Suunnittelijan ja IT-tarjoajan palaveri Helsingin Opetustoimessa, joitain vuosia sitten:

Hei, meillä olisi tässä tää uusi opetussuunnitelma, tietotekniikan opettamisen määrää pitäisi lisätä. Lapset pitäisi niinkun saada osaamaan miten tietokoneita käytetään sujuvasti osana työntekoa koulussa. Niin osaavat sitten myöhemmin opiskellessa ja töissä käyttää näitä niinkun työkaluna paremmin.

Kuulostaa tosi hyvältä! Oliko teillä jotain ajatuksia siitä, että miten tää voisi toteutua?

No me ajateltiin, että jos kaikki oppilaat vaikka keräisi kuvamateriaalia tekemisistään lukuvuoden aikana ja tekisi oman portfolion osaamisestaan. Näitä olis sit kiva kattella vaikka kotonakin.

Hei ihan mahtava idea! Teillä ei kyllä oo varaa kameroiden hankkimiseen, mitenköhän tää voisi toimia?

No eiks kaikilla lapsilla oo jo älypuhelimet?

Ai totta, ihan nerokasta että vanhemmat maksaa tän. Varmaan kotivakuutukset korvaa kans rikkoutuneet laitteetkin, tuleepas tää halvaksi. Minnes tää materiaali pitäisi tallentaan?

No voisko meillä olla jotkut verkkosivut tätä varten?

Tietenkin voi! Mulla on yks tuttu joka osaa koodata PHPtä, kilautan sille! Riittääkö jos tää testataan hyvin vaan Internet Explorerilla? Meillä olis näitä vanhoja läppäreitäkin täällä joissa ei oo asennettu mitään selaimia, olis silleenkin helpompi. Tää voi kyl vähän vaikeuttaa tota kännyköiden käyttöö, mut jos me vaikka katotaan sitä sit tulevaisuudessa? Ja kai nää wifi-asemat jotka kaatuu jos on enemmän ku viis käyttäjää on ok, eiks kaikki koneet kuitenki tuu yhteiskäyttöön?

Joo kai toi on ok, meillä täällä kaupungillakin on nää uudet Windows ME koneet vielä tehokäytössä.

Ai niin ja sit toi kapasiteetti on tosi kallista, haittaako jos me laitetaan sellanen raja tonne että videoita ei sit ihan hirveesti tallennella?

Joo… Kai toikin on ok, eiks videot oo niinkuin luksusta muutenkin? Ja hei, sit me ajateltiin vielä, että oppilaat voisi asettaa omia oppimistavoitteita syksyllä, voisko siihen olla joku työkalu?

Totta kai onnistuu! Meillähän on tää Office lisenssi. Jos me tehdään sellainen Excel-häkkyrä jonka oppilaat voi copy-pasteta sit sinne portfolioon? Meillä olis tällänen proto tässä jo, siellä on sit ihan helppo muokata sitä kun meet sinne omien tiedostojen listalle, sit sillä painat vaan että Muokkaa Sivua, sit paina tota kynänappia, sit tää postimerkin kokoinen editori on vähän hankala mut kato paina tota pientä neliönappia tosta missä ei lue mitään selitystä ni saat koko ikkunan kokoisen editorin niinku tähän. Älä sit vaan tee yhtään virhettä tässä muokatessa ku tää meidän wygiwyg editori aika helposti tuhoaa koko sivun eikä meidän undo oikein toimi ni sä sit menetät kaikki muutokset. Ai niin ja sit jos sä haluut tallentaa ton sivun ni seuraa näitä ohjeita just täsmälleen toiseen suuntaan tai sä menetät niinku kaikki muutokset.

No hei tosta voi varmaan kirjottaa jotku ohjeet, opettajat voi varmaan sit opetella omalla ajalla että miten tää menee! Kiitti hei, katotaan sit ens vuonna että miten tää meni.

Ok, moro! Mä laitan laskun tulemaan.

(Keskustelu on fiktiivinen. Teksti pyrkii jonkinasteiseen autenttisuuteen teknisten ratkaisujen kuvauksessa.)

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.