On/Off: Op Zoek Naar Balans In Digitale Tijden.

Op 25 april verschijnt ON/OFF, mijn derde boek. Mede dankzij hulp van derden* is 2,5 jaar lees- en schrijfwerk gedistilleerd in 384 extreem leesbare pagina’s. (En 404 behoorlijk leesbare voetnoten.)

Update 3 mei: recensies en pers vind je hier.

Wat is het voor boek?

Een openhartige, persoonlijke dwarsdoorsnede over media en digitale technologie. Over mijn zoektocht naar balans in digitale tijden. Essays die volgens de meelezer ‘lezen als een trein’. Een boek vol optimistische tips en ambitieuze suggesties — inclusief 24 principes voor digitale burgerrechten.

Uit de inleiding:

On/Off zal een persoonlijk relaas blijken te zijn over een steeds digitalere wereld en een pamflet om dat wat ons menselijk maakt te midden van de digitale vooruitgang te beschermen. Het zal incompleet zijn. Zie het dus meer als een bloemlezing van de wijze waarop die technologieën of trends tot stand komen, welke implicaties ze bijvoorbeeld hebben, hoe ik er zelf mee bezig was, mee bezig ben, en hoe je je er als lezer gezonder toe kunt verhouden.

Leuk. Waarom schreef je het?

Check. En dat citaat, wat is dat?

Dat is een quotecard. Ik maakte enkele tientallen van die quotecards. Quotecards zijn handig voor social media. Minder handig is dat ik zelf alleen nog maar het langzaamstervende Twitter gebruik en mijn Facebook-, Instagram- en Whatsapp-accounts heb verwijderd. (Meer daarover in hoofdstuk 6, ‘Hashtag’.) Misschien kun jij, lezer, er iets mee. Ik heb ze hieronder verzameld.

Waarom zou ik je boek lezen?

  • Leesbaar en informatief. Geert Mak gaf me de suggestie het boek te schrijven voor mensen van álle leeftijden. Mensen die willen begrijpen wat daar nou allemaal gebeurt met digitale technologie en een schrijver zoeken die wat dieper op de zaken in kan gaan. Dus of je nu 17 bent of 77: dit boek is voor jou. Wel een beetje je hoofd erbij houden.
  • Kritisch, maar optimistisch. 2017, schrijf ik in het boek, is het jaar waarin de publieke perceptie definitief kantelde en we de smoesjes van Silicon Valley over haar macht niet meer geloofden. Dit boek bespreekt die smoesjes en laat zien hoe heftig, vals, subtiel en sturend die macht kan zijn. 
    Dit is ook het jaar waarin de behoefte aan disconnect officieel mainstream werd (Dank, Hema!). Misschien wel als reactie op die veranderde perceptie. Daarom kom ik ook met tientallen suggesties. Voor ons gebruikers/producten om op een betere manier met digitale technologie om te gaan, maar ook voor Silicon Valley bedrijven, in de VS én hier in Nederland. Zonder dat we allemaal afscheid hoeven te nemen van het goede dat het ons óók brengt.
  • Persoonlijk en openhartig. De kinderfilm die mijn vader van me maakte als peuter. De biebboeken die ik leende om over seks te leren. Mijn eerste date die ik met een mobiele telefoon tot stand bracht. De minidisc die ik kreeg van mijn vader en volpompte met illegale MP3's. En nog veel meer intiems. Zaken waarvan ik niet had verwacht dat ik ze ooit zou delen. Het staat erin.
  • Nieuwe woorden. The Silicon Empire. Verzekerverlangen. Gebruiker/product. Aandachtsdistributeurs. Digitalisme. Substitutiemythe. Een deel van ons gereedschap ligt in de taal. Meer balans in digitale tijden is gebaat bij een rijker vocabulaire. Daar probeer ik aan bij te dragen door onbekende termen te delen en nieuwe termen te introduceren.
  • Contemporaine geschiedenis. Zelfs al zou niemand wat met dit boek kunnen — kleine kans– is de verwachting dat het blijft bestaan als tijdscapsule vol herinneringen aan leven eind 20ste, begin 21ste eeuw, terwijl we een wereldwijd zenuwstelsel aanlegden.
  • Ik definieer digitalisme: een typisch 21ste eeuwse, mentale aandoening. Ik lijd er aan. Jij vast ook.
  • De 10 Oprah Winfrey hulpvragen. Welke vragen kun je aan jezelf stellen, of aan iemand anders stellen, die lijdt aan digitalisme om jezelf te helpen? Hoe krijg je je bedrijf scherper over data? Ik heb 10 vragen verzameld.
  • 24 principes tegen digitalisme. Misschien wel het belangrijkste, meest activistische gedeelte van dit boek: 24 principes tegen digitalisme. Rechten tót, en vrijheden óm ons te kunnen blijven gedragen als mensen in steeds digitaler tijden. Zoals: de vrijheid om te laat te komen. De vrijheid om verveeld te zijn. Het recht op vrouwen in technologie en technologie door vrouwen. Het recht op reparaties. Enzovoorts. Allemaal principes die de menselijkheid van de mens proberen te bewaken of de rol van technologie proberen in te perken. Zodat we blijven falen. Zodat we balans behouden. Zodat we mens blijven. Want ondanks alles, is dat best een mooi wezen, die mens.
Sidney Vollmer over offline leven

Superleuk. En hoe zie jij er ook alweer uit?

Sidney Vollmer — foto door Krijn van Noordwijk.

En wat deed/doe jij nog meer?

Ik ben schrijver en copywriter. De afgelopen jaren publiceerde ik twee boeken (Alles ruikt naar chocola en Atlasvlinders) en een bookapp, ik lanceerde de podcastserie Digitalisme (ook op Soundcloud en iTunes), werd een beetje boos op HelloFresh, introduceerde samen met anderen het product Block tegen smartphoneverslaving en startte met Less Agency het initiatief 2BelMinutenStilte waardoor we ±6,5 miljoen mensen bereikten en ± 400 000 mensen hun telefoon uitzetten tijdens de Nationale Dodenherdenking.

Nu ben ik dus de draad kwijt. De samenvatting van dat boek?

On/Off is een persoonlijke en openhartige zoektocht naar meer balans in digitale tijden. Hét boek voor iedereen die zich gezonde zorgen maakt, en wel wat optimistische suggesties kan gebruiken. Koop het. Bij voorkeur in een offline winkel. Deel het. Bij voorkeur met iemand die volgens jou te veel aandacht aan zijn telefoon geeft en te weinig aan, ik noem maar wat, de op een perron voorbijwaaiende blaadjes.

Hoe krijg ik nog meer informatie / een interview?

Mail even met Greta Le Blansch: g.leblansch@singeluitgeverijen.nl.

Mag ik een recensie-exemplaar / beeldmateriaal?

Wie weet. Mail publiciteit@nijghenvanditmar.nl

Wil je een lezing / workshop geven?

Waarschijnlijk wel. Mail even naar Lolies van Grunsven: lolies@vangrunsvencm.com

Ik wil die quotecards sparen.

Goed idee. Hieronder vind je er enkelen. De gehele collectie vind je hier.

Sidney Vollmer: Facebook account verwijderen - On/Off
Sidney Vollmer — ON/OFF
Sidney Vollmer — ON/OFF
Sidney Vollmer — ON/OFF
Sidney Vollmer — ON/OFF
De digitale versie van het omslag. ontwerp: Fabian Sapthu & Boris Rijksen

Ziet er goed uit.

Dank!

*Met veel dank aan: agent Lolies van Grunsven voor haar geduld en de extra kilometers, Baukje Brugman, Marije Vos, Greta Le Blansch, Elik Lettinga van Nijgh & Van Ditmar voor hun scherpte, hulp en adviezen en het harde werk, prof. Frank Huysmans voor het meelezen, de fact checker A.J. van Loon, de creatieve mannen Fabian Sapthu, Patrick van der Gronde en Boris Rijksen van Less Agency. En mijn verkering voor haar geduld, vertrouwen en liefde.