Den Odödliga Henrietta Lacks

En kvinnas sjukdom räddar miljoner människor

Författare: Rebecca Skloot 
Utgivningsår: 2012
Antal sidor.
378
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Immortal Life of Henrietta Lacks
Förlag:
Leopard
Klassifikation:
Lz

Detta är en historia som alla bör känna till, men som få har hört talas om. Det är en osannolik berättelse om hur en persons sjukdom blev till botemedel för miljontals människor världen över. Känner du exempelvis till hur mediciner så som poliovaccinet och cellgiftbehandlingar kunde framställas? Vet du hur behandlingar av Parkinson, leukemi och blödarsjuka blev en verklighet? Allt började med en fattig mörkhyad kvinna i den amerikanska staden Baltimore vid namn Henrietta Lacks.

År 1951 drabbades Henrietta Lacks av en aggressiv livmoderhalscancer som kom att kräva hennes liv efter många månader av fruktansvärda plågor. 
Hennes läkare tog under denna tid ett vävnadsprov utan Henriettas och familjens vetskap, ett vävnadsprov som kom att bli de första odödliga cellerna odlade i ett laboratorium. Tack vare dessa celler som fick benämningen HeLa-celler kunde, och kan fortfarande, viktig forskning inom flera områden bedrivas och ge resultat. Men familjen Lacks lämnades i ovisshet. De fick höra talas om Henriettas odödliga celler först i mitten av 70-talet och fick då aldrig någon förklaring kring vetenskapen eller hur cellerna hamnat i andra händer. Företag hade redan då tjänat miljontals kronor på dessa celler medan Henriettas familj inte hade pengar nog att betala sina sjukförsäkringar. Frågor om patientens och familjens rättigheter ställs därmed på sin spets.

Henrietta Lacks och maken David Lacks

Vetenskapsjournalisten Rebecca Skloot blev fascinerad av historien och bestämde sig för att uppsöka familjen Lacks i hopp om att få chansen att berätta om deras och Henriettas upplevelser. Trots att HeLa-cellerna varit en enorm tillgång för resten av världen visade det sig att de för familjen Lacks inneburit ett liv av ovisshet, utsatthet, orättvisa och förvirring.

HeLa celler

Det blir en fascinerande läsning både om medicinska framsteg och om de svartas utsatthet i samhället. Skloot tar sig an familjen Lacks historia med en öppenhet och en medkänsla som ger boken en sann känslomässig nerv, samtidigt som hon sakligt och detaljerat beskriver HeLa-cellernas uppkomst och betydelse. Det blir allt som allt en mycket gripande och lärorik biografi!

Då jag bestämde mig för att läsa boken valde jag att läsa den på svenska eftersom jag var orolig över att beskrivningarna kring cellerna, de medicinska termerna och de medicinska förklaringarna skulle bli övermäktiga på engelska, men i efterhand ångrar jag mitt beslut. All dialog i boken är skriven på dialekt och därför gör inte den svenska översättningen boken rättvisa. Jag har den engelska utgåvan i min bokhylla och kommer definitivt att läsa om den på originalspråk för att få helhetsupplevelsen av den odödliga Henrietta Lacks.

PS. Ett tips! Håll utkik för i år kommer en HBO-film baserad på boken. Se trailern här DS.

Betyg: 5/5

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.