Reklamens dolda yrke

Hur ser arbetet ut för reklamvärldens doldis, copywritern?
Vi har träffat copywritern Anders Malm och frågat vad drivkraften är och vad som krävs för att bli en riktigt bra reklamskribent.

Vi är tidiga och går med långsamma steg uppför trapporna till Milk på Kungstorget 11. Vi ringer på klockan och blir väl bemötta av en välklädd man som bjuder på kaffe och ber oss artigt att vänta i en skön soffa, med lite för många kuddar. I hallen möts vi av alla priser de vunnit, som stolt hängts upp på väggen. Vi betraktar dem nyfiket ett tag innan Anders glider ut från ett kundmöte. Han hälsar på bred skånska och vi slår oss ner i mötesrummet. Alla teckningar, ord och streck på den vita tavlan i rummet andas kreativitet.

Anders Malm har jobbat som copywriter på Milk sedan 2013. Han visste tidigt att han ville arbeta med något kreativt. Redan som sjuåring på pappas tryckeri såg Anders roliga reklamkampanjer tryckas. Han förstod ganska snart att någon faktiskt jobbar med att ta fram de där roliga idéerna. Det såddes ett frö. Anders ville också jobba med det där. Efter gymnasiet tappade dock Anders tråden och arbetade under tio års tid med helt andra saker. Sen kom 30-årskrisen. Anders gick tillbaka och började tänka på vad den där sjuåringen tyckte var kul. Han började plugga till copywriter. Ett val han inte har ångrat.

Vi frågar Anders om hans tankar om hur man blir en bra copywriter.
Anders förklarar att en bra copywriter håller sig uppdaterad med vad som händer i världen. Att vara allmänbildad och medveten är något som underlättar arbetet. Ju mer du vet desto fler idéer kommer du att få. Att veta vad som händer i branschen är minst lika viktigt som att vara allmänbildad. Dels kan branschkunskap fungera som inspiration och dels slipper du lägga ner tid i onödan på en idé, som det visar sig att en annan byrå redan har gjort.

Sedan får man inte glömma att reklam handlar om att sälja, tillägger Anders.
“I ett projekt fungerar du som kundens marknadsstrateg. Det är du som måste bevisa för kunden att din lösning är den rätta för företaget och att den kommer gynna dem i längden”.

För så är det, Anders är inte bara den som skriver en fräck slogan och sedan gör något annat. Han är med i hela processen. Från det första kundmötet där uppdraget presenteras till slutförandet av kampanjen. Idéerna arbetas ofta fram i samarbete med en art director och det är där som hans kreativitet verkligen kommer till sin rätt.

Så där sitter han nu, sjuåringen som ville vara kreativ. Nu är det han som kommer på den där roliga reklamkampanjen som hamnar på ett tryckeri någonstans.