Going down, going down…: de jarenlange zoektocht naar de waarheid

Stijn de Jong
3 min readJan 11, 2023

--

Indringend, verdrietig en een enorme hoeveelheid doorzettingsvermogen: dat kenmerkt het boek Going down, going down… van Vincent Dekker. Afgelopen jaar was de Bijlmerramp dertig jaar geleden. Reden voor Dekker om zijn boek opnieuw uit te geven. Een boek waarin hij de hoofdrol speelt. Een man die tot op de dag van vandaag de waarheid boven tafel wil krijgen.

Vincent Dekker blogt in zijn rubriek Vincent wil Zon al een aantal jaar over duurzame energie in de Trouw. Hij schreef daarover het boek Duurzaam — denken doen en schrijven. Voor zijn huidige baan werkte hij ook bij Trouw: als journalist economie, webredacteur en eindredacteur. Ten tijde van de Bijlmerramp was Vincent journalist economie bij de krant.

Een waargebeurde roman

Het boek zou in de schappen kunnen liggen als roman, maar de werkelijkheid is anders. Echte verhalen worden in dit boek beschreven, waardoor je met elke vezel in je lijf meevoelt met de hoofdpersonages. Vooral de laatste momenten vanuit de cockpit worden heel indringend beschreven. Het feit dat de bemanning weet dat het vliegtuig gaat neerstorten, is hartverscheurend: ‘Going down, 1862, going down.’ Een radiostilte volgt. Als lezer moet je tegen deze dingen kunnen, anders wordt het boek een lastige en verdrietige weg om te lezen.

De strijd tegen de complottheorieën

Vincent Dekker is vanaf het begin van de Bijlmerramp betrokken bij de berichtgeving. Als journalist is hij heel goed in factchecking, iets wat essentieel is voor de onderzoeksjournalistiek. Door deze werkwijze komt steeds meer de waarheid boven tafel en wordt er geprobeerd om diverse complottheorieën te ontkrachten. Zo zou de verminderde gezondheid van de bewoners van de Bijlmer niet zomaar ontstaan zijn, maar door giftige stoffen in het vliegtuig. Dekker weet de feiten goed te bekrachtigen met onder andere foto’s in het boek.

Het boek geeft daarnaast een inkijkje in de wereld van desinformatie. De overheid heeft bewust informatie achtergehouden, kwam te vroeg met conclusies en gaf geen concrete antwoorden op de vragen die de journalisten hadden. Hierdoor ging de Bijlmerramp een eigen leven leiden.

Actueel en compleet

Het boek is in januari 1999 voor het eerst uitgebracht en in 2022 kwam er een herziene versie op de markt. Hierdoor is het boek actueel en compleet. Het is fijn dat Vincent op de dag van vandaag nog steeds bezig is met de zaak. Publiciteit, zoals het opnieuw uitbrengen van het boek, zorgt er namelijk voor dat de zaak niet vergeten wordt. Dekker bijt zich erin vast en is een echte doorzetter. Het feit dat leugens voor mensenlevens gaan bij de overheid is voor hem en voor heel veel anderen onverteerbaar.

De KRO-NCRV besteedde afgelopen jaar veel aandacht aan de ramp: een dramaserie, een documentaire en een podcastreeks. Als je heel erg geïnteresseerd bent in de hele tijdlijn van de Bijlmerramp is het wellicht interessant om zowel de serie te bekijken, als het boek te lezen. Om tijd te besparen is een van de twee ook prima: het zal namelijk veel parallel aan elkaar lopen.

Lezen of niet?

Dit boek is echt een aanrader als je meer wil weten over de Bijlmerramp. Je moet wel in gedachten houden dat alles waargebeurd is en er nog steeds mensen leven met heel veel vragen in hun leven. Als je onderzoeksjournalist wil worden, kan je aan Vincent Dekker een voorbeeld nemen. Hij gaat door met zijn jarenlange zoektocht naar de waarheid.

--

--