Beste EenVandaag, Rutte-Wilders is geen Rico-Badr

‘Dan maak je maar zin’, had ik als PVV-stemmer tegen Geert Wilders gezegd na zijn diverse afzeggingen. Als de politicus op wie ik overweeg te stemmen ‘het niet leuk vindt’ om mij uit te leggen #hoedan, kan hij sowieso naar mijn stem fluiten.

Maar dat even terzijde, Wilders’ spijbelgedrag heeft namelijk ook zo z’n voordelen. De eerste daarvan is het ontbreken van het verstorende gekibbel dat zijn persoon meebrengt: voorafgaand aan deze campagne werd gevreesd voor de toon, maar bij de debatten op RTL en op Radio 1 was er vooral inhoud. In de woorden van Bert Wagendorp: ‘Het was heerlijk saai.’

Maar belangrijker dan dat we eindelijk goed te horen krijgen wat partijen willen, is dat we dit van meer partijen te horen krijgen dan alleen de koplopers in de peilingen. Heel normaal, zou je denken, maar in een poging om de oplages en kijkcijfers op te schroeven, doen veel media hun best om de verkiezingen te framen als een tweestrijd tussen Rutte en Wilders. En EenVandaag spant daarin de kroon.

Het programma besloot eind vorig al dat een 1-op-1 debat tussen Rutte en Wilders op 13 maart, twee dagen voor de stembussen openen, wel een mooie eindklapper van de verkiezingscampagne zou zijn. ‘De premier versus zijn grootste uitdager’ zoals de aankondiging het omschrijft, als een soort Rico versus Badr.

‘Dit wordt een bepalend debat voor deze Tweede Kamerverkiezingen’, zegt hoofdredacteur René van Brakel vol trots, en vermoedelijk onwetend van het democratische gevaar van zulke ‘horse race politics’.

Er zijn hele wetenschappelijke tijdschriften volgeschreven over dit framen van verkiezingen als een sportwedstrijd. In het kort waarschuwen ze voor het volgende: je verleidt kiezers tot een foute keuze.

Een treffend voorbeeld hiervan stond twee weken geleden in de Volkskrant: onderzoekers van Universiteit van Amsterdam ontdekten dat zelfs GroenLinks-stemmers overwegen om VVD te stemmen als dit Wilders uit het torentje houdt.

Het doet denken aan vier jaar geleden, toen Diederik Samsom alle stemmen op links opslokte met zijn belofte Mark Rutte uit het torentje te houden. We weten allemaal hoe dat gegaan is.

Nu presenteert de VVD zich als het alternatief voor de PVV, maar als die laatste straks de grootste wordt, hoeven de liberalen voor een plek in het kabinet minder grote bruggen te bouwen als destijds met de PvdA. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat beide partijen samen een meerderheid kunnen vormen, dragen de GroenLinks-voorstanders die VVD-stemmen zo bij aan een kabinet VVD-PVV

Het bovenstaande onderstreept waarom de Tweede Kamerverkiezingen geen Premierverkiezingen heten. In coalitieland Nederland is de grootte van een kleine of middelgrote partij vaak belangrijker dan welke partij de grootste wordt. Als EenVandaag haar publiek dus echt wil informeren, in plaats van misleiden, moeten ze Rutte en Wilders opbellen: ‘Sorry, we hebben er toch geen zin in.’