Azok az emberi munkakorok fognak eltunni, ahol az emberek sokasaga ugyanazt a betanithato…
Attila Toth
1

Jaja, el fognak tűnni. Kb. az elkövetkező 150 évben.

A FIAT 31 éve gyártja a fire motortipust. Nem 31 éve kezdték fejleszteni, hanem 31 éve üzemszerűen gyártják. Ha ezt az “eltűnnek a munkahelyek” logikát követjük, akkor ma egyetlen embernek se kellene dolgoznia az autógyárakban. De a motorgyártásban aztán végképp egynek se. Ehhez képest Európa egyik legmodernebbjében (Győrben) is több, mint 14000-en dolgoznak.

Az, hogy a monoton, gondolkodást nem igénylő munkaköröket gépek veszik át, az minimum kb. 200 éves folyamat (v.ö.: lyoni takácsok).

Igazából éppen azt kellene vizsgálni, hogy miért nem történt még meg a gépek teljes “hatalomátvétele”. Mert minden logika szerint meg kellett volna történnie.

Van azért ennek is oka: relatíve kevés olyan üzem van, ahol ténylegesen 1 db, teljesen gépesíthető munkafolyamatot végeznek az emberek. Sokkal jellemzőbb, hogy 4–5 ilyen munkafolyamat van, amik külön-külön nem túl bonyolultak, de egymástól különböznek annyira, hogy külön gépsor kellene hozzájuk. Ami vagy négyszer akkora üzemet igényelne, vagy folyamatosan át kellene szerelni a gépsorokat. A nagyobb üzem még több gépet igényelne (speciális szállítószalagok, belső logisztika). A multifunkcionális gépek meg rettenetesen drágák és bonyolultak, ergo több a meghibásodási lehetőség. Merthogy a gépesítésnek éppen az az igazi előnye, hogy speciális, célszerszám jellegű gépeket fabrikálunk.

S a legprofibb gépek mellé is kell felügyelet.

Egy szó mint száz: a téma 200 éve napirenden van, 200 éve folyamatosan strukturálódik át a társadalom. Eddig egész tűrhető módon. Lehet persze folyamatosan (vagy időközönként) farkast kiáltani, vészharangot kongatni, de nincs itt még az Armageddon. S nem csak a szolgáltatási szektor felé történő átstrukturálódás miatt, hanem az iparban is van még tartalék bőven. Nem a globális megoldásokon kéne gondolkodni, hanem egyrészt hagyni a gazdaságot, hogy tegye a dolgát; a kormányzatokat pedig arra kényszeríteni, hogy csökkenjenek az élőmunkák terhei, és a szabályozások támogassák a lokális megoldásokat.

Like what you read? Give sityu a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.