Livets Ord: Mina Tio Orimliga År Som Frälst, Del 1

Författare: Thomas Arnroth
Utgivningsår: 2017
Antal sidor.
168
Förlag:
Ordfront
Klassifikation:
Lz

Jag har aldrig tidigare läst en bok om religion som innehåller så många dråpliga upplevelser samtidigt som den är så känslomässigt självutlämnande. Författaren Thomas Arnroth har ett stort mått av både självironi och självdistans som fyller varje blad i boken. Det blir allt som allt fantastisk humor blandat med allvarliga beskrivningar av ett ständigt sökande efter en större mening med livet.

Genom detta sökande fann Arnroth en tillhörighet i frikyrkoförsamlingen Livets Ord år 1984. Han hade funderingar på att bli munk i Indien, men genom ett samtal med en bekant under en basketträning ändrades hans vägval och han tog istället ett kliv in i den kristna församlingen när han var 20 år gammal. En ny värld öppnades upp där kyrkans traditionella stelhet byttes ut mot en grupp med unga entusiastiska människor där medryckande musik och enkla sångtexter fyllde rummet tillsammans med den karismatiske ledaren Ulf Ekman vid rodret. Församlingen gav Arnroth en riktning i livet som han så länge hade saknat. Dock skulle han stöta på många motgångar. Vänner och familj vände honom ryggen när hans missionerande blev allt för påtagligt. Han förlorade sitt jobb som lärarvikarie och han upplevde mycket ångest på grund av sin kristna tro. Men, som Arnroth förklarar, så skulle man som pliktskyldig församlingsmedlem lida för Jesus och bli Guds soldat i striden mot Djävulen, oavsett de hårda konsekvenserna!

Det blir dock aldrig en deprimerande läsning, allt som sker berättas istället med mycket humor och tack vare serieformatet illustreras alla händelser med klockrena bilder som lyfter komiken ytterligare.

Thomas, Jesus & Ulf Ekman

Arnroth försöker att förklara sina val så gott han kan och det ger mig en förståelse för hur en ung sökande man kan dra sig till en frikyrkorörelse och bli fast, särskilt på den tiden då informationssamhället inte var lika utvecklat som det är idag och då Livets Ord inte var den kontroversiella rörelse som den senare skulle bli. Dessutom kan man som läsare inte annat än tycka om Thomas, trots att jag emellanåt ifrågasätter hans val och hans tankar så är hans charm och personlighet oemotståndlig. Genom honom förstår man det faktum att vem som helst kan lockas till en destruktiv rörelse och att det kan ta tid att ta sig ur, även när motgångarna fortsätter att hopa sig.

Thomas Arnroth

Boken slutar med en sann cliffhanger och del två gissar jag kommer att beskriva Arnroths klättring upp för karriärstegen inom Livets Ord och förmodligen även hans avhopp.

Och jag kan knappt vänta!

Betyg: 4/5

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.