Att köpa webb: Vad kostar en webbplats?

Sofia Sundström
SthlmConnection
Published in
2 min readFeb 5, 2018

Den här artikeln är del 2 av 3 om att köpa webb. Den publicerades ursprungligen på www.sthlmconnection.se den 27 september 2013, men håller ännu.

Det här är en vägledning för dig som ska beställa en ny webbplats eller digital produkt. Den utgår från SthlmConnections tio år långa erfarenhet av att arbeta med olika webbprojekt. I tre delar går vi igenom vilket förarbete du behöver göra, vad det får kosta och hur du hittar en bra webbyrå.

Förenklat kan man säga att det beror på webbplatsens bredd — hur många olika funktioner och egenskaper den ska ha — och djup — hur pass skräddarsydda och finslipade de olika delarna ska vara. Enligt vår erfarenhet är det bästa att satsa smalt och djupt, alltså på få funktioner av hög kvalitet, för att sedan bygga vidare på bredden vartefter behov uppstår.

Priset beror också på din budget. Det finns webbyråer i alla prisklasser och generellt kan man säga att ju lägre budget du har, desto mer måste du vara beredd att anpassa dig till standardlösningar. Om du har en liten eller obefintlig budget, kan det vara värt att ta en titt på gratisverktyg som Tumblr eller Wordpress.

Vad är det som kostar?

På gott och ont blir en digital produkt aldrig färdig — produktionen slutar inte när du lanserar webbplatsen. Snarare är det nu det börjar. När din webbplats är uppe kan du utvärdera besökarnas beteende och nöjdhet, vilket ger underlag för att göra förbättringar och vidareutveckling av webbplatsen. Det är därför viktigt att avsätta budget till mer än bara själva produktionen.

Budgeten måste täcka produktion av webbplatsen, där ingår olika moment som förstudie, webbdesign, interaktionsdesign, programmering, testning och projektledning. Den måste även täcka ytterligare tjänster såsom utbildning och innehållsproduktion, utökad sökmotoroptimering, tillgänglighetsanpassning och prestanda- och säkerhetsförbättringar. Det måste finnas en budget för löpande kostnader som hosting, support och underhåll. En bra webbplats är inte statisk, utan förändras och förbättras med tiden. Därför bör du även avsätta en löpande budget för utvärdering och vidareutveckling så länge webbplatsen finns online.

Okej, men ge mig ett pris

Det är tyvärr omöjligt att ge en generell uppgift om vad det kostar att ta fram en webbplats. Två till synes jämförbara webbplatser kan skilja sig oändligt i omfattning.

En ständig fråga inom webbranschen är hur man ska arbeta med fasta priser. För att kunna sätta ett fast pris, måste det finnas en fast specifikation. Men en fast specifikation går inte att göra i förväg, vilket skapar ett moment 22.

Vår rekommendation är därför att arbeta med ett målpris — webbplatsen får inte kosta mer än X antal kronor — och ett flexibelt resultat. Ofta blir det så att man får göra avkall på vissa delar, medan man satsar extra på andra delar. En professionell webbyrå har tillräckligt mycket kunskap och erfarenhet för att göra en bra uppskattning och producera bästa möjliga webbplats inom målpriset.

Det här var andra delen i serien om att köpa webb. Läs även de andra delarna:

Originally published at www.sthlmconnection.se.

--

--