Bloggen? Zelf een blog maken.

Bloggen is tegenwoordig razend populair! Een eigen blog maken staat steeds vaker op het verlanglijstje van de gemiddelde Nederlander. Logisch, want het kan veel voordelen opleveren. Denk aan financiële vrijheid, een uitlaatplek en een leuke nieuwe uitdaging.

Lijkt een blog beginnen je interessant? Dan kan je deze simpele handleiding volgen. De onderstaande tips zijn er om jou snel op weg te helpen. Gooi de smoesjes om niet te beginnen de prullenbak in, en stel het niet te langer uit. Vandaag gaan we stap voor stap jouw blog maken. En dat allemaal zonder dat het je veel tijd of moeite kost.

Kies een geschikt onderwerp voor jouw blog.

Een blog kan alleen succesvol worden wanneer je oprecht gepassioneerd over het onderwerp bent. De reden is simpel: des te meer je ergens van weet, des te makkelijker het is om erover te schrijven.

De meeste beginnende bloggers willen graag veel te veel in het begin. Wanneer je succesvol wilt worden dan moet moet je jouw blog laten onderscheiden van de rest. Dat doe je middels specialisatie.

Bloggen over reizen is bijvoorbeeld een mega breed onderwerp, waar veel andere bloggers ook over bloggen. Als jouw blog over backpacken gaat dan spreek je al een kleinere doelgroep aan. Met als gevolg dat je sneller een verschil kunt maken.

Specialiseer je in onderwerpen met weinig concurrentie en werk je gaandeweg op naar de top. Op die manier deel je jouw einddoel op in kleinere doelen waardoor je sneller kleine maar mooie successen behaalt met jouw blog.

Bedenk een mooie domeinnaam.

Een opvallende domeinnaam is ontzettend belangrijk. Wat is een domeinnaam ook al weer? Een domeinnaam is de naam van jouw blog zoals www.Mijneigennieuweblog.nl. Ga voor zo kort, catchy en herkenbaar mogelijk.

Je moet zometeen even checken of de gewenste domein nog beschikbaar is. Zo niet dan moet je helaas iets anders bedenken. Maar, wees gerust. Je kunt altijd nog jouw eigen naam, of combinaties met termen die jouw onderwerp beschrijven gebruiken. Het gaat er eigenlijk puur om dat de naam van jouw blog goed te onthouden is voor jouw lezers.

Het is aan te raden om jouw domeinnaam te registreren bij het bedrijf waar je ook het hosting pakket afneemt! Daar lees je zo meer over.

Wat is een goede hosting provider voor mijn blog?

Iedere blog heeft hosting nodig. Hosting is simpelweg de benaming van de dienst die een website nodig heeft om op het internet te staan. Je hoeft er eigenlijk niet veel van af te weten. Maar, het is echter wel verstandig om alleen een aanbevolen hosting provider te kiezen. Daarmee voorkom je veel narigheid, zoals problemen met installaties of dat je blog er af en toe uit ligt.

De meeste Nederlandse bloggers hosten hun een website bij SiteGround. Deze webhost heeft een vriendelijke klantenservice, hebben een hoge klanttevredenheid en garanderen snelle laadtijden van jouw blog. Waardoor het een goede keuze voor zowel beginners als ervaren bloggers is.

Bij SiteGround.com kan je eenvoudig betaalbare hosting en een domeinnaam voor jouw blog regelen.

Op dit moment hebben ze een kortingsactie van 50% lopen. Waardoor je vandaag snel tegen een lagere prijs aan de slag kunt. Wanneer je via de bovenstaande link naar SiteGround gaat krijg je gelijk een overzicht van de beschikbare hosting pakketten te zien.

Stap 1: kies een hosting pakket naar keuze.

Welk hosting pakket is geschikt voor beginnende bloggers?

Het Startup pakket is meer dan genoeg voor jouw blog. Met dit hosting pakket kan je namelijk maar liefst 10,000 bezoekers per maand ontvangen. De domeinnaam en hosting kosten zijn de enige uitgaven die je in principe hoeft te maken voor een blog maken. Het programma waar je de blog later mee gaat maken is 100% gratis.

Stap 2: Kies een domeinnaam naar keuze.

Stap 3: Vul je jouw persoonlijke informatie en betalingsgegevens in.

Blog maken met WordPress (WordPress installatie).

Na het aanschaffen van het hosting pakket kan je aan de slag met het installeren van een content management systeem. WordPress is op dit moment het meest populaire blogging platform. Bijna alle Nederlandse bloggers maken gebruik van dit systeem.

Waarom een WordPress blog maken?

Wordpress (https://wordpress.org/) is een systeem dat gebruikt wordt om jouw eigen website of blog te maken. Het systeem bestaat sinds 2003 en is sindsdien uitgegroeid tot meer dan 70 miljoen actieve gebruikers.

Het is een flexibel content management systeem waarmee je helemaal zelf een volledige blog bouwt en beheert vanaf je webbrowser. Het beste van alles, het is helemaal gratis. Maar, je hebt wel een hosting pakket en domeinnaam nodig om WordPress te gebruiken.

WordPress is een open source project. Dat betekent dat honderden vrijwilligers voortdurend de WordPress software verbeteren. Daarnaast zijn er duizenden plugins en thema’s die je kunt gebruiken om een blog helemaal naar wens te maken.

Siteground.com heeft een eenvoudige in één klik installeren knop. In het cPanel controle paneel van jouw hosting pakket zie je een WordPress button staan. Klik hier op en volg de instructies. Voor het gemak kan je de onderstaande video stap voor stap volgen voor een snelle installatie.

Een WordPress thema op jouw blog installeren.

Een WordPress thema is wat jouw site een eigen uiterlijk geeft. Iedere blog die je bezoekt draait op een thema. Wanneer je het uiterlijk van jouw blog wilt veranderen dan moet je dus het WordPress thema veranderen.

De beste gratis WordPress thema’s van dit moment zijn Activello, Orsay en Colormag.

Hoe installeer je een nieuw WordPress thema?

Ga naar Thema’s onder weergave, klik op nieuwe toevoegen en daarna op installeren. Zodra je op activeren klikt komt jouw nieuwe blog design gelijk live te staan. Hou hier dus rekening mee. Het kan namelijk voorkomen dat je nog een nieuwe locatie voor jouw menu moet instellen bij Menu’s.

3 krachtige tips voor bloggen.

Tijd om jouw eerste blog artikel te schrijven. Dat doe je bij Nieuw bericht onder het menu berichten. Wat je precies gaat schrijven is helemaal aan jou. Hier volgen een paar blog tips om steeds beter in bloggen te worden:

Blog tip 1: Schrijf voor je doelgroep.

Schrijf voor je publiek en vooral niet voor Google. Blog over wat je graag zelf zou willen lezen. Dat betekent persoonlijke en oplossingsgerichte artikelen of juist een kritische mening naar voren laten brengen.

Blog tip 2: Maak gebruik van mooie afbeeldingen.

Gebruik altijd een uitgelichte afbeelding of plaats een afbeelding aan de bovenkant van jouw blog artikel. Afbeeldingen geven een gevoel van gastvrijheid. Op websites als Pixabay.com, en Pexels.com vind je talloze gratis afbeeldingen om te gebruiken.

Blog tip 3: Reageer op Tweets en reacties.

Beantwoord altijd zoveel mogelijk Tweets en reacties op jouw blog. Bedank anderen voor het delen van jouw blog. Door slim gebruik te maken van Social Media als Facebook, Twitter en Youtube kan je op een makkelijke manier een groep aan trouwe lezers opbouwen.

Een blog beginnen is eenvoudig toch?

Zo dat was het! Hopelijk ging het maken van je eerste blog je makkelijk af. Mocht je toch problemen hebben met het installeren van WordPress op een hosting pakket dan kan je het beste even contact opnemen met je hosting provider. Zij helpen je overigens ook graag met al jouw hosting gerelateerde vragen. Daar is een hosting provider immers voor! Veel succes en plezier met jouw eigen WordPress blog.