Pridruži nam se u Zagrebu, u subotu, 4.studenog 2017. — https://facebook.com/events/123319921717904

Mi ostajemo u Hrvatskoj— volume III i IV

Izazovimo status quo u RH i preusmjerimo svoju budućnost!

Nakon Splita i Osijeka u Rijeci se prošli vikend održala treća Suprotiva. Mladi iz Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije sastali su se kako bi se umrežili i educirali o aktiviranju u društvu i zauzimanju za svoja prava. Trenutno je u pripremi organizacija posljednjeg okupljanja: “Mi ostajemo u Hrvatskoj — Zagreb” koja će se održati 4.11. (prijavnica), dok će se velika završna konferencija “Mi ostajemo” održati od 20. do 24.11.

“Cilj nam je pokrenuti dijalog o problemima mladih i ponuditi rješenja političarima koji nam se pridruže.“ — voditeljica Jelena Slavić Miljenović.

Kroz fokus grupe i druženje s političarima #suprotiva želi ukazati mladima da upravo oni mogu utjecati na prijedloge novog Nacionalnog programa za mlade kao i na aktivne politike za mlade.

Provjeri kako smo proveli subotu 21.10. u Rijeci — https://goo.gl/ES3hUZ
“Mi ostajemo! Ostajemo jer smo uvjereni da su alati kojima znamo baratati dobro oruđe za liječenje društva od korijena. Ostajemo jer imamo znanje, a onda i odgovornost. Nismo naivčine, znamo da za promjene nekad trebaju proći i desetljeća. Usprkos tome i pored toliko odlazaka koje se šire kao metastaze, mi šaljemo poruku da imamo lijek protiv karcinoma apatije i odlaska! Lijek je suradnja nas mladih, edukacija o tome kako biti aktivni građani danas, kako se oduprijeti korupciji, kako zahtijevati pri/o/mjenu zakona, kako se udruživati i kako napokon mlade istaknuti kao posebnu i ranjivu skupinu u našem društvu”. — poručuju iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska, udruge koja je lansirala inicijativu #suprotiva.
Jelena Slavić Miljenović

Brojke su zastrašujuće. Tijekom 2015. odselio se jedan Šibenik, Zadar ili Dubrovnik sa širom okolicom. Nestao je jedan cijeli grad, oko 65.000 stanovnika - mladih, sposobnih za rad i za pokretanje gospodarstva, sposobnih za oživljavanje, a onda i održavanje na životu našeg mirovinskog, zdravstvenog i školskog sustava.

“Dosta smo surađivali s mladima na različitim projektima koji uključuju educiranje mladih u području ljudskih prava (projekt Human Rights Slam), ali i u području kulture (Prirok — projekt usmjeren na educiranje mladih pjesnika). Lani smo se odlučili napraviti istraživanje o stavovima mladih prema ostanku, odnosno odlasku mladih iz Hrvatske. Ispostavilo se da većina mladih želi ostati u Hrvatskoj, ali da za to nemaju uvjete. Dosta nam je kukanja o tome kako je u Hrvatskoj katastrofa, a vani bolje. Pokrenuli smo se jer smo kroz rad s mladima spoznali da naši vršnjaci zapravo ne znaju puno o svojim pravima koja se kroje kroz politike za mlade. Riječ apatija “iskakala je iz paštete”, ali mi smo rekli STOP i raspisali projekt “Suradnjom protiv apatije”. Prijavili smo ga na natječaj Erasmus+ programa, dobili financijska sredstva i počeli ga provoditi u lipnju 2017. godine.”
Provjeri kako smo proveli subotu 21.10. u Rijeci — https://goo.gl/ES3hUZ

Kako vrijeme prolazi sve više su svjesni da ovo nije projekt koji će odraditi i nastaviti s nečim drugim.

“Znate onaj trenutak kad vam se upali svjećica i sine vam nešto čega se dugo niste mogli sjetiti, a bilo je tako jednostavno. To je Suprotiva! To je ono kad kažeš sebi “Jao, pa naravno…ne mogu rukomet, nogomet ili košarku igrati sam, pa treba mi ekipa. Onda skupiš ekipu, po sposobnostima rasporediš igrače na ključne pozicije i vraški se svi skupa znojite kako bi se mreža zatresla”.

Lani su mladi iz Svjetskog saveza mladih Hrvatska organizirali kao i svake godine svoju višednevnu konferenciju. Prošlogodišnja tema “Ostati u Hrvatskoj: Kako i zašto” aktualnija je nego ikad. Ove godine u naslovu nema pitanja, nema nedoumica, već jedna izjavna, jasna i glasna, odlučna i hrabra rečenica “Mi ostajemo”.

Pridružili su nam se gradska i županijska vijećnica Petra Mandić (iz MOSTa), gradska vijećnica Ivona Milinović (iz HDZa), predsjednik Savjeta mladih Primorsko goranske županije — Kristian Čarapić (iz SDPa) te predsjednik Gradskog vijeća za grad Rijeku Tihomir Cordasev (iz Akcije mladih).
“Naravno da u godinu dana nije došlo do velikih promjena u domeni politika za mlade i mlade obitelji, naravno da mladi i dalje odlaze s cijelim obiteljima. Svjesni smo toga. Pa otpratili smo neki dan opet nekoliko njih u Irsku. Da, mi koji govorimo “Mi ostajemo” pratimo ih na aerodrom, pitamo se kako će se snaći i hoće li se vratiti. “Ma dobro je, hajde — tješimo se svi — treba izbrusiti engleski, bez njega se danas više ništa ne može”.
Provjeri kako smo proveli subotu 21.10. u Rijeci — https://goo.gl/ES3hUZ

Kažu da upravo zbog njih ne posustaju. Žele pripremiti teren za njihov povratak i rade sve što mogu da što više mladih odluči ostati. Evo nekoliko konkretnih primjera kako:

Suprotiva odgovara na pitanja:

 • Što su politike za mlade?
 • Što je Nacionalni program za mlade?
 • Što su Savjeti mladih?
 • Postoji li Savjet mladih u njihovom gradu?

Suprotiva podučava koji su oblici udruživanja mladih i kako se u njih uključiti kroz:

 • Udruge za mlade
 • Mladež političkih stranaka
 • Studentske udruge
 • Klubove za mlade
 • Centre za mlade

Suprotiva razjašnjava:

 • Što može Savjet mladih?
 • Tko osigurava financije za njegovo djelovanje i projekte?

Suprotiva upozorava da:

 • Nacionalni program za mlade poziva mlade na razvijanje, donošenje i praćenje provedbe programa za mlade u suradnji s udrugama mladih i za mlade te uključivanje Savjeta mladih
Prezentacija kojom je vođen susret u Rijeci! 📽

🖐 Udruga Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) bavi se promicanjem i zaštitom ljudskog dostojanstva kroz edukaciju, zagovaranjanje i kulturu. 2016. godine proveli su istraživanje o potrebama mladih i njihovih obitelji, a u rujnu iste godine organizirali su prvo predizborno sučeljavanje na temu obiteljske politike i mladih. S obzirom na veliko iseljavanje i demografski pad koji ima teške posljedicama za cijelo društvo, oformili su inicijativu #suprotiva.


🎗 Projekt #suprotiva je financiran sredstvima Europske komisije, putem Agencija za mobilnost i programe Europske Unije u sklopu programa Erasmus+, KA3 — Stukturirani dijalog. Po završetku edukacije mladi dobivaju Youthpass certifikat kao potvrdu sudjelovanja.

🤝 Partnerske udruge koje zajednički provode i sudjeluju na projektu su:
Svjetski savez mladih Hrvatska, Klub mladih Rijeka, OU Podum,
Udruga Impress, Split Misli, Udruga Prizma

✊ “Suradnjom protiv apatije” #suprotiva je platforma educiranja, istraživanja, osluškivanja i povezivanja mladih u Hrvatskoj. Riječ je na nama. Zahtjevamo promjenu sutrašnjice. Izgradimo planove i strategiju naše budućnosti.

🖥 Pretplati se na naš newsletter: https://goo.gl/wjReXy

📨 Prati nas na ostalim kanalima:
https://www.facebook.com/suprotiva/
https://twitter.com/suprotiva
https://www.instagram.com/suprotiva/
http://soundcloud.com/suprotiva
https://www.youtube.com/channel/UCquz7etgwfgj6ZFLBBblLZw

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.