Zes belangrijkste Nederlandse Universitaire Incubators verbinden zich aan Fundsup

Arjen Strijker
Jun 20 · 5 min read

(English version here)

Fundsup wordt daarmee de belangrijkste schakel tussen universitaire incubator-startups en informal investors en zo een prominente facilitator van innovatie binnen Nederland.

Dit bericht in 4 snelle bullets

  • Wat is nieuw? De zes belangrijke universitaire incubators gaan samenwerken met Fundsup: YES!Delft, Bright Move (Eindhoven), Novel-T (Twente), Startlife (Wageningen), ACE Incubator (UvA, VU, HvA, Amsterdam UMC) en UtrechtInc.
  • Waarom? Om hun startups gemakkelijker in een vroege fase met smart capital in contact te laten komen.
  • Want? Ondernemers spenderen veel tijd (en geld) aan het vinden van passende investeerders die naast geld ook netwerk en kennis aanbrengen. Dit heeft een remmende werking op innovatie in Nederland.
  • Het gevolg? Meer passende investeringsmogelijkheden voor individuele vroege-fase investeerders + meer smart capital voor startups = meer innovatie in Nederland + efficiëntere uitgave van overheidsgelden.

YES!Delft, de incubator gelieerd aan de TU Delft, was in maart van dit jaar de eerste die besloot haar jonge ondernemers te gaan bijstaan in hun zoektocht naar slim kapitaal, door een samenwerking aan te gaan met Fundsup, hét online matching platform dat zinvolle connecties faciliteert tussen ondernemers en vroege-fase investeerders. En nu gaan ook de incubators die zijn verbonden aan de overige drie Nederlandse technische universiteiten, Bright Move (Eindhoven), Novel-T (Twente) en StartLife (Wageningen) een samenwerking met Fundsup aan. Daarnaast hebben ook de accelerators van alle Amsterdamse kennisinstellingen en de Universiteit van Utrecht — ACE incubator en UtrechtINC — onlangs besloten zich aan Fundsup te verbinden.

Startup founders bouwen door gebruik te maken van Fundsup stukken gemakkelijker hun eigen investeerdersnetwerk op. Bovendien biedt Fundsup hen inzicht in de tractie die hun bedrijf krijgt van investeerders. Voor de herkenbaarheid krijgen incubator-startups tevens een badge, waardoor voor investeerders direct duidelijk is dat deze startups met een incubator verbonden zijn en welke dat is.

Arjen Strijker, oprichter van Fundsup, is zeer verheugd over al deze nieuwe samenwerkingen:

“Dat we in zo’n korte tijd vrijwel alle universitaire incubators aan ons hebben verbonden, bevestigt eens te meer dat Fundsup binnen de wereld van vroege-fase financieringen in een enorme behoefte voorziet.”

Voor incubators is het inderdaad een grote uitdaging om voor hun startups een informeel investeerdersnetwerk op te bouwen en te onderhouden. De keuze voor een partnership met Fundsup is dan ook een logische. Het platform brengt op een efficiënte manier waardevolle connecties tot stand tussen gescreende startups en geverifieerde investeerders, en faciliteert daarmee kwalitatief hoogwaardige dealflow.

En niet alleen voor ondernemers en investeerders, ook maatschappelijk zijn de samenwerkingen tussen Fundsup en deze incubators waardevol. Dat de markt van vroege-fase investeringen tot dusver erg ondoorzichtig en inefficiënt was, had een sterk remmende werking op Nederlandse innovatie. Door te gaan samenwerken met incubators faciliteert Fundsup interregionaal én internationaal verbeterde toegang tot hoogwaardig durfkapitaal.

Hierdoor komt er meer privaat geld en vooral expertise beschikbaar, het zogeheten smart capital, waar juist startups in de vroege fase van hun bestaan zo veel behoefte aan hebben.

Vertegenwoordigers van de Universitaire incubators over hun samenwerking met Fundsup:

Jan Geert van Hall, investment director YES!Delft:

“Deal sourcing voor echte early stage startups is traditioneel een lastig en tijdrovend proces, dat lang niet altijd tot succes leidt. Voor ons als incubator is dat gewoon niet efficiënt te organiseren. Vandaar dat we initiatieven als Fundsup verwelkomen: het stelt ons in staat ‘in te pluggen’ in netwerken van investeerders die relevant zijn voor onze startups en zo een hoge kwaliteit deal flow genereren.”

Erik Boer, directeur van ACE Incubator:

“Het makkelijker en sneller financieren van de vroege fase voor science- en tech-startups gaat enorm helpen om kennis uit de universiteit succesvol naar de markt te brengen”.

Remon van der Woude, fundmanager van Novel-T:

“Founders beginnen vol goede moed met hun zoektocht, steken veel tijd in het bezoeken van matchingevents en laten consultants zoeken naar de juiste investeerder, maar heel vaak zonder resultaat en met de nodige frustratie. Door de grote diversiteit en hoeveelheid is het ook een enorme uitdaging om de juiste match te vinden. Veelal speelt niet alleen de ratio mee, het moet ook ‘klikken’ Probeer matching op dat gevoel, als derde partij, maar eens voor elkaar te krijgen! Ik heb daarom veel vertrouwen in de oplossing die Fundsup biedt en juich de samenwerking met de aan universiteiten verbonden hubs en incubators daarom van harte toe.”

Robert Al, Director Bright Move incubator:

“In de regio Brainport Eindhoven hebben wij het afgelopen decennium een enorme groei van kennisintensieve starters doorgemaakt. Heel veel starters met een bijzonder potentieel, maar allemaal met één gemeenschappelijke uitdaging: het vinden van durfkapitaal. Onze ervaring is dat dit een continue uitdaging is, gekenmerkt door een enorme inefficiency. Het idee van Fundsup spreekt ons aan omdat het vraag en aanbod op deze markt dichter bij elkaar brengt en drempelverlagend werkt voor onze startups.”

Over Fundsup

Fundsup is een matchmaking platform dat zinvolle connecties faciliteert tussen ondernemers en vroege-fase investeerders. Ondernemers met behoefte aan groeikapitaal maken een uitgebreid bedrijfsprofiel aan dat ze, na screening door Fundsup of een Fundsup partner, mogen publiceren. Zo kunnen ze efficiënt en effectief hun bedrijf onder de aandacht te brengen bij een snelgroeiend netwerk van passende investeerders.

De aangesloten investeerders kunnen op hun beurt makkelijker én anoniem interessante nieuwe startups blijven vinden. Zij geven door middel van filters aan wat hun investeringscriteria zijn. Wanneer er een nieuwe deal beschikbaar is die voldoet aan hun criteria, ontvangen ze een push notificatie in de Fundsup app (iOS en Android). Heeft de investeerder inderdaad interesse, dan bestaat de mogelijkheid om via een chatfunctie direct in contact treden met de ondernemer.

Momenteel zijn al 380+ Nederlandse investeerders actief op Fundsup, waarvan ca. 80% informele investeerders en 20% VCs, overheidsfondsen en regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Het aantal geregistreerde startups is inmiddels meer dan 2.500.

fundsup.co

Arjen Strijker

Written by

Founder @getFundsup and @CapitalOnStage | Loves anything tech | Good at Spotting & Making Connections | Enjoys Creating New Businesses | HNWI,VC,PE