RNG Technology’nin Edge Cloud servisinde Sanal Makine oluşturma (Windows-Linux)

Süleyman Kütükoğlu
5 min readMay 8, 2022

--

Bu yazımda sizlere RNG Technology’nin Edge Cloud servisi üzerinde Windows ve Linux sanal makineleri oluşturma ve Elastic IP vererek dışarıdan erişme işlemlerini göstereceğim.

Sizde RNG Technology’nin Türkiye sınırları içinde bulunan Edge Cloud servisleri hakkında bilgi almak, kayıt yapıp ve 15 dakikadan kısa bir süre içinde kurumsal sınıf bulut servislerinizi oluşturmak istiyorsanız buraya tıklayarak ilgili yazıma ulaşabilirsiniz.

Windows Sanal Makine Oluşturma

RNG’nin Edge Cloud servislerine kayıt yaptıktan sonra compute-tr-001.rng.tech adresine gidip sol üstten Menu’ye tıklayıp ardından Instances’a tıklıyoruz.

Sol üstten Create butonuna tıklayadığımız zaman sanal makinemizin özelliklerini girebileceğimiz bir ekran açılıyor.

Name: Sanal makinemizin adını girelim.

Create From: Image seçeneğini seçiyoruz.

Image: Tıkladığımızda açılan menüden Public-Windows 2019 Standard seçiyoruz.

Instance Type: Örnekte z4.large kullandım fakat siz istediğinizi kullanabilirsiniz

Operatingy System: Tıkladığımızda açılan menüden Windows Server 2019 seçiyoruz.

Key Pair: Güvenlik nedeniyle sunuculara oluşturacağınız güvenlik anahtarı ile giriş yapmanız gerekecek, eğer ilk sefer kullanıyorsanız sadece tek seferlik yeni anahtar oluşturmanız gerekir, daha sonra bu anahtar ile sunuculara erişebilirsiniz. Bu örnekte ilk sunucu kurulumu olacağı için + işaretine tıklayarak güvenlik anahtarı oluşturuyoruz.

Geri kalan ayarları değiştirmeden next butonuna tıklıyoruz.

Storage kısmında boot volume değerini 50 GB yapıp next butonuna tıklıyoruz.

Networking kısmında seçtiğiniz subnet’den geçerli bir IP adresini yazalım ve Security Group seçimimizi yapıp Finish butonuna tıklıyoruz.

Birkaç dakika içerisinde instance kısmında sanal makinemiz “Active” olarak görünecektir. Sunucu aktif olduktan sonra Redhat oVirt’in sürücülerinin kurulması (VMware de VM Tools kurulumu gibi) için sunucu 3 defa yeniden başlatılacaktır.

Sanal makinemizin parolasını almak için More butonuna tıklayıp ardından Get Password butonuna tıklıyoruz.

Açılan menüden Browse butonuna tıklayarak indirmiş olduğumuz anahtar dosyasını seçiyoruz.

Sonrasında next butonuna tıklayarak parolayı elde edebiliriz.

Aktif sanal makinelere erişmek için Connect özelliğini kullanabilir yada Elastic IP tanımlayabilir ve RDP ile doğrudan erişebilirsiniz.

Connect butonuna tıkladığımız direkt olarak sanal makinenin ekranına ulaşabiliyoruz.

Elastic IP tanımlaması yaparak sanal makinemizi internet üzerinden erişilebilir hale getirebiliriz. Bunun için More butonuna tıklayıp açılan menüden Attach butonuna tıklayıp Elastic IP yazısına tıklayalım.

Açılan menüden + butonuna tıklayarak ip havuzundan bir adet Elastic IP atayarak OK butonuna tıklayın. Bu IP adresini sanal makinemize dışarıdan bağlanırken kullanacağız.

Sanal makinemize Elastic IP tanımlamasını başarıyla yaptık. Şimdi sanal makinemize internet üzerinden erişebilmek için sanal makineyi oluştururken seçtiğimiz Security Group’u düzenlememiz gerekiyor.

Sol üstten Menu butonuna tıklayıp Networking altındaki Security Groups yazısına tıklayalım.

Açılan sayfadan belirlediğimiz Security Group’a tıklayarak Modify butonuna tıklayalım. Sanal makinemize dışarıdan uzak masaüstü bağlantısı yapacağımız için herhangi bir kaynaktan gelen INGRESS trafiği eğer 3389 portu üzerinden geliyorsa kabul etmemiz gerekiyor. Aşağıdaki gibi ayarlarımızı yapalım ve OK butonuna tıklayalım (Bu örnekte sanal sunucu herhangi bir kaynaktan erişilebilir, ancak siz daha sonra bunu belli bir real ip kaynaklarına göre kısıtlayabilirsiniz)

Güvenlik ayarlarımızı da yaptığımıza göre artık sanal makinemize uzak masaüstü bağlantısı yapabiliriz.

Gördüğünüz gibi uzak masaüstü bağlantımızı başarıyla gerçekleştirdik.

Linux Sanal Makine oluşturma

Linux işletim sistemine sahip bir sanal makine oluşturmak için aynı şekilde Instances bölümünde Create butonuna tıklıyoruz ve image dosyasını farklı olarak “Public-ubuntu-20.04-server” olarak seçip Operating System kısmını Ubuntu 20.04 olarak seçiyoruz.

Windows sanal makinesi için oluşturduğumuz anahtarı burada da kullanabiliriz. Anahtarımızı seçip next butonuna tıklıyoruz.

Storage kısmında herhangi bir değişiklik yapmamıza gerek yok direkt olarak Networking kısmında Windows sanal makinesinde yaptığımız gibi bir IP adresi belirleyerek Finish butonuna tıklıyoruz.

Sanal makinemiz aktif duruma geçtikten sonra Windows sanal makinesinde yaptığımız gibi bir Elastic IP tanımlaması yapıyoruz.

Şimdi sunucumuza internet üzerinden SSH ile erişmek istediğimiz için ilgili Security Group içerisinden 22 portundan erişim vereceğiz. Windows için 3389 olanını yapmıştık.

Windows sanal makinelerinin aksine Linux sanal makinelerine erişirken ilk başta Connect özelliğini kullanamıyoruz çünkü varsayılan kullanıcının öğrenebileceğimiz bir parolası yok. Bunun için elimizdeki anahtar yardımıyla sanal makinemize bağlanacağız.

PuTTY ile Linux sanal makinesine nasıl SSH bağlantısı yapılır?

PuTTYgen uygulamasını açıyoruz ve Load butonuna basarak indirmiş olduğumuz pem uzantılı anahtarı seçiyoruz.

Daha sonrasında Save private key butonuna basarak isim verip kaydediyoruz. Elimizde artık .ppk uzantılı bir private key var. Bu private key sayesinde PuTTY kullanarak sanal makinemize SSH ile bağlanabiliriz.

Şimdi PuTTY uygulamasını açıyoruz IP adresi kısmında bu sanal makine için atadığımız Elastic IP adresini giriyoruz.

Sonrasında sol taraftaki menüden SSH altında yer alan Auth sekmesine tıklayarak Browse.. butonuna basıyoruz ve anahtarımızı seçiyoruz ve Open butonuna tıklıyoruz.

Sonrasında açılan ekranda kullanıcı olarak “ubuntu” giriyoruz. (Image dosyalarında genellikle hangi dağıtımı kullanıyorsak kullanıcı adı o oluyor. Ubuntu için ubuntu Debian için debian gibi)

Linux sanal makinemize başarılı bir şekilde bağlandık.

Vakit ayırıp yazımı okuduğunuz için teşekkürler.

Konu hakkındaki geri dönüşlerinizi mail adresime iletebilirseniz çok memnun olurum.

📧: suleyman@suleyman.tech

--

--