Den automatiserade framtiden

Det snackas en del om automatisering eller robotar och att de kommer att ta ifrån oss våra jobb. Ja, det kommer de att göra. Med en rejäl marginal så gör de redan det. Lite oavsett vad du arbetar med så kommer tekniken att ta över mycket av din vardag de närmaste 5–10 åren.

Jag brukar börja med att säga att för att förstå vad som kommer, måste man förstå vad som hänt. För 10 år sedan fanns det inga smartphones. Youtube hade precis startat och Facebook hade öppnat sina dörrar för alla för första gången. I Sverige undrade man om Facebook hade en chans mot Lunarstorm. För 10 år sedan fanns inga elbilar från Tesla (eller någon annan större tillverkare för den delen) och en laptop var ovanlig. Musik var något man fortfarande kunde köpa på CD, även om iPoden hade gjort sitt intåg och börjat mörda CD-försäljningen med hjälp av iTunes.

Så det har hänt en del på tio år. Felix Kjellberg tjänar 120 miljoner kr på ett år som Youtube’s största stjärna (PewDiePie)- en position han uppnått genom att spela datorspel och spela in sig själv. En otänkbar situation för tio år sedan och något man hade skrattat åt för fem år sen. Faktum är att idén om att titta på när andra spelar spel har lett till miljardaffärer och drar in enorma mängder pengar både för spelare och för företag.

Nu när ni har lite perspektiv på hur snabbt saker och ting förändrats, normaliserats, så ska vi tala om den automatiska framtiden. Nästan alla sektorer kommer se intåget av det automatiska — med de konsekvenser som följer på det. Vi kan börja med att gå igenom sektorerna, sen kan vi börja extrapolera från det som redan händer.

Transportsektorn

Redan idag finns det fullt fungerande självkörande bussar, bilar och lastbilar. Visst arbetar man på detaljerna och man filar på att få hela kedjan rätt men om man idag arbetar inom transport, som chaufför eller underleverantör av någon lösning, så kommer ert liv att förändras.

Om man förutsätter att saker och ting kommer fortsätta som idag (det kommer de inte), så kommer taxiförare, bussförare, tågförare & lastbilsförare alla att fasas ut. Antagligen följer piloterna dem ut lika fort. Som en bonus börjar elektriska motsvarigheter att ta över vilket kommer att slå ut stora delar av transportservice-sektorn också.

Journalistik

Förutom det all-populära snacket om att vi numera är “post-truth” så har tre skilda områden seglat upp som viktiga om man jobbar inom journalistiken. Folk betalar mindre för nyheter och journalistik idag än man gjorde tidigare. Folk läser inte fysiska tidningar på samma skala.

Och journalisterna behövs inte till samma grad. 90% av en tidning idag består av information insamlad från andra, externa tjänster. Många delar av den informationen samlas redan idag ihop av system, program som sköter urvalet. Men sportartiklar och artiklar om ekonomi skrivs numera även av system — allt som följer någorlunda lättförståeliga mönster automatiseras inom nyheterna.

Foton tas med mobilerna (som är riktigt bra, så bra att vissa numera används för att ta framsidefoton till dyrare magasin) och nyheterna skrivs av människor som delar med sig. Journalisterna kan se framför sig en annorlunda framtid, utan tryckerier eller tidningar som delas ut i brevlådor, där informationen endast till liten del skrivs av människor. Till och med pressreleaserna skrivs numera automatiskt, skickas ut av system till andra system där de tas emot och behandlas.

Affärer & butiker

Redan idag finns självutcheckning — men det är bara början på en mycket starkare trend. Vi kan börja med ehandeln där fler och fler beställer hem sin mat och får den levererad (kommer ni ihåg transportsektorn där uppe?) direkt till dörren.

Butikerna själva låter först kunderna sköta arbetet men nyare teknik hoppar över hela den delen och möjliggör för en kund att gå in i en butik, ta allt de vill ha och betala genom att gå ut. Allt detta finns redan idag. Imorgon behövs inga affärsbiträden — för inte ens lagerhållning och skötsel av det som faktiskt finns behöver göras av människor snart.

Det finns redan robotar som sköter lagerhållning och återställning av butiksytor, som städar och fixar på nätterna eller när butiken har stängt. I sällanköpsbutikerna ser man redan effekterna av detta — man beställer sin TV eller dator på nätet, köper sin soffa med hemleverans osv. Då har vi inte ens varit inne och tittat på vilka effekter drönarnätverk kan ha på sådant som postgång, paketleveranser eller liknande.

Städning

Ingen har väl missat dammsugarrobotarna va? Det finns motsvarande för städning av kontorslokaler, affärer, butiker och varulager. Drönare har sedan länge börjat tvätta fönster på höghus världen runt. Än så länge är komplexa områden svåra men inom tio år är det inget snack om saken — människor kommer inte längre att städa som ett jobb. Kanske att vi gör det hemma men även där ersätter vi jobb som vi gjort med robotar precis som tvätt- och diskmaskinen har eliminerat sysslor vi förut spenderade massvis med tid på.

Juridik

Nuså, nu börjar vi röra oss “uppåt” i näringskedjan. Men här är det också kört. Från enklare AI som kan gå igenom kontrakt, skriva nya kontrakt, genomsöka redan existerande prejudikat och göra stora delar av det grundarbete som jurister gör idag, till att ta fram stadgar för hela multinationella företag så finns detta redan. Det handlar bara om att det ska sprida sig och gå ner i kostnad tillräckligt mycket. Fördelen är att fler också får tillgång till juridisk expertis, kan överklaga eller bemöta mer bemedlade medborgare på en rättvisare nivå (men det är ett ämne för en annan artikel).

Läkare & medicin

Redan idag är maskinerna bättre på att identifiera cancer-celler eller utvärdera röntgenbilder än läkarna. Maskinen kan genomföra anamnes (identifiera sjukdomsbild utefter de symptom som patienten beskriver) och får rätt minst lika många gånger som läkaren. Läkarna arbetar redan idag på distans, där de möter patienterna online istället för ansikte mot ansikte. Systemen sköter patientbokningen och sjuksköterskorna får mindre att göra. Redan idag ombeds vi själva förbereda oss för operationer, med hjälpmedel vi köper på nästan helautomatiska apotek och mötet mellan människor försvinner.

På tal om operationer så lär sig maskinerna det också — men de darrar aldrig på handen, har inte sovit för lite dagen innan, eller är överstressade. Där de lärt sig att genomföra operationen har de med andra ord högre grad av komplikationsfria operationer bakom sig. Ibland är de stöd till kirurgerna, det stöd som en gång andra läkare eller sköterskor stod för. På sjukhus rullar små robotar som flyttar prover till olika stationer istället för människor som springer stressat genom korridorerna.

Men även medicinen kommer att förändras — när maskinen vet efter ett enkelt blodprov vem du är och hur din medicinska historia ser ut så kommer de skriva ut din medicin, anpassad för din genetiska profil, dina allergier och problem, direkt på plats. Mer och mer kommer vi att se att medicin inte längre är generell utan extremt specifik för den enskilda individen. Ett sjukhusbesök om tio år kommer se mycket annorlunda ut.

Ehandeln

Ja, trots att ehandeln av matvaror, saker och nästan allt äter upp delar av de fysiska butikerna, så äts också ehandeln sakta upp av den nya automatiska framtiden. Amazons lager är nästan helt robotiserade och endast packarna är människor — men andra butiker har automatiserat även de delarna. Steget till att se en helt autonom leveranskedja är inte stort när lastbilarna kör sig själva och utlämningsstationerna även de är automatiserade. Sidorna designar om sig själva utefter vem det är som besöker den, optimerar och förbättrar utan att människan lägger sig i. Vilket för mig till nästa del.

Webben

Idag finns det maskiner, system, AI som designar åt oss. De skapar vackra hemsidor, smarta funktioner, automatiserar beställningsflöden utan att en människa lägger handen på vad som sker. Systemet designar vår logotyp, bygger vår hemsida, knyter ihop andra system bakom kulisserna och även där — bland de mest kreativa av moderna yrken, står den automatiserade framtiden och väntar. Blanda och skaka lite med journalistiken så bygger de snart helt egna tidningar, väljer egna bilder, skriver egna texter som vi gladeligen läser. Innehåll, struktur, design — allt kan göras av ett system idag.

Skolan

I Sverige har skolan länge varit något det offentliga skött och som bara nyligen har blivit privat — men det är inte där den stora utmanaren finns. En lärare genomför samma lektion hundratals gånger genom sin karriär, ofta anpassad lite grann till nya rön eller till klassen, men i grund och botten är det samma lektion.

En lärare betjänar runt 150 elever i sitt enskilda ämne. System däremot kan inte bara sprida enskilda lärares inspelade lektioner till fler, utan också lyfta fram de bästa. De lektioner där eleverna lär sig bäst värderas och får större plats. Där kan en lektion nå 150'000 elever. Eller miljoner elever. Här handlar alltså automationen om leveransen av kunskap, inte själva kunskapsförmedlaren (som fortfarande är en lärare).

Men om kunskapen når en miljon elever på en lärare, så är det tusentals lärare som inte längre behövs. I vissa kurser, som programmering, när väl grundövningarna är framtagna, behövs inte ens en endaste lärare. Vi ser det redan idag med platser som Codecadamy eller Khan Academy — det är bara en tidsfråga innan det slår till på bred front mot skolor och universitet.

Vården

Vi har redan varit inne på detta med läkare och medicinen, men här talar jag om det som är närmare patienten. Omvårdnad av de äldre eller de kroniskt sjuka. Hemtjänst och stöd.

Allt detta kommer också förändras. Patienter utrustas idag med sändare för att meddela om de ramlar eller vandrar iväg där de inte ska vara. Kameror kan övervaka äldre när de sover så de slipper ha vårdare springande hos sig. Avrapportering av hur de mår görs redan idag enkelt och snabbt via en surfplatta och de kan få prata med sin vårdare via videotelefoni eller liknande lösningar genom en enkel knapptryckning.

Sådant som görs idag av vårdpersonal, som att handla eller hjälpa de äldre att städa kommer att rationaliseras bort eftersom de områdena redan automatiseras. Vågor på vågor påverkar industrier och områden som man först inte ser, men som ändå påverkar.

Ekonomi

På tal om förutsägbara system så är ekonomi kanske det perfekta systemet att automatisera. Redan idag sköts hela företags löneutbetalningar och utgifter av färdiga system som tillsammans med system för arbetstidsmätning, fakturering och liknande syr ihop det ekonomiska flödet. Aktier köps och säljs av maskiner som på mikrosekunder tränats att tjäna pengar åt sina ägare.

Färre och färre människor behövs för att sköta dessa uppgifter som görs snabbare och bättre av maskinerna. Från lönehandläggare till ekonomer, så rör sig allt mot en teknisk framtid. Bankerna idag drar ner sina öppettider, minskar antalet tjänstemän de behöver, stänger sina kontor för mer och mer görs automatiskt eller av människor själva, hemifrån.

Redan idag testkörs en AI för din personliga ekonomi — så snart kommer även inköp, personlig budgetering och val av tjänster att skötas åt dig. Din AI tipsar om ett förslag på bättre försäkring, telefonabonnemang eller bank och systemet sköter flytten åt dig. På vägen försvinner försäljare, tjänstemän och handläggare från ekvationen.

Försäljning

Att sälja saker till människor görs idag redan av maskiner. Det handlar om rekommendationsmotorer på ehandelssajter, marknadsföringsmail och automatiserade uppringningsfunktioner som ringer åt telefonförsäljarna. Ju bättre systemen blir på att förstå vad du säger och att skapa en övertygande mänsklig röst, desto mer av säljprocessen kan de ta över. Sådant görs idag via text och chatbottar, men de är bara steg på vägen mot en helt komplett automatiserad säljprocess där du som köpare aldrig möts av en människa — inte ens när du tror det.

Se på system som Hemnet som aggregerar alla mäklarsajter och steg för steg går förbi mäklarna som kanal för köp eller försäljning av hela bostäder. I andra länder ser vi liknande tekniska lösningar demokratisera säljande och köpande av bostäder.

Industrier

Fler och fler industrier automatiseras numera helt — robotarna sköter hela produktionskedjan och med effektivare och bättre tekniker för 3D-utskrifter kan varje produktion anpassas efter den kund som behöver den. Färre och färre människor behövs där system övervakar, sköter och underhåller fabrikerna där sakerna vi använder skapas och byggs.

Fabrikerna själva håller på att förvandlas till robotar där systemen inte bara bygger, utan optimerar själva byggnaden och förbättrar sina egna processer. Sånt görs redan idag på mindre skala i mindre delar, men vi rör oss mot att se nya fabriker som kan förändra sig själva utefter de processer eller behov som identifieras. Då är människor på golvet bara i vägen och vi relegeras till sidlinjerna. Som sagts tidigare, hur lång tid innan hela kedjan är helt autonom?

Energi

Inte nog med att vi får fler energiproducenter, så är våra distributionssystem på väg att bli “intelligenta” på så sätt att de kan fördela och sköta ett distribuerat energisystem. Tusentals hem och lokaler i Sverige idag producerar redan sin egen elektricitet via solpaneler eller andra mikro-producenter. Att kunna mata in denna elektricitet på det befintliga nätet, spara den energi som skapas med nya innovativa tekniker och sedan återdistribuera den håller på att revolutionera hela energikedjan.

Sakta men säkert blir solpanelerna vanligare, batterierna mer standard och förmågan att distribuera energin vi producerar bättre. Ju fler vi är som är mikroproducenter av energi, desto färre kraftverk kommer vi att behöva. Ju fler smarta lösningar där vi tar tillvara energi, värme och kyla från andra processer, desto färre behöver skapa ny sådan energi. Snart sköts all produktion av alla, energin blir demokratiserad och allt eftersom det sker, så kommer energin att bli billigare och billigare — vilket förändrar hur vi använder den.

Mat

Sättet som vi idag får vår mat är genom metoder som är ganska klassiska, men som håller på att förändras. Lantbruket har redan idag helt autonoma processer där smarta traktorer sköter perfekt plantering och skörd, drönare sköter övervakning och planering i gemensamma system. Maten är alltså redan långt gången mot att bli autonom — men det stannar inte där.

Fler och fler företag arbetar på teknik för att odla på nya sätt närmare där vi faktiskt äter maten (i städerna), odla nya växter som kan uppfylla våra behov eller till och med odla kött istället för att behöva slakta. När vi odlar inne i städerna, i stora containrar skötta av system och robotar, så förändras hela kedjan i var maten kommer från och hur den kom till.

Idag finns “salladsfabriker” där tiotusentals ton sallad produceras varje år utan att en endaste människa sätter sin fot i byggnaden. Robotarna och systemen planterar, övervakar, skördar och levererar helt autonomt. I dagsläget fyller människorna på med frön och hämtar ut färdig färsk sallad. Vi ser samma sak redan idag är på väg att ske med nästan alla grönsakstyper.

Andra entreprenörer hoppar helt över klassisk matlagning och satsar på att uppfylla alla våra behov med hjälp av minutiöst designade shakes som ger oss allt vi behöver. Maten som vi känner den håller på att genomgå ett paradigmskifte. Mat har blivit en teknikfråga och när något blir det, kommer allt runtomkring det förändras.

Besöksnäringen

Oj oj oj. Här snackar vi enorma förändringar. Var ska man börja? Vi kan börja med de system som demonterar den existerande hotellbranschen och låter fler människor bo hos andra människor istället för i stora hotellkomplex. Samma system används numera för att decentralisera möteslokaler för affärsmöten och kontorslokaler för entreprenörer och anställda. Kontorshotell, konferenscentrum och hotell drabbas allihopa redan idag av dessa förändringar — men de är bara början.

System för att besöka platser utan att vara där — från videokonferenssystem till fulländade VR-system, kommer att vända upp och ner på besöksnäringen. Inga tåg, bilar eller flyg behövs om man inte fysiskt flyttar på sig. Inga mötesrum för de som möts digitalt. Inga hotell för de som besöker en plats och inga restaurangbesök. Redan idag kan jag delta på en konferens i Dubai via telenärvarosystem, ha ett digitalt möte i New York och sedan presentera en föreläsning i Stockholm utan att ha förflyttat mig från där jag är. Ju bättre systemen blir för detta, desto fler kommer använda dem och desto mer naturligt kommer det att upplevas.

Närliggande är översättarna — idag finns system som på rak arm översätter vad någon säger till ett språk du kan förstå. System kan översätta text bättre och bättre för att överbrygga svårigheter i meningen med vad som skrivs — och det är bara idag. Imorgon gör det antagligen ingen skillnad om du talar svenska, engelska eller mandarin — du kan arbeta med andra ändå.

Företagande

Autonoma företag. Låter det konstigt? Det är det inte. Blockkedjeteknologi tillåter oss att skapa företag som effektivt sköter sig själva utan människor. Teknologi blandar sig med företagets styrprocesser och stadgar för att göra urval, köpa, sälja och allt däremellan. De kallas för distribuerade autonoma organisationer och de första har redan nått miljardstöd på marknaden. I detta fall handlade det om en investeringsfond, men andra mindre företag har också börjat växa fram och intresset för denna företagsform är extremt stor. Om företag kan “sköta sig själva” slår det ut ännu fler av de serviceyrken som arbetar med att ta hand om företag, från handläggare till administratörer.

Valuta

BitCoin, Ethereum och så många fler kan beskrivas som autonoma valutor. De styrs nämnligen inte av någon enskild institution, de tillhör ingen nation eller ens ett företag — de är distribuerade och utvecklas öppet och fritt. Du kan använda dessa för att köpa riktiga saker i den fysiska världen vilket betyder att det redan idag finns fungerande valutor som är autonoma. Det innebär att de som arbetar med valutor på ett eller annat sätt snart kommer att se hur deras jobb försvinner framför ögonen på dem oavsett om det handlar om att trycka sedlar, distribuera kontanter på något sätt eller de offentliga institutioner som sköter valutan i landet du bor i.

Underhållning

Otroligt mycket svårare än många andra saker, så håller till och med de kreativa, skapande, verksamhetsformerna att erövras av system. Systemen lär sig hur vi skriver böcker, komponerar musik, sätter ihop en film. Otroligt kraftfulla verktyg låter oss skapa i en 3D-värld utan att en människa närvarar — så hur länge kommer det ta innan hela processen äts upp av systemen?

Inte så länge till om vi följer vad som skett och hur snabbt förändringarna görs. Redan idag produceras musik med stöd av system, som berättar vilka “beats” som kommer fungera, vilka vi reagerar på, hur vi reagerar. System redigerar idag våra röster när vi sjunger för att korrigera våra misstag, samtidigt som andra system lär sig hur den mänskliga rösten ska låta för att verka trovärdig och naturlig.

I år såg vi den första novellen som skrivits av en AI som gick vidare i en tävling mot människor. Det första musikstycket som komponerades och framfördes av ett system istället för en människa. Dikter skrivs redan av maskinerna. Även om de första spelen är baserade på existerande modeller så har en AI tagit fram ett fungerande spel som en människa kan spela. I år är året då vi för första gången på allvar börjar tappa greppet även om underhållningen.

Byggande

Vi kan prata om robotarna som själva bygger tegelhus eller de enorma 3D-skrivare som kan printa ut hela huset själva och vi skulle ändå bara skrapa på ytan för vad automatiska system kan göra (och gör) inom byggnadsindustrin idag. Idag kan vi redan be ett system om en färdig ritning och sedan låta ett annat system bygga huset eller byggnaden.

Om några år kommer vi se denna teknik breda ut sig och byggjobbare kommer mer och mer att arbeta med att förbereda maskinerna, övervaka maskinerna och säkerställa maskinerna. Med det börjar också de klassiska jobben inom byggindustrin att smälta bort för att ersättas av automatiska system.

Säkerhet

Från systemen som svärmar runt dig och skyddar din identitet, din dator, din bank till personliga säkerhetssystem, så automatiseras allt snabbare när säkerhet är med i ekvationen. Men säkerhet handlar också om saker som passersystem som redan idag är automatiska och inte kräver människor, till säkerhetsrobotar som patrullerar områden och byggnader, filmar misstänkta personer, undersöker konstiga ljud och rörelser samt lyser upp området.

Det jobb säkerhetsvakter (och ibland hundar) gjorde börjar fasas ut från många verksamheter, vilket bara kommer att accelerera hur fort andra säkerhetslösningar automatiseras och förenklas så att de inte behöver skötas av människor. Fler och fler kameror matar smartare system med information om allt från vad som sker på vägarna till vem som har stulit ett föremål.

Krig

Ja, krig. Redan idag sköter stridsdrönare hela processen från att identifiera målet och eliminera målet på avstånd, med en mänsklig operatör som en slags “failsafe” som väldigt ofta gör väldigt lite. Ju snabbare våra system blir, desto viktigare blir de för att få ett övertag mot fienden.

Idag är människan den svaga länken i systemen och det är inte alls otroligt att vi kommer att se färre och färre soldater i krigsberedskap och fler och fler maskiner som sköter själva stridandet mot fienden. Det förändrar landskapet runt hur man tränar soldater, förser dem med vapen och mat, transporterar dem osv — vågeffekter som drabbar andra industrier och underleverantörer och förändrar hur militären själv fungerar.

Anställningar

Kanske som en förlängning av det som sker ovan, så kommer hur vi anställs att förändras. Redan idag är nya jobb systematiserade, våra CV’s länkade och sökbara och anställningar föregås ofta av ansökningar där vi matar in vår information i system som sedan automatiskt överför dessa till våra anställningsplatser.

En framtid med allt färre klassiska jobb kommer att flytta fler och fler mot att bli individuella entreprenörer, korttidsarbetare, konsulter och inhyrda. De system som finns idag kommer att fortsätta att förfinas och automatiseras, som när en vikarie behövs inom vården skickas förfrågan ut till alla i systemet som passar kraven och de som svarar får tiderna. Automatisk bemanning redan idag. Imorgon blir det bara väldigt många fler som kommer att arbeta såhär.

Så vad betyder det?

Den kanske svåraste av frågor. Att sia om framtiden. Allt ovan bygger endast på att saker och ting fortsätter vara som de är idag. Så kommer det inte att bli — vi vet redan idag hur vår konsumtion av media har förändrats, hur vi hanterar bilder och internet annorlunda, för att inte tala om kostnaderna för dessa. Världen förändras av teknologin, vi förändras av det vi interagerar med.

Fler kommer att tjäna sin inkomst bara av att äga saker — bilar, hem, lokaler, hus än idag. Fler kommer inte behöva äga sina saker än vad de gör idag för att de går att hyra, låna eller prenumerera på. Mänsklig kontakt blir både ovanligare och viktigare, och därmed något man får betala för på ett helt annat sätt än idag. En servitör idag kommer vara ovanlig imorgon och därmed tjäna mer, men betjäna färre som har mer pengar för den “mänskliga erfarenheten”.

Jobb med lite krav på kompetens kommer att försvinna eller vara menlösa att göra, och kreativa eller åtminstone moderna sysslor kommer bli viktigare. Om du idag jobbar inom någon av de ovanstående sektorerna, är mitt förslag att börja fundera på hur du kan förbereda dig för att saker förändras. Kan du lära dig att programmera, eller skriva en bok? Kan du förbättra det du erbjuder som människa för att öka ditt värde allt eftersom färre jobbar inom din sektor?

Många av de möjligheter som finns i framtiden kommer också att uppstå i dessa sektorer. De som känner sina arbetsplatser är också de som är bäst lämpade att automatisera dem. Det är en naturlig del av samhällets utveckling och kanske kan du återanvända din kunskap på ett smart sätt? För hundratals år sedan fanns det de som jobbade med att flytta avskräde från gatorna — ett otrevligt jobb som försvann när fungerande kloaker byggdes. Men trots att jobben försvann så fann många nya jobb som brevbärare ty ingen annan kunde gator och torg som de som hade jobbat hela sina liv på dem.

Like what you read? Give Andreas Rönnqvist a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.