Dă sens vieţii!

Steluța Todea Jr.

Kenyan painting

Nu ai venit pe lume doar să supravieţuieşti şi în final, să mori. Tu ai venit pe lume să te manifeşti, astfel încât să dai sens vieţii tale, dar şi altor vieţi cu care interacţionezi.

În momentul în care începi să trăieşti o poveste plină de semnificaţie, îţi va plăcea faptul că faci o diferenţă şi că oferi plus valoare şi nu vei mai privi în urmă, dar nici nu vei mai lasa clipele să treacă pe lângă tine fără să le dai un sens şi o semnificaţie pozitivă.

Nu știu pentru tine, dar pentru mine, unul dintre cele mai importante aspecte în viaţă îl reprezintă găsirea sensului în ceea ce fac. De asemenea, caut mereu să fac acele lucruri care au un impact pozitiv asupra mediului în care activez şi deci, asupra întregii vieţi. Pentru mine, este foarte important ca fiecare clipă petrecută şi fiecare activitate desfăşurată să aibă o semnificaţie şi un rezultat pozitiv asupra mea şi asupra celorlalţi. Mai mult, singura persoană cu care concurez sunt eu. De aceea, fac tot ce îmi stă în putinţă să mă dezvolt constant pentru a putea deveni din ce în ce mai bună în ceea ce fac.

”I am still learning” — Michelangelo, 87 ani

În fiecare zi, vedem şi auzim poveştile oamenilor, iar aceste poveşti ne inspiră şi ne generează emoţii, ne încurajează şi ne stărnesc curiozitatea. Noi nu suntem aici doar ca să supravieţuim! Suntem aici să dăm un sens vieţii! Astfel, te întreb pe tine: care este povestea ta? Ce avem de învăţat de la tine?

Self-organization of a network, based on Nagler, Levina, & Timme, (2011)[31]

Noi trăim în comunităţi formate din oameni; fiecare dintre ei vine cu propria poveste, cu propriul impact şi cu propriile influenţe asupra oamenilor. Astfel, este de datoria fiecăruia dintre noi să ne lăsăm amprenta în mod pozitiv asupra comunităţii în care trăim.

În fiecare zi, oamenii citesc ziare sau cărţi, se uită la filme şi la emisiuni, citesc articole sau poveşti care să îi inspire, să îi ajute să-si creeze propria poveste de viaţă. În fiecare zi, oamenii comunică între ei, îşi povestesc experienţele sau amintirile, fiind autorii propriilor poveşti. Toate vieţile sunt presărate cu comedie şi dramă, succese sau înfrângeri; în final, însă, ele sunt nişte vieţi care spun nişte poveşti şi contribuie la dezvoltarea omenirii. Sunt sigură că şi tu îţi doreşti ca viaţa ta să conteze şi să inspire oameni, ca povestea ta să fie una plină de semnificaţie.

Fii autorul poveştii tale! Începe chiar acum! Adu plus-valoare comunităţii tale!

Pe lângă viaţa însăşi, tu ai primit un alt dar miraculos, şi anume liberul arbitru, care îţi permite să acţionezi în mod deliberat şi conştient. Doar aşa poţi trăi o viaţă plină de semnificaţie, o viaţă care să conteze şi care să facă diferenţa în lume.

Einstein spunea ca “lumea este un loc periculos nu din cauza celor care fac rău, ci a celor care privesc şi nu iau nicio măsură”. Privind în jur, marea majoritate a oamenilor se complac în propria existență, se plâng de răutatea care există în lume, se compătimesc şi fac pe victimele, se simt copleşiţi de toate schimbările şi se mulţumesc în final să nu facă nimic, să rămână impasibili. Problemele sunt mari, da, o ştim cu toţii, dar ce crezi? Noi dăm vina pe societate, însă noi suntem societatea.

Te invit să o schimbăm împreună. Schimbarea începe cu fiecare persoană în parte.

Ca povestea ta să fie plină de viaţă, trebuie mai întâi să îţi asumi responsabilitatea asupra acesteia; să accepţi odată pentru totdeauna că singurul responsabil de viaţa ta eşti TU. Rezultatele pe care le obţii în orice situaţie, dramele prin care treci, bucuriile pe care le trăieşti sau succesul pe care îl obţii sunt în totalitate responsabilitatea ta.

Trezeşte-te în fiecare dimineaţă fericit că poţi să alegi şi să faci tot ceea ce îţi stă în putinţă pentru a aduce plus valoare comunităţii în care trăieşti, dar şi ţie, pentru a putea deveni din ce în ce mai bun în ceea ce faci. Indiferent de ceea ce munceşti, trebuie să o faci cu multă dragoste şi pasiune, astfel încât să faci o diferenţă în viaţa celor din jurul tău, fie ea cât de mica și, de ce nu, chiar în viața ta: o diferență pentru tine. Există o lege a universului care spune că orice schimbare în univers generează alte milioane de schimbări. Fii tu cel care aduce o schimbare în univers. O să conteze! Chiar mai mult decât îți imaginezi!

Dacă eşti nemulţumit de ceea ce ai şi îţi doreşti mai mult, dacă eşti nemulţumit de ceea ce ţi se oferă şi vrei mereu altceva, dacă eşti nemulţumit de tine sau de cei din jur şi cauţi mereu să îi schimbi, dacă niciodată nu încerci să te schimbi pe tine sau să accepţi că tu eşti cel care are puterea de a face primul pas spre schimbare, atunci ai nevoie de o schimbare majoră. Nu mai aştepta, nu o să vină nimeni să îţi scrie basmul mult visat. Tu eşti artistul care îşi scrie, îşi desenează şi îşi cântă propria poveste de viaţă! Aminteşte-ţi mereu de darul primit de la univers: liberul arbitru!

Fii o persoană căreia îi pasă de viaţa ei, fii o persoană pozitivă! Îndrăzneşte chiar acum să faci o schimbare! Nu aştepta momentul potrivit; el nu o să vină niciodată. Momentul potrivit este acum şi aici. Tu faci ca fiecare moment să fie potrivit! Schimbarea e în tine!

Fii curajos/oasă şi începe o poveste colorată, care să îţi aducă ţie şi celorlalţi cât mai multe bucurii.

Să nu îndrazneşti înseamnă să te pierzi pe tine — Soren Kierkegaard

Fii tu cel/cea care face o diferenţă. Nu ai nimic de pierdut.
Să îndrazneşti înseamă să îţi pierzi pentru moment echilibrul.

Steluța Todea Jr.