Nouri is de belichaming van het leven

Door Sjors van Veen

© AJAX TV

Het is inmiddels een dag geleden. Mensen hebben een nachtje geslapen. Of niet. Want de emoties en gevoelens zijn overweldigend. De voetbalwereld draait op volle toeren. Of staat stil. Een ding weet ik wel: het komt door jou. ‘Appie’ Nouri. Wat een schitterende naam. De benaming van een kleine grote man. Waar er zo weinig van zijn.

Maar jij bent er een. De belichaming van De Toekomst. Van Ajax’ filosofie. Eigenlijk de hele club. Integratie in Nederland. Het leven gewoon. Hoe jij de wereld tegemoet lacht, daar moet iedereen een voorbeeld aan nemen.

Je laat mensen nadenken. Op het voetbalveld, op de tribune, voor de televisie, maar nu overal ter wereld. Hoe kun je zo zijn? Zó positief in het leven staan? Altijd tijd voor anderen hebben én nemen? Jij bent Ap. Appie. De Koning van Geuzenveld. Het talent. De Ajacied. De Amsterdammer. De nieuwe Cruijff.

De belichaming van Het Leven.

Je laat mensen lachen. Je familie, vrienden, teamgenoten, trainers, je Ajax-moeder, de kok op het jeugdcomplex, de supporters op eerst zaterdag, toen vrijdag en uiteindelijk ook op zondag. En af en toe midweeks. Hoe fenomenaal jij was, dat was niemand. Dat zag je tegen Spartak-thuis. Op het hoogste voetbaljeugdpodium deed jij iets historisch.

Ik keek naar je rug. Je been ging snel naar achter om een schop tegen die bal te geven. Dat dacht iedereen, maar jij niet. Jij deed een schijntrap. Je been ging naar voren. Maar de bal bleef liggen. Geleerd van je broer op het pleintje. Je tegenstander viel. Jij ging ervan door. De stem van de voetbalcommentator sloeg over vanwege jouw genialiteit. Ik moest lachen. Iedereen moest lachen. Carel Eiting moest lachen. Zelfs met handen in zijn haar. Door jouw actie en zijn reactie was hij te laat bij jouw bal. Zo goed was jij. Dat teamgenoten niet wisten wat je ging doen.

Niet weten, dat weten wij nu ook. Niemand weet of je herstelt. Hoe je herstelt. Wat je doet. Wat je kan. Wat je herkent. Wat je weet. Wat je zal doen. Wat je zal kunnen. Wat je zal herkennen. Wat je zal weten. Gelukkig weten we wat jij deed. Wat jij kon. Wat jij herkende. Wat jij wist. En dat is te koesteren.

In het huidige tijdperk kunnen wij, jouw wedstrijden, hoogtepunten, Appie Loopt Stage, De Koning van Geuzenveld, Het Debuut van Nouri, miljoenen keren terugkijken. Jou optimaal herinneren. Bedankt daarvoor. Dat jij duizenden, kijkend naar reacties op sociale media, misschien wel miljoenen mensen iets hebt gegeven. Of geeft.

Dat is jouw grootste kwaliteit. Jij zijn. Appie zijn. Je vader structureel op zijn voorhoofd kussen als je wakker wordt. Je moeder zoenen geven als je thuiskomt. Kansarme jongeren motivatie bieden en hoop geven voor een mooie toekomst. Fans die schreeuwen om een handtekening die handtekening altijd geven. En aan je dierbaarste een shirtje. Dat ben jij. Jij was, bent en zal altijd de belichaming van het leven zijn en blijven.