Lykkeberg om politik og journalistik

Sigrid Jungersen
9 min readSep 26, 2018

--

Laura Fau, Sarah Hübschmann og Sigrid Jungersen 3. u

25 år efter han selv gik i 3. g, vendte chefredaktør på Dagbladet Information, Rune Lykkeberg, mandag den 24. september tilbage til Risskov Gymnasium. Her diskuterede han Trump, verdenspolitik og sit arbejde som journalist med 3. u.

Rune Lykkeberg fortæller. Fotograf: Simon Crone 3. u

Rune Lykkeberg tilbage på sin tidligere hjemmebane

Af: Jonathan Pedersen og Rigmor Kelsen 3. u

I anledning af Risskov Gymnasiums 50-års jubilæum var tidligere, nu succesfulde, elever på Risskov gymnasium inviteret. Chefredaktør for Dagbladet Information, Rune Lykkeberg, var blandt de inviterede. Lykkeberg viste stort fagligt overskud, som ordstyrer ved en “talk” og senere, da han overbevisende drøftede både politik og journalistik med 3. u.

Rune Lykkeberg fortalte om sit personlige liv, international politik og globale problemstillinger. Lykkebergs omfattende viden tager afsæt i flere års erfaring som journalist og redaktør, hvor arbejdet bl.a. består i at gå i dybden med alt fra USA til EU. Lykkebergs tydelige nysgerrighed og interesse i stort set alt bidrager desuden til, at han konstant tilegner sig ny viden. Han udtalte: Jeg synes, at alt er enormt interessant. Det er ikke mærkeligt, at Rune Lykkeberg har en bred vifte af viden, da han udtalte følgende: Jeg hører sindssygt mange podcasts, og jeg læser hele lortet om alt.

Lykkebergs kone er iraner, og sammen har de tre børn. Deres familie er derfor præget af, hvad han selv karakteriserer som et dobbeltblik med særligt fokus på USA. Rune Lykkeberg har som ung boet i USA, og herfra stammer hans interesse for landet. Bl.a. udtrykte Lykkeberg , at hans familie er tilhængere af den venstreorienterede overbevisning, og tydeliggjorde herefter begejstringen for USAs tidligere præsident, Barack Obama, der ifølge Lykkeberg er SÅ fed. Den fælles begejstring for Barack Obamas valgkampagne tilbage i 2008 gjorde, at familien besluttede sig for at rejse til USA, San Francisco, for at følge afgørelsen af det spændende præsidentvalg. Obama blev som bekendt præsident, og begejstret perspektiverede Lykkeberg denne oplevelse til Danmarks befrielse i 1945. Rune Lykkeberg klargjorde, at hver gang der er præsidentvalg i USA, tager han og familien til USA for at følge de sidste dage helt tæt på — han sagde, at Der er ikke noget federe, end at lave egne traditioner. Det vil altså sige, at familien selvfølgelig også var samlet, da Donald Trump blev valgt som præsident. Rune Lykkeberg fortalte endnu en finurlig og humoristisk historie i sammenhæng med, at mange ikke i deres vildeste fantasi havde troet på, at Donald Trump ville vinde præsidentvalget. Lykkeberg befandt sig sammen med mange fine advokater til en fest på valgdagen. Han fortalte livligt, at der på herretoilettet var klistret billeder af Trumps ansigt i pissoiret og gjorde det klart, at alle de fine mennesker til den fest, pissede Trump lige i ansigtet.

Lykkeberg fortalte i sin tale til gymnasiet om sin helt store litterære helt Klaus Lynggaard, der på mange måder prægede hans ungdom. Særligt karakteristisk ved Lynggaards værker var, at han sagde, hvad han ville. Det vigtigste element i historien om Klaus Lynggaard var ikke hans evner som forfatter og kritiker, men hans evne til ikke at lade andres holdninger påvirke, hvem han var. Dette faldt i god jord hos den unge Rune, der mange år senere stadig fastholder lignede principper som redaktør hos Dagbladet Information. At hans store helt i ungdomsårene senere endte som rockanmelder for Dagbladet Information, som Lykkeberg er chefredaktør for, viser at kriterierne for succes findes i stort engagement og selvindsigt som person: Andres holdninger bør, ifølge Lynggard og Lykkeberg, aldrig dominere, hvem man er.

Lykkeberg om overblik i en verden i konstant bevægelse

Af: Obed Fianyo, Mie Jeppesen og Doha Al-Sherife 3. u

Rune Lykkeberg. Af: Ibrahim Muse 3. u

Rune Lykkeberg kører i tre spor for at danne sig et overblik over verdenssituationen:

1. Tager udgangspunkt i det, der er spændende.

2. Udvælger og læser bøger.

3. Når der sker noget nyt: Læser igennem, følger grundigt med og går all-in i arbejdet med sagen.

Han er videbegærlig, og hans passion og interesse for verdenssituationen hjælper ham i sit arbejde som chefredaktør. En af måderne, hvorpå han ser forskellige aspekter af forskellige problemstillinger, er er specielt gennem selvbiografier og bøger generelt.

Når det særligt omhandler aktuelle og interessante begivenheder, fordyber han sig utrolig meget i forskellige former for nyhedsformidlinger i form af podcasts, aviser og tv-udsendelser. Dette er blandt andet New York Times, CNN, Fox News, Meet the Press, Left, Right & Center podcast.

Trump og Hillarys mudderkast af et præsidentvalg

Af: Frederik Holmen og Iben M Leick 3.u

Ved det amerikanske præsidentvalg d. 8 november 2016 vandt mangemilliardæren og realitystjernen Donald Trump en overraskende republikansk sejr over den tidligere demokratiske udenrigsminister Hillary Clinton. Donald Trump vandt valget med 304 valgmandsstemmer mod Hillary Clintons 227. Kigger man på antallet af valgmandsstemmer lignede valgkampen en overvældende sejr til Trump, dog fik Hillary Clinton hele 2.9 millioner flere stemmer fra de amerikanske vælgerne end Trump.

Ifølge chefredaktøren for avisen Information, Rune Lykkeberg, vandt Trump titlen som USA’s 45. præsident, gennem en intens Trump kampagne. I vesten er vi vant til ret i stedet for magt, Trump derimod mener, at regler er for tøsedrenge, og at man skal slås om magten i stedet for. udtaler Lykkeberg, til jubilæumsarrangement på Risskov gymnasium. Derudover, mener Trump, at i en verden uden aftaler og regler, så er det den stærkeste der vinder. Netop denne tankegang har været overraskende for mange, ifølge Lykkeberg. Valgkampen mellem Trump og Hillary har været stormende, netop grundet deres to vidt forskellige idealer og idéer om at føre politik.

Donald Trump og Hillary Clinton. Af: Nadia Vrublovsky 3. u

Kampen mellem Hillary Clinton og Donald Trump var ifølge Rune Lykkeberg baseret på had. Dette var altså ikke en kamp hvor idealerne var mest i fokus, men en kamp hvor fokusset lå på, at tale dårligt om sin modkandidat. Gennem de sidste tredive år har de politikere som har ført sig frem, været meget progressive indenfor for eksempel homoægteskaber. Disse etablerede politikere var blandt andet dem som Trump var meget imod. Han følte at det Amerika som var blevet skabt, ikke var det Amerika han selv drømte om. Han fik de lavere klasser i samfundet til at gå imod de etablerede, rige og succesfulde. Rune Lykkeberg har selv deltaget i forskellige valgaftener i USA, både da Obama blev valgt og genvalgt, og da Trump blev valgt. Hver gang Lykkeberg får spørgsmålet om, hvorfor Trump vandt, kommer han med følgende eksempel: Advokater og bankmænd - den intellektuelle elite - pissede på Trump, og dette kommer symbolsk til udtryk i Lykkebergs fortælling om billeder af Trump i pissoirerne til en overklassevalgfest. Trump er nok den mest upopulære præsident USA nogensinde har haft: Folk har hele tiden tænkt, at han var færdig i valgkampen grundet skandaler, men han har vundet gang på gang.

Trump forsvarer de amerikanske jobs

Af: Anne Kathrine Leth og Andreas Monrad 3. u

Make America great again er siden den amerikanske valgkamp i 2016 blevet et udtryk for den amerikanske arbejderklasses opråb mod favoriseringen af eliten og den stigende marginalisering af den almene borger. Udenlandsk arbejdsraft har udkonkurreret amerikanske jobs og virksomheder, der derfor har været tvunget til at lukke eller outsource. Det stigende underskud til både Kina og Europa har ledt den amerikansk økonomi i forfald. Det er slut nu, siger præsident Donald Trump, som går i handelskrig for at forsvare de amerikanske jobs.

Trump. Af: Natasja Back Høyer 3. u

Trump har længe haft en konflikt kørende med kineserne, og han pustede for alvor liv i denne konflikt da han meldte ud, at han ville lægge told på kinesiske varer. Dette træk fra Trumps side er blevet kritiseret af flere kritikere, som frygtede at dette ville føre til en handelskrig mellem de to lande. Dog udtaler Rune Lykkeberg, chefredaktør på dagbladet information, at Trumps angreb på Kina ikke er det dummeste træk han har gjort, men tværtimod noget af det mest rationelle han har gjort. Han udtaler, at USA Ikke vil opnå et resultat med det samme, men at det er en konflikt man sagtens kan investere i. Dertil forklarer Lykkeberg også, hvordan Trump har et meget simpelt syn på Kina og dets befolkning. Trump mener, at kineserne stjæler amerikanernes job, og alt i alt ikke byder Amerika noget godt. Dette mener Lykkeberg kommer til udtryk gennem Trumps brug af simpel logik, i form af udtryk som: Jeg slås med dem, der har ødelagt alt for jer.

Er verden på vej ud i en ny kold krig?

Som følge af konflikten mellem USA og Kina er der opstået en frygt for, at dette ville være startskuddet til en ny kold krig. Modstridende samfundssyn og ideologier mellem to supermagter minder utvivlsomt meget om perioden fra 1964–1989, hvor verden levede i konstant frygt for en atomkrig. Nogle lever nu endnu engang i sådan en frygt.

Dog mener Rune Lykkeberg at denne frygt er irrationel, da Kina ikke er attraktivt nok. Han mener nemlig ikke, at den Kinesiske samfundsmodel udgør en trussel for USA på samme måde, som Sovjetunionens gjorde under Den Kolde Krig. Han udtaler, at Det eneste der er tiltalende ved den kinesiske model, er den økonomiske vækst de har. Lykkeberg frygter ikke en ny kold krig mellem de to supermagter, idet han påstår, at Kina er underlagt Vesten, og at livet i Kina er meget uattraktivt. Desuden mener han, at Kina mere er interesseret i at opretholde frihedsregimet, end at starte en ny krig.

Lykkeberg: “Alt empiri gør mig ude af stand til at spå om genvalg af Trump”

Af: Matilde Hoff-Lund og Asger L Hansen 3. u

Med hensyn til Trumps fremtidige karriere i amerikansk politik er Rune Lykkeberg ikke afvisende over for en mulig gentagelse af Trumps sensationelle valgsejr. Som han selv udtalte det, så kan al empiri ikke endeligt vise, hvorvidt Trump vil tabe valget eller ej. Undersøgelser viser, at Donald Trump er den mest upopulære amerikanske præsident til dato, men på trods af dette og personlige skandaler som Grab them by the pussy og latterliggørelsen af krigshelten John McCain, er det konstant lykkedes Trump at holde sig oven vande. Rune Lykkeberg mener altså ikke, at en ny valgsejr for Trump kan udelukkes — uanset hvor speget en situation, han ender i. En af grundene til dette er ifølge Lykkeberg, at Trump er en af de første præsidenter i lang tid, som varetager arbejderklassens interesser. Men selvom han er arbejderklassens længe ventede helt, er det dog stadig muligt for Trump at blive afsat, hvis han, som Lykkeberg beskriver det, gør noget helt moralsk vanvittigt. Rune Lykkeberg håber dog ikke på, at denne situation bliver realiseret, da det ifølge ham vil have katastrofale konsekvenser. Bliver Trump afsat, ville det medføre yderligere polarisering mellem Trumps vælgere og landets politiske elite og arbejderklassen vil for alvor føle, at eliten er imod dem, hvis den præsident, der endelig gjorde noget for deres interesser, bliver afsat.

Ift. Trumps præsidentperiode er Lykkeberg hverken begejstret eller forfærdet. Som han selv påpeger er USAs økonomi i en fin udvikling, ligesom Trump indtil nu har holdt sig fra at starte fysiske krige. Når dele af befolkningen alligevel er bange for ham, kan det skyldes hans noget bramfrie udtalelser og væremåde, som uundgåeligt vækker forargelse verden over. Det er snarere det reelle udfald af Trumps ideer, der kan være utilregnelige og årsag til bekymring.

Alt i alt præsenterede Rune Lykkeberg et relativt nuanceret billede af Trump som en mand, der konstant står på kanten af afgrunden. Men hvis man om to år går og tror på Trumps endeligt, bør man ifølge Lykkeberg tænke sig om en ekstra gang. Noget han lærte på den hårde måde ved det foregående valg, hvor han i sin egen avis Information skrev, at Trump er færdig.

--

--