Vejle-København

Påsken var rent transportmæssigt præget af BaneDanmarks enorme sporarbejde, som bl.a. betød togbusser hele vejen over Fyn.

Da jeg skulle hjem til København efter påskefamiliebesøg vurderede jeg derfor, at det ville være mere behageligt bare at tage bus hele vejen. Derfor tog jeg med RødBillets rute fra Vejle til København.

Hidtil har jeg altid kørt med DSB’s InterCity Lyn, så det er nærliggende at lave en sammenligning mellem RødBillet og ICL. Herunder har jeg ganske kort opridset fordele og ulemper, som jeg ser dem:

  • Pris: Bussen vinder klart her. De kr. 160,- jeg slap af med er et stykke under halv pris af hvad DSB tager efter de seneste prisstigninger — kr. 384,-
  • Komfort: Her vinder toget. Det er nu engang svært at konkurrere med en bane anlagt specielt til formålet. Og der toget har mulighed for plads i stillezone uden merpris. Dog gik min bustur smertefrit uden nævneværdige trafikale forsinkelser. Jeg var endvidere heldig at have to sæder for mig selv i bussen
  • Rejsetid: Strækningen Vejle-København tager omkring 2 timer med tog og omkring 3 timer med bus
  • Service: Eftersom DSB efterhånden har afskaffet enhver form for service på toget, er der ikke megen konkurrence her. RødBillet tilbyder gratis kaffe ombord på bussen. De lover endvidere gratis Wifi. Det fik vi dog intet at vide om i den bus jeg var med. Der var et netværk, men ingen info. Jeg savnede det dog ikke

Personligt er jeg ikke 100 % solgt på idéen om bustransport på tværs af landet. Komforten og den kortere rejsetid gør fortsat at toget tiltaler mig. Omvendt er prisforskellen så markant (og servicen så meget bedre), at man absolut ikke kan se bort fra det. Man kan endda komme længere ned, hvis man virkelig vil undersøge muligheder. Abildskous Linie 888 har eftersigende billetter helt ned til kr. 50,- uanset strækning.

Så mine fremtidige rejser på tværs af landet kommer nok til at foregå både med bus og tog — afhængigt af hvad der nu engang passer bedst i den givne situation. Og hvis DSB’s tendens med at forringe service og skrue priserne op fortsætter, så kan det meget vel være jeg skifter holdning.