Bertha Benz’in öyküsü: Otomotivin kurtarıcı meleği

Ahmet Koç
3 min readJan 25, 2022

--

Otomobilin doğuşunun tarihçesinde, mucidi Carl kadar önemi olan bir başka Benz daha vardır: Bertha.

Otomobilin mucidi olan Carl Benz, ilk otomobilini üretip patent başvurusunda bulunduğu zaman bu icadına karşı olumsuz tepkilerle karşılaşmıştı. Kimileri otomobilin dikiş tutmayacak bir proje olduğunu, kimileriyse şeytan icadı olduğunu söylemişti. Hatta Benz’in imalathanesinin önüne asker bile dikilmişti bu otomobili dışarı çıkartamaması için.

Lakin kocasına ve icadına sonsuz bir desteği olan eş Bertha, eşine yardım etmek için elinden geleni yapmış ve arabayı askerlerin gözetimi altındaki binanın arkasından kaçırarak dışarı çıkartmış ve ailesinin evine götürmeye karar vermiş. Ailesinin evi ile Benzlerin evi arasında 106 kilometre gibi şimdi seyahat etmesi oldukça kolay ancak o zamana göre çok uzun bir mesafe vardı.

Bertha Benz her şeyi göze alarak 2 oğlunu da yanına alıp tarihe geçecek olan bu 106 kilometrelik yolculuğa başladı. Bertha’nın bu yolculuğu tarihteki ilk otomobil seyahatidir. Kendisi de teknik olarak tarihin ilk uzun yol şoförüdür. O zamana kadar sadece test için kısa mesafelerde kullanılan Motorwagen 1886 ile ilk kez uzun yola Bertha çıkmıştır. Ne kadar cesur bir insan olduğunu buradan anlayabilirsiniz. Daha önce uzun yolda hiç test edilmemiş, devamlı olarak düz yolda kullanılmış aslında ‘daha öncesi’ bile olmayan bir taşıtla engebeli arazilerle, çamurla, dağla tepeyle dolu 105 kilometrelik bir yola çıkarak muhteşem bir meydan okuma girişiminde bulundu.

Yolda tabi ki devamlı sorun yaşandı. Önce bir motor arızası, ardından da yakıt sorunu oldu. Ahşaptan yapılma fren pabuçları sebebiyle sıkıntılar çeken Bertha ve çocuklar arabanın çekişinin yetmediği yerde inip arabayı itmişler.

Yazının girişindeki videoda görülen yerleşim yerine geldiklerinde, arabayı şeytan icadı olarak niteleyen köylüler tarafından Bertha da ‘cadı’ olarak görülmüş. O zamana kadar attan başka taşıt görmemiş olan köylüler, atsız giden bu aleti lanetli olarak yaftalamış.

Bertha Benz bu köyde duraksadığı sırada tıkanmış olan yakıt hattını tokasıyla açarak tarihin ilk otomobil tamircisi unvanını da kazandı. Yakıtı biten arabaya o köydeki eczaneden o zamanlar temizlik için kullanılan benzin eteri ligroin alarak doldurmuş. O ligroini aldığı eczane, bugün tarihin ilk yakıt istasyonu olarak kabul edilmektedir.

Bertha Benz bu şekilde zorluklarla geçen yolculuğu tamamladı ve sonradan geldiği yoldan aynı şekilde tekrar 106 km daha giderek evine döndü. Bu olayın ardından Carl Benz’in ‘şeytan icadı’na inanılmaz bir ilgi oluştu ve bugün otomotivde bu kadar ilerlediysek, motor sporları adını verdiğimiz organizasyonları izliyorsak onu bu muhteşem kadına borçluyuz. Bertha Benz bu kadar cesur ve akıllı olmasaydı belki de otomobilin icadı on yıllar sonrasına kalacaktı. Tarihin seyrini değiştiren, hepimizin hayatına doğrudan etki etmiş bir tarihsel kişiliktir kendisi.

Bertha Benz’in 105 kilometrelik tarihi yolculuğunu yaptığı yol Bertha Benz Hatıra Yolu adını almıştır ve Avrupa Endüstri Mirası Rotası listesindedir.

Michael Schumacher ikinci ve son kez noktaladığı F1 kariyerinin son yarışı olan 2012 Brezilya GP’sinde “Hayat tutkulardan ibarettir. Benimkini paylaştığınız için teşekkür ederim.” yazılı bir kask takarak hem takıma hem de izleyen ve destekleyen herkese teşekkür etmişti. Michael’ın, benim, birçok insanın tutkusu olan otomobil sporlarını yaşamasını sağladığı için verdiği katkıdan ötürü ben de Bertha’ya teşekkür ederim.

--

--