Важното е да се появяваш

От доста време членувам във фейсбук групата “Кафе за Лидери”. Събираме се всеки вторник от 8ч. за по кафе до президенството в София. Обсъждаме кой какво е научил и споделяме опит. Аз започнах да идвам по-редовно от лятото на тази година.

Прави ми впечатление, че от август месец присъстващите сме между 1–4. Малко се подразних за минималното присъствие защото се очаква тези хора да имат желание, да се развиват, не намират време да присъстват на събитието. Действията винаги говорят по-силно от думите, но нека да не съдим никой, а просто да отбележим факта.

Днес също имаше събитие и в началото бях само аз, но в последствие се появи Ванката (занимава се с офис масажи (relaxea) и наскоро започна да блогва на http://relaxeablog.blogspot.bg/). Аз за всеки случай си взех лаптопа. Ако никой не дойде ще си програмирам, чета или пиша статии. Няма загуба на време. Не помня от кога, но в един момент развих много хубав навик — да търся положителното във всяка ситуация, дори и особено в най-негативните. Ако човек отдели известно време да се вгледа в ситуацията ще намери поне 1–2 полезни неща и ценни уроци.

Днес поради слабо присъстие мислите ми тъкмо се бяха насочили към критика се осъзнах, че няма значение дали хората идват на събитието, важното аз да се появявам и да полагам усилията. Това е много добра възможност защото от доста време се опитвам да си създам навик да ставам редовно в 6–7ч. но не се получаваше или ако е то е само за кратко време. Ако се питате защо ми е цел да ставам рано— просто обичам да творя и искам да съм максимално продуктивен за да създавам страхотни продукти, които да са полезни за потребителите. В случая със събитието като знам, че ще има събитие на хора с еднакво мислене за израстване изобщо не се замислям дали да продължа да спя или не дори и да съм спал само 5–6 часа.

Като човек си маркира определен ден за дадена дейност и това стане навик успехът е 99% гарантиран. Навиците може да са и хубаво и лошо нещо.


Светльо е предприемач / програмист, основател на Orbisius (разботка на WordPress плъгини) и qSandbox и др. Основател е и на блог На Върха (Блог за личностно развитие)