TARİHİ ŞİLE FENERİ ACİL YARDIM ÇAĞRISI YAPIYOR !..

Silehaberlerigazetesi
3 min readMay 18, 2019

--

TARİHİ ŞİLE FENERİ ACİL YARDIM ÇAĞRISI YAPIYOR !..

Göz alıcı yapısı ve yüksekliği ile eski Şile evlerinin üzerinden yükselerek Şile’ nin siluetini çizen fener, Şile’nin ilk akla gelen sembolleri arasındadır. Şile Deniz Feneri, dünyanın aktif olarak görev yapan en büyük ikinci feneri, ülkemizin ise aktif en büyük feneridir.
Deniz seviyesinden 60 m yükseklikte yer alan 19 m yüksekliğindeki kulesi ile ışığını 35 mil uzağa gönderen bu devasa bina, farklı yapısı ve olağan dışı özellikleri nedeniyle Şile’nin dışında da tanınır.
Şile Feneri, Kırım Harbi’nde, Karadeniz’den İstanbul Boğazı’na girecek gemilerin yollarını bulabilmeleri için yapılmış fenerlerden biridir. Bu amaçla Boğazlar civarında 1856 yapılan Anadolu Feneri’nden sonra Sultan Abdülaziz tarafından 1858–1859 yılları arasında inşa edilmiştir. Taş kısmını Türk Mimarlar tasarlarken, metal aksamı ve mercek kristal sistemi de Paris’ten bir fabrikadan gelmiştir.
Fener kulesi, yapısının orijinal halini günümüzde de koruyabilmiştir. Sekizgen şeklinde ve 110 cm kalınlığında taştan yapılmış olan kule, gündüz iyi görülebilmesi için siyah ve beyaz enlemesine bantlar çizilerek boyanmıştır. Etrafı çiçeklerle süslü olan fenerin tepesine 72 basamakla çıkılır.İnşa tarihinde ışık kaynağı olarak 3 fitilli gaz lambası kullanılan fener, 1968 yılında elektriğe çevrilmiştir. Bir dönüşünü 120 saniyede tamamlayan fenerin ışığı, sekiz adet göz biçimli mercekten yayılırken, fenerin çalışması duvar saatlerinde kullanılan sarkaç sistemi ile gerçekleşir ve dişli tertibatı bekçisi tarafından iki saatte bir saat gibi kurulur. Zamanında kullanılan, bugün artık antika değerini almış eşyalar ve gaz lambaları kuleyi daha da ilgi çekici kılar.
Ulaştırma Bakanlığı, deniz fenerlerini müze olarak değerlendirerek turizme kazandırmak ve halka açmak amacıyla başlattığı projede, ilk uygulamayı bu tarihi fener üzerinde yapma kararı almıştır. Pilot fener olarak seçilen Şile Feneri, yapılan törenle müze olarak açılarak Turizme kazandırıldı. Fenerin eski aksamları, eski sistemlere ait lambalar, gaz lambaları, teknik cihazlar müzede yer alır.
Tüm bu güzellikleri ve özellikleri taşıyan tarihi Şile Feneri son günlerde nedeni bilinmez ama adeta yardım çağrısı yapar hale geldiği objektiflere yansıdı.Fenerin en üst noktasında bulunan adeta taç görüntüsü veren ve feneri bir bütün olarak saran o muhteşem görsel ne yazık ki tahrip olduğu, cephesinde boyaların adeta döküldüğü,balkon korkuluklarının tahrip olduğu ancak en önemli olanıysa ana merceğin bulunduğu noktada tavan bölgesinin dökülmeye yüz tuttuğu dikkat çekti. İlçe turizmine kazandırılan Dünyanın ikinci büyük deniz feneri bakımsızlığamı terk edildi sorusunu kafalarda oluşturuyor.

--

--