Bächer Iván: Elágazó leves

Népszabadság, Íz-lelő, 1999. április 15. #ezittanépszabadsághelye

Szvoboda Bélánénak nem könnyű a dolga. Együtt él ugyanis fiával, menyével, két unokájával, s a háztartást ő viszi. Sokfelé kell figyelnie, ha konyhai ügyekben általános tetszést aratva akar eljárni.

Itt van például a paradicsomos krumplileves esete. Annak ilyentájt jön el Szvobodánénál a szezonja. Annak alapja a sonkalé ugyanis, amelyből ő lefagyaszt minden húsvét után három-négy porciót gondosan.

Az első dobozt aztán egy-két héttel húsvét után előveszi, és miután fölengedett kicsinyt, egy lábasba belekoppintja s fölteszi a rezsóra.

Míg a lé felolvad, megpucol, s apróra kockáz egy kilónyi jóféle burgonyát. Beleveti a lébe azt. Mellékel szemes borsot, leveskockát, babért, valamennyi vízzel felönti. Mikor már majdnem puha a krumpli, egy csokor összemetélt friss petrezselymet szór az egészbe.

Idáig egységesen járt el, innentől azonban Szvobodáné paradicsomos krumplilevese ágazódni kezd. Először is kétféle rántást készít, amíg a krumplilé puhul.

Az egyikhez, a menyének és két elnevelt unokájának valóhoz, olajon megpirít lisztet, felönti és belekanalaz egy kis dobozka paradicsomkonzervet.

A fiának viszont egy kis fej hagymát aprít hevített libazsírba, mikor már a hagyma pirul, három gerezd fokhagymát is utánanyom, s úgy teszi hozzá a lisztet, majd, ha kész a rántás, a paradicsomot. Mikor a krumpli megpuhult, kettészedi a levest. A kisebbik – fiának szánt – adagba belekockáz egy öklömnyi főtt sonkát, nem sajnálva a zsírosát sem belőle, és belehajít egy szép kis csípős paprikát. Átforralja az egészet, majd a libazsíros rántással sűríti.

A másik, nagyobbik adagot a finom, vékony rántással forralja át Szvobodáné, majd kétfelé veszi. A fél leves egyik felébe egy pár virslit főz. A kisebbik unoka, a nyolcéves Dezső ugyanis nem eszik meg olyan kosztot, amelyikben virsli nincsen. Dezső porcióját aztán a tányérban még egy evőkanál tejfellel komplettírozza.

A másik fél leves felét kétfele veszi a derék gazdasszony megint. Az egyik felet turmixgéppel összepasszírozza, kis kethcuppal színezi, és úgy adja – csöpetnyi nyers petrezselyemmorzsalékkal élénkítve – a kisebbik gyereknek, Jenőnek, aki allergiás a tejre.

Az utolsó adagot aztán tejszínnel elkevert tojássárgájával teszi a menye kedvére valóvá.

Így főzi az ő paradicsomos krumplilevesét Szvoboda Béláné négyfelé. Ő maga nem eszik ilyenkor, egyrészt nem ér rá, annyit kell mosogatnia, másrészt – bár szinte mindig mindent megeszik, de – a paradicsomos krumplilevest a maga részéről speciel nagyon utálja.

Bächer Iván


Megjelent a Vándorbab: A“receptkönyv” alapmű Iván életművében, ideje feltölteni a készleteket.

Ezeket az írásokat közöltük a Vándorbabból:

ZACSKÓS HÚS

KECSKEPÖRKÖLT

KELKÁPOSZTA-FŐZELÉK

TÉLI ALMA