The Green City Challenge

Stefaan Vandist
4 min readAug 14, 2019

“Een tweedaags programma om de transitie naar natuur-inclusieve stadsontwikkeling te versnellen

Achtergrond

Als studio voor toekomstverkenning en ontwerp, heeft Pantopicon sinds haar oprichting in 2004 o.a. uitgebreid ervaring opgebouwd op vlak van toekomstexploratie, visievorming, lab- en innovatie-werking binnen steden, gemeenten en regionale overheden, waaronder talrijke projecten in Nederland.

Gedreven door de motivatie om op een heel effectieve manier impact te realiseren met ons werk, is in samenwerking met Pantopicon de Green City Challenge ontstaan. The Green City Challenge is een evenement, geïnspireerd op innovatie-formats zoals design sprints en hackathons. Op twee dagen tijd ga je in team de competitie aan met andere teams in de ontwikkeling van een blauwgroene basisinfrastructuur voor jouw gemeente, stadsdeel, straat of schoolplein.

Centraal staat jouw gebied en jouw uitdaging om er een natuur-inclusieve parel van te maken. Cruciaal is jouw strategie om de transformatie van grijs naar groen waar te maken; je buurtbewoners en andere stakeholders daarbij betrekken is onontbeerlijk.
Begeleid door professionele moderatoren, en ondersteund door een karrevracht inspiratie uit binnen- en buitenland doorlopen jullie samen een creatief proces van uitdaging tot resultaat. Op het einde van de rit heb je niet alleen veel kennis en inspiratie opgedaan rond dit thema. Je hebt ook een blauwgroene basisstructuur voor je buurt én een strategisch scenario om de transformatie uit te voeren.

Deelname

Je neemt deel in team. De ideale groepsgrootte is tussen de vier en de zes mensen. Belangrijk is dat verschillende competenties in je team vertegenwoordigd zijn. De ene heeft misschien een achtergrond als ontwerper, de andere heeft eerder een wetenschappelijke, bestuurskundige achtergrond, of is een goeie tekenaar of heeft heel groene vingers.

Je kan je kandidaat stellen door een filmpje in te sturen van rond de 60 seconden waarin je de volgende zaken overbrengt:

  • Je stelt je dreamteam voor, en de competenties die jullie samen in je mars hebben. Studenten zijn zeker welkom om deel te nemen.
  • Je stelt het gebied voor waar jullie een natuur-inclusieve make-over willen waarmaken en waarom. Je toont aan dat je al een eerste omgevingsanalyse hebt gemaakt.
  • Je formuleert een centrale ontwerp-uitdaging rond je gebied die begint met de woorden ‘hoe kunnen we…’

Het kernteam bestaande uit mensen van Pantopicon en de gemeente selecteren een aantal teams op basis van motivatie, competenties, voorgestelde gebieden en uitdagingen.

The Green City Challenge in een notendop

Leren

Tijdens de Green City Challenge leer je de vijf meerwaarde-dimensies van natuur-inclusieve stadsontwikkeling grondig kennen. Je leert de wetenschappelijke argumenten kennen, je krijgt internationale cases voorgeschoteld en je kan je tegoed doen aan een overvloed aan strategische en creatieve inspiratie.

Ontwerpen

Tijdens de Green City Challenge opereer je in gemengde teams rond een uitdaging in jouw buurt. Of je nu een straat, schoolplein, nieuw stadsdeel of een bedrijventerrein ontwerpt, tijdens de Green City Challenge word je ondersteund door experten en een gestructureerd, co-creatief proces om jouw unieke blauwgroene basisstructuur te ontwerpen tot een sprekend en verbindend ontwerp, een concreet prototype in de omgeving en een actieplan om je stadsvergroening met breed draagvlak waar te maken.

Realiseren

Na de Green City Challenge blijven deelnemers deel uit maken van een lerend netwerk om kennis, inzichten, best practices en strategische kennis rond implementatie en realisatie te delen.

Tastbare resultaten van de Green City Challenge

De Green City Challenge is geen bloemschikcursus, teken- of knutselwedstrijd. Van de deelnemende teams verwacht de jury concreet vier elementen:

  • Een fraai visueel, planmatig uitgewerkt blauwgroen gebiedsontwerp
    Een video van maximum vijf minuten die de nieuwe invulling van het gebied motiveert, maar ook toelichting verschaft bij de realisatie.
  • Een realisatieplan met daarin de voornaamste strategische stappen om het ontwerp te realiseren
  • Een fysieke interventie op de respectievelijk lokatie, zijnde een prototype/tryout van (een deel van) het beoogde ruimtelijk/procesmatig concept met interactie met lokale bewoners/ondernemers/voorbijgangers + draft-versie van een communicatie-concept om het gebied te (her)lanceren.

Aan de basis van het concept moeten wij een duidelijke hack voelen. Een hack betekent dat je een strategische ‘shortcut’ oftewel een creatieve sluiproute hebt gevonden die de realisatie van jouw idee op een originele manier weet te versnellen, of om er snel veel mensen rond te verbinden.

Groene hacks

Enkele frisse ‘hacks’ en slimme strategieën rond natuur-inclusieve stadsontwikkeling zijn bijvoorbeeld:

  • ‘Urban Nature Amsterdam’ is de allereerste papieren kaart die alle groene en blauwe plekken van de stad laat zien. De kaart is speciaal ontworpen voor bewoners en bezoekers om de stedelijke natuur in Amsterdam te ontdekken en beter te leren waarderen.
  • Om biodiversiteit in de stad Utrecht te promoten, werden in Utrecht 300 duurzame bushokjes geplaatst met zonnepanelen en groene daken vol sedumplanten. Wanneer deze in bloei staan vormen de bushokjes een groene stadsinfrastructuur met nectar voor wilde bijen. De Utrechtse bushokjes genoten van media-aandacht tot in India.
  • De Filipijnse overheid stemde in April 2019 een wet die stelt dat iedere afstuderende student 10 bomen moet planten om aanspraak te maken op zijn diploma. Op die manier zou iedere generatie het land 525 miljard extra bomen opleveren.
  • In Singapore zorgt het Skyrise Greenery programma ervoor dat er een competitie is ontstaan onder multinationals om de meest spectaculaire groeninfratructuur te integreren in gebouwen. Vandaag is het Financial District van Singapore een permanente openlucht-expositie van vertikale tuinen, daktuinen en andere spectaculaire vormen van urbaan groen. Groeninfrastructuur is voor bedrijven een visitekaartje geworden, en een onmisbaar element in de architectuur.
  • Ook in Singapore kunnen burgers omwille van ouderdom, omvang of uniciteit bomen in de stad nomineren tot beschermd monument.
  • Parijs wil sterk focussen op de link tussen groen, voedselproductie, en de Franse keuken. Op die manier wil ze haar transformatie naar een natuur-inclusieve stad verankeren met de Franse cultuur in de hoop op zoveel mogelijk draagvlak te kunnen rekenen.

Voor meer informatie hoe je als team, bedrijf, stad of gemeente kan deelnemen aan één van de Green City Challenges, of er zelf een als gemeente kan opzetten, neem contact op met Nik Baerten via nik@pantopicon.be of mezelf via mail@stefaanvandist.eu

--

--

Stefaan Vandist

Performance Lectures on Foresight, author of We, Myself & A.I., performer at OS World, writer at Nature 2.0, member of Pantopicon and gotfather of glimps.bio