Útba esik jövet-menet… vagy mégsem?

Ismert szlogen, legtöbbünknek rögtön beugrik a kép: a kedves méhecske a logóval…

Hazánkban a hitelszövetkezetek létrehozása egészen az 1800-as évek közepére nyúlik vissza, de csak az 1956-os évtől beszélhetünk kifejezetten Takarékszövetkezetekről.

A rendszerváltást követő években számos vállalat csődjét látva a Takarékszövetkezetek vezetői felismerték, hogy szorosabbra kell fűzniük együttműködésüket a fennmaradásuk érdekében. Ez hívta életben a takarékszövetkezeti integrációt. Az integráció megteremtette a vidéki lakosság, vállalkozók és intézmények globális ellátásának lehetőségét.

Az évek múlásával azonban a takarékszövetkezeti szektor kezdett veszíteni piaci pozíciójából, egyre több külföldi tulajdonú hitelintézet jelenik meg a piacon, és egyre agresszívabb harc folyik a potenciális ügyfelekért. Ebben a versenyben a kevésbé korszerű, „falusias” arculatú, vidéki ügyfélkörrel rendelkező Takarékszövetkezetek úgy tűnik, nehezen tudják felvenni a harcot.

Pedig ami a gyengeségük, épp az a különlegességük: a Takarékszövetkezetek a vidék bankjai: közel 1700 fiók 90 %-a olyan falvakban, illetőleg községekben található, ahol pénzügyi szolgáltatást szinte kizárólag a takarékszövetkezetek nyújtanak, így az ott élő vidéki emberek számára akár megtakarításaik elhelyezéséről, akár hitelügyeik intézéséről volt és van szó mindig a takarékszövetkezetek jelentették és jelentik a megoldást. A cél az, hogy ezeket az embereket továbbra is ki tudják szolgálni a Takarékszövetkezetek, a tőlük megszokott, sőt amennyiben lehetséges, magasabb színvonalon.

Ezzel egy időben a környezeti hatások úgy tűnik, a Takarékszövetkezetek ellen dolgoznak. Egyre nőnek a terhek, és egyre csökkennek a bevételi források. A külföldi tulajdonú nagybankok nagyvonalúan adják a kedvezményeiket, hogy átcsalogassák az ügyfeleket, azonban ezek a kedvezmények sok esetben tiszavirág életűek. Az ügyfél azonban már náluk bankol, és észre sem veszi, hogy a régi takarékszövetkezeti szolgáltatás töredéke-annyiba sem került neki… sok múlik a médián, sok múlik a marketingen.

A Takarékszövetkezetek a költségeik csökkentése érdekében kénytelenek racionalizálni jó néhány dolgot a működésükben, azonban ezt úgy kívánják végrehajtani, hogy sem a munkavállalóknak, sem az ügyfeleknek ne okozzanak ezek a racionalizálás érdekében megtett lépések tartós és jelentős hátrányokat. Egyik ilyen intézkedés a fiókhálózat racionalizálása volt.

2016. december 31-én egy korszak lezárult: 2017. január 1-től 5 jogelőd szervezet KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezetként folytatja tevékenységét Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében.

A KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezet működési területe az első fúziót követően

Az egyesülést követően rövid időn belül újabb fúziós tárgyalások kezdődtek, aminek eredményeként 2017. november 30-án ismét lezárult a „kis Korona” korszaka, 2017. december 1-től újabb 5 Takarékszövetkezet csatlakozott. A KORONA TAKARÉK Takarékszövetkezet így már több mint száz fiókkal három megyében és Budapesten végzi tevékenységét.

A fiókracionalizálás kérdése érzékenyen érintette mind a takarékszövetkezeti döntéshozókat, mind a munkavállalókat, de leginkább a bezárásra került fiókok ügyfeleit, akik hűségesen bankoltak évtizedekig a saját településükön működő, általuk személyesen jól ismert ügyintézők által koordinált takarékszövetkezeti fiókban. Ezt a helyzetet mindenképpen szükséges volt kezelni.

A megoldás „mozgó bankfiók” megjelenésével adatott meg a helyi lakosságnak.

De mi is ez a mozgó bankfiók?

Ez tulajdonképpen egy banki technológiával felszerelt jármű, amelyben megtalálható minden olyan alapvető banki szolgáltatás, amely egy fix bankfiókban elérhető. Kedves, segítőkész, szakmailag felkészült ügyintézők várják az ügyfeleket, jelenleg 11 olyan kistelepülésen, ahol a racionalizálást követően bezárásra került a takarékszövetkezeti fiók, vagy előtte sem volt.

Több szempontból is nagy szükség volt erre a Magyarországon új, innovatív banki szolgáltatásra, mert bár a teljes hazai felnőtt lakosság körében gyorsan nő azok száma, akik rendszeresen bankolnak online, az ügyfelek döntő többsége még mindig ragaszkodik a személyes kapcsolattartáshoz, a hagyományos fiókos ügyintézéshez. Sokan élnek továbbá olyan távoli településeken, ahol egyetlen bankfiók sem működik, és a legközelebbi kirendeltség is kilométerekre található, emiatt sok idős és beteg ember számára különösen hasznos megoldás az utazó bankfiók. Végül a mozgó bank olyan helyekre is el tud menni, ahol az embereknek szükségük van pénzügyeik intézésére, például fesztiválokra, rendezvényekre. Ez különösen fontos és kényelmes, ügyfélbarát megoldás egy olyan időszakban, amikor a hazai bankok jelentős mértékben szűkítik vidéki fiókhálózatukat.

A mobil bankfiók jelentős innovációnak minősül a hazai banki szférában, bár a fogadtatása elég széles skálán mozog.

Amennyiben ez az innovatív kezdeményezés beváltja a hozzá fűzött reményeket, újra életre kelhet a régi szlogen: még ha nem is esik útba-jövet menet, de a Takarékszövetkezet fennmarad, és továbbra is kiszolgálja ügyfeleit.

Együtt, tovább, jövet-menet — hatékonyabban

Az innovációs próbálkozások azonban nem állnak meg a kerekeken guruló bankfiókkal. Ez év november elején kapott szárnyra a hír: a Takarék Csoport ismét újítással rukkolt elő, meglepve ezzel a klasszikus bankoláshoz szokott ügyfeleket.

Az Alcsútdobozon Takarék Smart Point névre keresztelt ügyintéző nélkül üzemelő egység abban különleges, hogy teljesen automatizált, emellett sokkal komplexebb szolgáltatásokat nyújt, mint egy klasszikus bankfiók. Az ügyfelek nemcsak a pénzügyeiket intézhetik, például utalhatnak, valamint be- és kifizethetnek pénzt ATM-n keresztül, hanem postai szolgáltatásokat is lebonyolíthatnak. A bankfiókhoz tartozik egy elektromos autó és telefon töltésére alkalmas napelemes pad, a fenntartható fejlődés jegyében pedig egy nagy felületű élőmohafal is otthont kapott a helyiségben.

Vida József, a Takarékbank elnöke helyet foglalt az alcsútdobozi Takarék Smart Point napelemes padján

A Takarék Csoport tájékoztatása szerint ezek az újítások még csak a kezdetet jelentik, a szakemberek szerint további új technikák, technológiák bevezetésére van szükség, ha minél szélesebb rétegekhez szeretnék eljuttatni a Takarékszövetkezetek a szolgáltatásaikat.

A cím elbizonytalanító kérdésére mintegy válaszként a Takarék Csoport igyekszik a lehető leginnovatívabb megoldásokat bevezetni a bankolás terén, ezzel megkönnyítve a már meglévő ügyfelek ügyintézését, és ami szintén nagyon fontos célkitűzés: minél több olyan új ügyfelet szerezni, aki nyitott az új dolgokra, szívesen bankol a modern technika segítségével.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.