Forza Dnipro!

Sometimes_
3 min readMay 12, 2016

--

Roman Skrypnyk

«Forza Dnipro» — відоме гасло дніпровських ультрас, що можна перекласти, як «Вперед Дніпро!».

Тепер цей лозунг можна застосувати не лише до футбольної команди, але й до декомунізованого Дніпропетровська. «Днєпр» — саме так називали своє місто мешканці. Місцева влада так чи інакше прислухалася до них, прибравши ім’я одного з організаторів голодомора Петровського, залишивши просто Дніпро.

Натомість процес декомунізації вулиць пройшов не так безболісно, адже їхні назви суттєво вкорінились у свідомості дніпрян.

Мапа декомунізованих вулиць Дніпра

Із мапи декомунізованих вулиць видно, що комуністичні назви розкинулися по всьому місту з епіцентрами по краях міста та в центрі.

Найпопулярніші назви топонімів до декомунізації.

Попри те, що найбільші скупчення перейменованих вулиць розташовані в центрі та по краях міста, насичення декомунізованими вулицями районів має дещо інакший вигляд.

Мапа районів за кількістю декомунізованих вулиць.

Мапа відображає співвідношення кількості населення району та декомунізованих вулиць.

Так, у минулому Ленінський, а зараз Новокодацький, район посідає перше місце із 97 перейменованими вулицями. Із відривом у 40 вулиць друге місце посів Амур-Нижньодніпровський район (57 вулиць). Почесне третє місце — Шевченківський (у минулому Бабушкінський) із 35 декомунізованими вулицями. Найменше «постраждав» Індустріальний район — всього 6 перейменувань.

Топ-3 районів за декомунізованими топонімами.

За співвідношенням кількості населення до кількості перейменованих вулиць Новокодацький та Амур-Нижньодніпровський райони зберігають свою першість, проте Шевченківський район поступається Самарському.

Не уникнули декомунізації й райони Дніпра, отже перейменували п’ять районів із восьми.

Інтерактивна мапа декомунізованих районів

Декомунізували 5 із 8 районів.

Цікаво, що всі ці районі розташовані на правому березі р. Дніпро.

Незважаючи на закон про декомунізацію, таблички зі старими назвами вулиць висять досі, навіть на центральних вулицях.

Таблички головного проспекта міста.
Таблички із сучасною назвою трапляються ближче до центру.

Із перейменуванням головного проспекту міста (а точніше за браком його перейменування довгий час) пов’язана ініціатива активістів, які, зважаючи на бездіяльність влади, вирішили власноруч змінити назву проспекту. І зробили це доволі своєрідно.

«Хто такий Джон Голт?» — цю фразу з відомої антиутопії «Атлант розправив плечі» активісти змусили вимовляти тих, хто не читав романів Айн Ренд у Дніпропетровську. Так жартома невідомі «перейменували» проспект Карла Маркса на проспект імені Джона Голта, — пише Громадське Радіо.

Unlisted

--

--