I sometimes even want to kill time

Weer een nieuwe week, iedere nieuwe maandag voelt als een stapje dichterbij het einde van m’n studie (vrijheid) en tegelijkertijd voel ik m’n ‘Down Under’ avontuur steeds verder het verleden in glijden. Het is ondertussen alweer 2 maanden geleden dat ik terugkwam naar Nederland en ondertussen is het echt leven weer volledig in gang. Bekende die ik nu voor het eerst weer zie slaan de ‘hoe was het?’ vraag over en gaan meteen over op ‘En wat doe je nu?’. Studeren, werken, bijbaan, nog meer studeren? De realiteit is dat mensen weinig oprecht geïnteresseerd zijn in wat je gister deed, laat staan vorige week, vorige maand of 2 maanden geleden. Desondanks ben ik zelf continu bezig met deze periode zo dicht mogelijk bij me houden. Foto’s kijken, herinneringen ophalen en vrienden bellen. Soms maakt het me intens gelukkig en soms intens verdrietig. De ervaring heeft me zoveel gegeven, het heeft me zoveel geleerd en het heeft me zo anders laten kijken naar deze wereld, maar tegelijkertijd voelt het soms ook alsof het me meer verloren heeft gelaten. Verloren in opties en verdwaald in tijd. Het heeft me laten nadenken over mijn ultieme doel in het leven. Is dat werken aan een betere wereld of is dat bergen beklimmen tot ik er letterlijk bij neerval. Is dat voor m’n eigen vrijheid kiezen boven mijn drang goed te doen. Of is dat juist hetgeen dat mij de mogelijkheid geeft het gevoel van vrijheid toe te laten en te omarmen? Is het behalen van m’n diploma een stap dichterbij vrijheid of juist een stap dichterbij nooit meer echt vrij kunnen zijn?

Okauia — New Zealand

Vorige week in de groepsapp van mijn middelbare schoolvriendinnen vertelde iemand over een baan die ze aangeboden had gekregen bij een groot hotel, daarop volgde een ander die vertelde dat ze door was naar de laatste sollicitatie ronde voor een management traineeship en nog een ander had net te horen gekregen dat ze na d’r stage bij Hema mocht blijven werken. De reactie van 1 van mijn vriendinnen was: ik blijf nog even niks nuttigs doen OK? Niks nuttigs, dit kwam van de persoon die 1,5 studie doet op de universiteit, een bijbaan bij de rechtswinkel heeft, lid is van een studentenvereniging en vrijwilligerswerk doet bij Enactus. Hoe is het toch mogelijk? Na de middelbare school wilde je niets liever dan studeren, na het studeren wil je niets liever dan werken, en als je werkt wat dan? Waar stopt het? Zullen we ooit stoppen met onszelf vergelijken met andere? Of is dat niet mogelijk in een tijdperk waarin 1,5e studie doen gezien wordt als niks nuttigs en waar ook een half jaar backpacken aan de andere kant van de wereld meer regel is dan uitzondering. Het maakt me onrustig en ik vraag me af; of het altijd maar moet gaan om hoe complexer hoe beter of juist om hoe we die al bestaande complexiteit kunnen vereenvoudigen? Zodat we meer van het nu kunnen genieten i.p.v. dat we onszelf verliezen in herinneringen uit het verleden of in de zorgen voor de toekomst.

Tongariro Crossing — New Zealand
Maria Island — Tasmania

Tijd, tijd kan zo misleidend zijn. Ik wil van alles met tijd, ik wil het doorspoelen, ik wil het terug halen, ik wil het stil laten staan, zoals een zondagavond die je hoopt nooit in een maandagochtend veranderd, en I sometimes even want to kill time. Maar het probleem met tijd is, of het nou de laatste paar weken in Australië waren of deze laatste paar maanden voor het einde van m’n studie, eventually time always runs out. But just like Gandalf form Lord of the Rings said: it’s on us to decide what to do with the time that is given to us.