Pas op voor de bus!

Pas op voor de bus!” riep mijn lief enkele dagen geleden. We hadden net Dieter van CityCubes vaarwel gezwaaid aan de Albert Heijn in Antwerpen toen we na ons om te draaien bijna een bus omver liepen.

Pas op voor de bus!

Toeval wil dat ik de voorbije maanden — next to my day job, mind you — enkele teams verspreid over heel Europa aan het aansturen ben om een hoopje bussen aan het rijden te krijgen. Een mens zou zich afvragen waarom ik dat eigenlijk doe.

In 2011 zat ik op StartupBus Europe 2011. Dat was de allereerste StartupBus in Europa. Eerder dat jaar waren er in Amerika zes bussen naar SXSWi in Austin, Texas gereden. Op elke bus zaten een dertigtal software developers, designers en marketeers. “Hackers, hipsters & hustlers” noemde men dat toen. Hun opdracht? Op 72 uur tijd nieuwe startups bouwen en lanceren. PPPT: People, Pitch, Product & Traction. Niet evident.

Ik ben op die bus verzeild dankzij Saskia en Tim. Wij waren de eerste of tweede golf van twitteraars en bloggers in Vlaanderen en kenden elkaar al van meetups. Pioniers, dat waren we. Of toch een beetje. Saskia en ik hadden met Esther, een designer uit Nederland, een startup gevormd die de travel industry ging disrupten met een social travel planner. We gingen Booking.com, AirBnb, cheaptickets.be en nog wat andere dingen mash-uppen en er een social laagje à la Foursquare bovenop leggen én ervoor zorgen dat je je ganse reis met je vrienden kon plannen én downloaden naar je smartphone. En achteraf een mooi foto-album met geolocation maken. Wie zou er dan nog roaming nodig hebben?

Route van de allereerste StartupBus Europe, 2011

Die trip heeft me wakker geschud. We reden van Atlassian in Amsterdam naar Nokia in Kopenhagen (stiekem zaten we ook op een boot). Na vertrek kreeg iedereen om beurten de microfoon in handen om zijn of haar idee te pitchen. Mijn eerste pitch! Nadien werden groepjes gevormd rond de populairste ideeën. Ik dacht dat we met vier startups waren maar blijkbaar waren het er vijf volgens The Next Web. Martin Bryant zat toen als embedded journalist op onze bus! We mochten met APIs van Twilio spelen! (Twilio had ons gesponsord en is nu — vijf jaar later — leverancier van Amazon Web Services om notifications te verzetten!)

Tegen dat we in Kopenhagen waren wisten we min of meer onze naam, hadden we al een domain name http://www.wander-travel.com/ (gekregen van Jimmy Cappaert) en ons nieuwbakken idee halfslachtig gepitcht aan random mensen op de ferry naar Kopenhagen. Bij Nokia in Kopenhagen mochten we dan voor echt pitchen: investeerders en andere ondernemers uit de lokale tech community kwamen ons feedback geven. Spannend!

De dag erna reden we via Berlijn naar Zurich. Veel op de bus zitten dus, af en toe onderweg wat pitchen en van customer development doen en vooral al aan dat prototype beginnen. Een MVP was ons doel en ik waande mij een echte hacker die op twee dagen tijd wel iets in mekaar kon flansen!

Deze mevrouw kan beter hacken dan ikzelf en dan nog wel op een vliegtuig!

In Zürich gingen we naar de kantoren van Google. Dé ultieme startup, want Facebook was nog veel te klein om groot genoeg te zijn qua ambitie. Aaaah, how times have changed… Ook hier, weer veel pitchen en feedback op onze eerste prototypes. En vooral vragen:

  • Wat is je product?
  • Hoe ziet je vision eruit?
  • Wie zijn onze potentiële klanten?
  • Hoe ga je geld verdienen?
  • Wie zijn je concurrenten? “Wat? Je hebt er geen? No way!”
  • Zijn er legal threats mogelijk?
  • I want this! Where do I buy this! (Oops, het is nog maar een mock-up…)

Next up: eindbestemming Paris! Seedcamp en LeFamily of wat was het ook alweer waren de eindbestemming op een satellietevent van LeWeb 2011. Vast en zeker dat @mschenk daar ergens in de buurt liep, al zal hij nog niet aan het livestreamen geweest zijn. :)

Documentaire over de allereerste StartupBus Europe. Directed / shot / edited by StreamMyEvent.nl

Mijn team Wander won, en dat van Invoi ook. Die laatste hadden met de Twilio API een interactive voicemail gemaakt. Via de voice mail en wat spraakherkenning gekoppeld met de agenda van diegene die je belt kon je zo een afspraak plannen, ook al kon die persoon niet antwoorden op dat moment. Bots en artificiële intelligentie, toen al! Hadden we toen iet of wat deftige marketeer geweest, dan hadden we daar meer op ingespeeld.

Ik heb in 2013 StartupBus Benelux opgestart, samen met mijn Nederlandse vrienden Hans van Gent en Mike van Hoenselaar. Op die bus zaten Tijs Vrolix, OrT (Bram Van Oost) en Tom Van Mierlo, allemaal helden die op de achtergrond epische dingen doen in België. Die bus werd toen trouwens mogelijk gemaakt door Sara Rachdi en Bert Van Wassenhove van Think with people, een geweldig bedrijfje uit de Cronos group.

Verslag van StartupBus Benelux 2013. Directed / shot /edited by StreamMyEvent.nl
Screenshot van onze bus tracker tijdens de start van StartupBus Europe 2013

Met StartupBus France 2013 voor een tweede maal Google Zürich bezocht, deze keer met Rose Jeantet. Zalige pitch training gehad daar! En onderweg ook veel geleerd over het belang van cash flow planning.

Op die bus zaten twee gastjes van 16 en 17 die toen al ass kickten met apps te bouwen.Seiv Mouhidine (Mouhidine SEIV) die met machine learning coole dingen doet in de HR space en ondertussen al meerdere malen de president van zijn thuisland Mauritanië mocht bezoeken. Of Louis Hénault die met artificiële intellegentie hele coole dingen aan het doen is.

In 2014 werd ik gevraagd om de organisatoren van een Griekse bus te coachen. Ze waren met drie maar hadden nog nooit op een StartupBus gezeten. Met veel kannen en kruiken is het allemaal in orde gekomen. Meer dan 20 deelnemers zaten er op die bus. Mensen wiens leven we veranderd hebben. Ook al moesten we drie uur wachten omdat er aan de grens tussen Roemenië en Hongarije iemands paspoort niet bevredigend leek. Toevallig hadden we al onze blikjes red bull en flesjes water al afgegeven aan de grenswachten bij de vorige landen. Avontuur!

Aftermovie van StartupBus Greece 2014 — Directed / shot / edited by Nikos Tsounakas

Op die bussen zaten ook drie Amerikanen uit Austin, Texas (ok, eentje was een Canadees) en een Turk. Die waren een paar jaar ouder dan de Grieken (bijna allemaal pas afgestudeerde studenten) en bleken matuur genoeg om de StartupBus competitie van dat jaar op Pioneers festival in Wenen te winnen.

Keit Kollo, buspreneur op StartupBus UK 2014, geeft een demo van haar app tijdens de StartupBus finals bij A1, Vienna, Austria

In 2015 deed ik samen met Ann Glorieus de allereerste echte Belgische bus. Niet evident om sponsoring te vinden want onze bus deed mee aan een internationaal event dus de return voor heel wat Belgische bedrijven ging dus buiten de scope van heel wat marketing managers. Gelukkig konden we er met wat creativiteit een draai aan geven en draaiden we break-even! En we hebben vice-premier Alexander De Croo niet één maar tweemaal op onze bus gekregen!

Vice-premier en minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo wordt geïnterviewd door Kanaal Z aan boord van StartupBus Belgium 2015

Vorig jaar reden we naar Pirate Summit, Europa’s zotste startup conferentie. Een mengeling tussen SXSWi en Burning Man. We bezochten toen ook samen met StartupBus UK de geweldig mooie Corda INCubator in Hasselt.

StartupBus UK 2015 — met een bus geleend van Incubus London — voor de Corda INCubator in Hasselt

Onze alumni Wendy Geeraert doet ondertussen mooie dingen met haar Guide2Property nv en Herman ‘Dailybits’ Maes was superblij dat hij na jaren willen maar (door omstandigheden) niet kunnen eindelijk kon ervaren wat StartupBus is. What a ride it was!

Mini documentaire over StartupBus Belgium 2015. Directed / shot /edited by Lillian Le.

We hebben het aantal bussen groter gemaakt in Europa, uit verschillende landen dan nog wel, enkele Europese alumni hebben in Afrika de spin-off Ampion gestart en onze alumni hebben ofwel hun eigen startup gestart (Sunrise, Never Eat Alone, Aiden, …) of werken voor geweldige startups (of scaleups) zoals Uber en Google.

Team van startup MoHo (StartupBus Belgium 2015) viert dat hun MVP werkt! — Keulen, september 2015

De hacker ethic is strong in us. We geloven in technologie en in een grote visie. We willen de status quo ten goede disrupten. We zijn het begin van de entrepreneurial funnel. Ondernemerschap kan je niet op de schoolbanken leren, je leert het al doende. Met StartupBus Europe brengen we de spirit of the Valley naar Europa.

Elias Bizannes — founder van StartupBus — aan boord van StartupBus Mexico. — Year unknown

Als alles goed gaat vertrekken over minder dan een maand verschillende bussen uit zeven landen: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. We hebben deelnemers die niet alleen uit Europa komen maar ook overvliegen vanuit de States en Afrika. We bring people together to build awesome things together.

Alle bussen komen drie dagen later samen op de Corda INCubator in Hasselt voor een demo day. Daarna rijden ze samen naar Keulen voor de Pirate Summit.

Er is nog plaats voor een drietal mensen op de Belgische bus. Op de Franse of Duitse bussen is er iets meer plaats. Of waarom niet meedoen met de Zwitserse bus? De organisatoren van die bus zijn twee geweldige Belgen. Neem een kijkje op http://europe.startupbus.com om de routes van alle bussen te weten te komen en je in te schrijven.

Like what you read? Give Steven Beeckman a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.