Att köpa webb: Hur gör jag ett bra offertunderlag?

Sofia Sundström
SthlmConnection
Published in
3 min readFeb 5, 2018

Den här artikeln är del 1 av 3 om att köpa webb. Den publicerades ursprungligen på www.sthlmconnection.se den 20 september 2013, men håller ännu.

Det här är en vägledning för dig som ska beställa en ny webbplats eller digital produkt. Den utgår från SthlmConnections tio år långa erfarenhet av att arbeta med olika webbprojekt. I tre delar går vi igenom vilket förarbete du behöver göra, vad det får kosta och hur du hittar en bra webbyrå.

När kunder kontaktar SthlmConnection ser deras förarbete väldigt olika ut. Vissa har bara tänkt så långt att de behöver en ny webbplats och andra har gjort gedigna förstudier och tagit fram en detaljerad kravspecifikation. Vad är bäst?

Det kan verka självklart att du får en bättre offert ju mer detaljerat ditt offertunderlag är, men i själva verket är det bara onödigt att gå in på detaljer redan i det här skedet. Det är först när du börjar arbeta tillsammans med webbyrån som detaljerna kommer att kunna ta form. När ni kan kombinera din kunskap om verksamheten och webbyråns kunskap om webb kommer ni tillsammans att kunna ta fram en webbplats som gynnar din verksamhet på bästa sätt.

Vilket underlag behöver webbyrån?

Det som behövs för att göra en bra offert är en kort beskrivning av din verksamhet och en tydlig beskrivning av vilka uppgifter webbplatsen behöver lösa. Sedan är det webbyråns uppgift att ta fram ett förslag på hur dessa uppgifter ska lösas när det kommer till användarupplevelse, interaktionsdesign, webbdesign och teknik.

En tredje sak som ytterligare underlättar, är om du kan ge en hint om din budget. En webbplats kan kosta allt från några tiotusentals kronor till flera miljoner. Ge webbyrån en uppfattning om storleken på din budget, så har du större chanser att få en rimlig offert.

Vilken uppgift har webbplatsen i din verksamhet?

Beskriv webbplatsen utifrån verksamhetens behov snarare än utifrån tekniska eller subjektiva aspekter. Försök att bedöma vad som är avgörande för att webbplatsen ska sköta sin uppgift på ett bra sätt, och vad som är mindre viktigt. Var tydlig med vilka delar som du förväntar dig ska ingå i offerten.

Ta hjälp av user stories

User stories kan vara ett bra hjälpmedel för att få igång ett tankesätt som fokuserar på verksamhetsmål snarare än enskilda funktioner. Många webbyråer använder user stories i produktionen dels för att göra prioriteringar inför det kommande utvecklingsarbetet, dels för att stämma av att webbplatsen verkligen lever upp till alla behov när den är färdig.

En user story svarar på frågorna Vem? Vad? och Varför? och kan skrivas såhär: I rollen X behöver jag kunna utföra uppgiften Y i syftet Z. Låt säga att du driver en webbplats för ett universitet. Då skulle en user story kunna se ut såhär: Blivande studenter behöver kunna se vårt kursutbud för att avgöra om de ska söka till vårt universitet.

Offertunderlaget blir ofta omfattande eftersom det måste täcka in allt som krävs för att webbplatsen ska kunna bidra till dina verksamhetsmål. Du behöver tänka igenom webbplatsen utifrån alla intressenters perspektiv — kunder, samarbetspartners, administratörer osv. — såväl som yttre faktorer som webbplatsen måste förhålla sig till, till exempel om den behöver utbyta information med några externa system som medlemsregister eller betalningstjänster.

Sammanfattningsvis

Ge webbyrån:

  • en kort beskrivning av din verksamhet
  • en tydlig beskrivning av vilka uppgifter webbplatsen ska lösa
  • information om din budget (om det är möjligt)

Utgå ifrån verksamhetsmålen och var tydlig med vilka delar som är nödvändiga kontra önskvärda.

Träffa webbyrån

Det är alltid bra att ses och prata igenom projektet med webbyrån innan de tar fram en offert. På så vis kan båda parter snabbt och enkelt få svar på eventuella frågeställningar och försäkra er om att webbyrån har förstått ditt offertunderlag korrekt.

Det här var första delen i serien om att köpa webb. Läs även de andra delarna:

Originally published at www.sthlmconnection.se.

--

--