Burada kısaca Mortgage Sistemi’nden de bahsedeyim. Mortgage kelime karşılığı olarak ipotek manasına gelmektedir. Havuza dahil olup madencilik yapmak için MRPN’ler tarafından belirlenecek VOL miktarını göndermeniz gerekiyor ve madencilik yaptığınız müddetçe de bu yolladığınız VOL tokenleri kitli olarak kalacaktır. Bu duruma da mortgage sistem denmektedir.

Volume Network madenciliği PoST ve PoS algoritmalarına bağlıdır. PoST (Proof of Space and Time) algoritmasını sade bir şekilde anlatmaya çalışacak olursam; madencilik yaparken ne kadar fazla alan kullanıyorsanız, o kadar fazla VOL tokeni kazabilirsiniz. Yani aslında madencilik yapabilmek adına sadece bilgisayarınızın da olması kafidir, lakin bilgisayarınızdaki madencilik için kullanacağınız boş alan 200 gb kazdığınız VOL miktarı, 10 tb harici diskini madenciliğe bağlayan bir kişinin kazdığı VOL miktarından çok daha az olacaktır. PoS (Proof of Stake) algoritması ise elinizde tuttuğunuz VOL tokeni adedine bağlı olarak VOL tokeni kazanmanızdır. Bu iki algoritmanın bir arada kullanılması eşi benzeri görülmüş bir durum değildir. Kısaca özetlersek, madencilik yapmak için madencilik havuzuna göndereceğiniz ve burada madencilik süresince kitli kalacak tokenlerle PoS algoritması sayesinde VOL tokeni kazanırken, madencilik yaparken de PoST algoritması ile de VOL tokeni kazanacaksınız. Bir taşla iki kuş vurmuş oluyorsunuz.

Volume Network’ü diğer projelerden ayıran özellikler nelerdir?

Merkeziyetsizlik

Token dağılımı incelendiğinde; tokenlerin %3'ünün 20 Mayıs’ta yapılan ieo’da satıldığı, geri kalan %97'sinin ise madencilikle kazılacağı görülüyor. Madenciliğe katılımın basit olması, pahalı ekipman gerektirmemesi ve elektrik tüketiminin yok denecek kadar az olması sebeplerinden ötürü VOL tokeni geniş kitlelerce kazılabilecektir. Bu bağlamda tokenin bir kaç kişi ya da bir kaç zümrenin elinde olması imkansızdır. Sonuç olarak sistemin merkeziyetsiz bir şekilde hayatına devam etmesi kaçınılmaz olacaktır.

Yüksek Getiri

Ortalama bir bilgisayarla ve 10 tb harici disk ile madencilik yapacak bir kişinin blok üretme başarı oranı %0,1 olarak kabul edilebilir. Her 4 dakikada bir, bir blok üretilir ve bu da günde 360 bloğa tekabül eder. Blok üretme ödülü de 4000 VOL’dur. Özetle ortalama bir madencinin günlük kazacağı VOL miktarı : 360*4000*0,1%=1440 VOL/gün’dür. VOL tokeni piyasaya ilk çıktığı zaman yani ieo satışı zamanında bir VOL tokeninin birim fiyatı 0,0001 $ idi ve o zamanki hesapla günlük kazanç 0,144 $ oluyordu. Fakat ieo sonrasındaki inanılmaz ivmeli yükselişi ile VOL token bu günlerde 0,068 $’dan işlem görüyor ve bugünki kuruna binaen bugün yapılacak madencilikle günlük 97,92 $ ederinde VOL tokeni kazılabilecek.

Enerji Tüketimi

Volume Network ekosistemindeki madencilik esnasında 70–90W aralığında tüketimin eşdeğeri Bitcoin ASIC madenciliği yapan cihazda 1350–2000 W aralığında tüketim olacaktır. Yıl olarak POW madenciliğinde 17520 KWH enerji tüketimine karşılık PoST’ta sade ve sadece 700 KWH enerji tüketimi olacaktır. Bu bağlamda Volume Network’ün POW algoritmasına dayanan madencilik sistemine oranla %96 daha az enerji tükettiğini söyleyebiliriz.

Fiyatın Organik Artması

Akıllara gelen ilk soru, eğer tokenin %3'ü satılmışsa ve geri kalanı da madencilikle kazıldığı sürece, madenciler kazdıkları VOL tokenlerini satarak fiyatı dumplamazlar mı? Çünkü dolaşımdaki arz miktarı az. Bu arada bir parantez açayım %3'e denk gelen kısmı 300 m VOL token yapıyor. Bu soru gerçekten üzerinde düşünülmesi ve cevaplanması gereken bir soru. Bu sorunun için Volume Network takımının çok etkili bir çözümü var; mortgage sistemi. Madencilik yapmak isteyenler VOL tokeni almak zorundalar ve MRPN’lerin belirlediği miktarda VOL tokeni havuza göndermek zorundalar. Madencilik yaptıkları süreç boyunca da bu tokenleri kitli kalacak. Bu bağlamda piyasada arz oluşacak VOL tokenin karşı, öteki taraftan da bu tokenlerin kitli kaldığı süreçte de dolaşımdaki adet düşecek. Sonuç olarak arz-talep dengesi sağlanmış olacak ve fiyat organik gelişimine devam edecek.