Kasper-Jan en Herlinde Raeman, oprichters Subbacultcha België | FOTO: Sofie Marguillier

Terugblikken op drie jaar Subbacultcha

Wie Subbacultcha nog niet kent, moet zich diep schamen. Voor acht euro per maand krijg je elke maand een compact magazine met een lidkaart in je brievenbus. Daarmee kan je gratis naar een hele reeks zorgvuldig uitgekozen concerten, films en expo’s. Ideaal om nieuwe acts of opkomende artiesten te ontdekken.

In Nederland bestaat dit concept al langer, maar drie jaar geleden vonden Kasper-Jan en Herlinde Raeman — jawel, broer en zus — dat het tijd was voor een Belgische tak. Ondertussen kan je een boek vullen met alle boeiende anekdotes, maar de besten verzamelden we hieronder.


Elke maand het werk van een andere artiest op je lidkaart

De meest memorabele momenten

Herlinde: “De shows waar de artiesten achteraf thuis bleven slapen, zorgen ongetwijfeld voor de beste verhalen. Dan kom je altijd wel iets te weten of doe je van die grappige dingen. Zo keken we met Ital naar de film Ferris Bueller’s Day Off. Future Islands sliep zelfs ooit op luchtmatrassen bij ons vake in de living. Die persoonlijke band met artiesten is echt waardevol.

Future Islands sliep zelfs ooit op luchtmatrassen bij ons vake in de living.

Kasper-Jan: “Dat merkte je vooral tijdens The Sound of The Belgian Underground, het festival dat we samen met de AB organiseerden. Voor het festival begon, kwamen alle artiesten ons goedendag zeggen in de backstage. Die artiesten zien elkaar ook niet zoveel, dus gingen ze elkaar een hand geven en wat bijbabbelen. Het was net een nieuwsjaarsreceptie, heel gezellig, en toch wel een van de meest bijzondere momenten.”

Foto: Kordier Photography Artiest: Bear Bones, Lay Low

Herlinde: “Of hoe we in onze vorige woning hoopten dat de artiesten ons douchegordijn zouden gebruiken. Wij sliepen onder de badkamer, maar door de houten vloer kon er soms water door het plafond sijpelen. Zo schoot Kasper-Jan een keer wakker omdat Bleached met de hele band aan het douchen was, en door het overmatig watergebruik het dus druppelden op zijn slaapzak. Echt vies, maar achteraf natuurlijk wel grappig.”

Als je de tijd kon terugdraaien..

Herlinde: “Eigenlijk zou ik niet zoveel veranderen. Als je alle magazines naast elkaar legt, zie je duidelijk welke evolutie we hebben doorgemaakt. Als je zelf iets opstart, ga je altijd door bepaalde fases. Een half jaar lang hebben we bijvoorbeeld echt té obscuur geprogrammeerd, maar daar leer je uit. Het belangrijkste is dat we altijd onze zin gedaan hebben, dan heb je achteraf nergens spijt van.”

“Een half jaar lang hebben we bijvoorbeeld echt té obscuur geprogrammeerd,
maar daar leer je uit.”

Kasper-Jan: “Toen we met Subbacultcha begonnen, waren we alléén maar met muziek bezig. Terwijl er meer bij komt kijken: social media, marketing, sales, strategische plannen. Sinds een half jaar zijn we daar pas echt mee bezig. Dat hadden we misschien eerder moeten doen, maar die kennis hadden we toen nog niet.”

Herlinde: “Maar al doende leren we hé.”

Nog eens samenwerken met

Herlinde: “Twee jaar geleden mochten we de muziek bij de opening van Joachim Koester zijn expo in het S.M.A.K programmeren. Dat was de eerste keer dat er bands optraden in het museum, en dat werkte wel. Zo zou ik graag Arca eens programmeren in de Bijloke, maar het probleem is dat hun programmatie vaak al een jaar op voorhand vastligt omdat ze met seizoenen werken. Dat maakt het moeilijker voor ons om samen te werken.”

FANMAIL

Kasper-Jan: “Samenwerken met organisaties die meer met kunst of andere disciplines bezig zijn, zou ik in de toekomst graag vaker plannen. Kijk naar Bozar. Met hun Electronic Nights vormen ze echt een eigen smoel. Daar zie ik veel potentieel in.”

Samenwerken met je broer of zus

Herlinde: “We kunnen alles tegen elkaar zeggen zonder dat iemand dat persoonlijk opneemt. Andere mensen zijn daar soms door overdonderd, maar wij zijn dat gewoon van thuis. Aan de andere kant is dat ook een nadeel, want wij pushen elkaar altijd om dat stapje verder te gaan. We kunnen geen nee zeggen tegen elkaar.”

“Wij pushen elkaar altijd om dat stapje verder te gaan.
We kunnen geen nee zeggen tegen elkaar.”

Kasper-Jan: “Daardoor doen we soms impulsieve dingen. Zo zijn we voor ons zomerfestival Wastelands eens halsoverkop naar Hamburg gereden om met een artiest af te spreken. Met een smoesje konden we de auto van ons mama lenen. We kenden die gast totaal niet, maar wilden vragen of hij op ons festival wilde komen spelen.”

Herlinde: “Een tip die we kunnen meegeven is dat je nooit iets alleen moet oprichten. Als de ene een dipje heeft, kan de andere het nog altijd opvangen en omgekeerd.”

Meer tips voor jonge creatievelingen

Kasper-Jan: “Vooral niet opgeven en zorgen dat je goede partners hebt. Toen we begonnen met Subbacultcha was de interesse om met ons samen te werken niet zo groot. Door onze vastberadenheid konden we stilaan mensen overtuigen van ons verhaal. Als je dan twee jaar later een festival kan organiseren met Ancienne Belgique weet je dat je goed bezig bent.

TEAMWORK @ Subbacultcha Head Office

Herlinde: “Het belangrijkste is dat je andere mensen wil blijven overtuigen dat je iets waardevols aans het doen bent. Als je dat na drie, vijf of zelfs tien jaar niet meer hebt, kan je er beter mee stoppen.”

Als je nog één artiest mocht boeken

Herlinde: “Een show met de Amerikaanse songwriter Amen Dunes in de AB voor 800 man, omdat hij dat echt wel verdient.”

Kasper-Jan: “Ik wil John Maus graag nog eens boeken. Hij is een genie, maar heel onbereikbaar. Toen hij op de eerste editie van Wastelands speelde, hebben we voordien tien maanden met zijn boeker gemaild. Altijd heel persoonlijk, maar we zijn wel blijven aandringen. Ik denk dat hij daarom uiteindelijk heeft toegezegd, en omdat zijn vriend en cultlegende nick nicely op het programma stond. Maar hij treedt niet graag op en tourt zelden.”

Een laatste anekdote

“We willen dat Subbacultcha het meest toonaangevende platform wordt voor tegencultuur en nieuwe kunsten in België. En het lidmaatschap meer inburgeren, want daar geloven we echt in.”

Lid worden? Meer weten? Alle informatie op hun website, of course.