TBKx: het transport van morgen

Study Association Industria
5 min readJul 4, 2018

--

TBKx 2018. Bart Takkenkamp van Wuunder aan het woord.

TBKx is een jaarlijks evenement waar sprekers het podium krijgen ideeën te presenteren die in de toekomst hoge ogen moeten gooien. Dit jaar werden er ideeën gepresenteerd over ‘het transport van morgen’. Er werd gepresenteerd door Maijke Receveur (Lightyear), Jack Martens (DAF), Bart Takkenkamp (Wuunder) en Martijn Roza (Vanderlande). De vier sprekers hadden ieder een andere visie op het onderwerp en dat wekte veel interesse bij de bezoekers Daarom kan er gesteld worden dat TBKx ook dit jaar weer meer dan geslaagd is.

Op dinsdagavond 27 maart werden alle deelnemers verwacht in Het Ketelhuis op de Grote Beek. Als rasechte Hollanders kwam iedereen klagend binnen, want het weer was barslecht. Ondanks dat werd het tijdens het diner al snel gezellig. Alumni, die elkaar wellicht weer na enige tijd zagen, en de studenten, die altijd wel wat te vertellen hebben, maakten het eerste uurtje makkelijk vol. Om 20.00 begon hetgeen waarvoor iedereen was gekomen. Dagvoorzitter Hans Jeekel opende het evenement en introduceerde het thema: “Het transport van morgen.” Voor alle aanwezigen was het ongetwijfeld duidelijk dat er op het gebied van transport veel veranderd kan en moet worden, maar hoe? Om een antwoord op deze vraag te krijgen, werd het tijd om naar de vier sprekers te luisteren. Maijke Receveur vertelde namens Lightyear haar visie voor de toekomst.

Lightyear

Lightyear is een jong bedrijf dat is opgericht door vijf TU/e alumni uit het Solar Team. Na het ontwikkelen van Stella en Stella Lux was het tijd voor wat anders: Lightyear One. Gedreven door de toenemende klimaatproblematiek vertelde Maijke ons over de Lightyear One. Deze auto rijdt volledig elektrisch en kan overal ter wereld worden gebruikt, doordat de auto zichzelf oplaadt met zonne-energie. Lightyear mikt zich vandaag de dag op het verder ontwikkelen van de Lightyear One en de onderliggende technologieën. De focus ligt nu op het zorgen dat Lightyear betrouwbaar de markt intreedt, om over enkele jaren te starten met het produceren van meer volume. Maijke was erg enthousiast en had het volste vertrouwen dat Lightyear misschien wel dé oplossing is voor ons toekomstig vervoer. Over Lightyear zullen we de komende jaren vast en zeker meer horen.

Maijke Receveur van Lightyear presenteert de duurzame auto.

DAF

Jack Martens van DAF was de volgende spreker. Meteen begon hij met het feit dat er bij bedrijven als DAF altijd redenen zijn om te blijven innoveren. Zijn het niet de hedendaagse development drivers, dan zijn het wel de toekomstige drivers zoals, het kan maar niet vaak genoeg genoemd worden, het klimaatprobleem. De wereld verandert mee en daarmee DAF ook. Zo lanceerde DAF vorig jaar een nieuwe down-speeding aandrijflijn, wat tot zo’n 5% vermindering leidde in het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Daarnaast vertelde Jack over nieuwe hybride technieken en de verdere automatisering van het transport, wat allemaal leidt tot vermindering van de CO2-uitstoot. Tenslotte kwam platooning aan bod. Bij platooning worden trucks elektronisch aan elkaar gekoppeld. Hierdoor volgen de trucks automatisch de route met dezelfde snelheid van de eerste truck, zonder hulp van de chauffeur. In 2022 staat de marktintreding van platooning gepland, wat voor lager brandstofverbruik, lagere CO2-uitstoot en een efficiëntere wegbezetting gaat zorgen.

Duidelijk was dat Jack heel goed wist waarover hij sprak. Uit de vragen die hij kreeg bleek dat DAF geen onhaalbare en onrealistische projecten wil starten, maar optimaliseert wat het op dit moment kan. Kleine stappen voorwaarts leiden uiteindelijk toch ook tot grote vooruitgang?

Wuunder

Bart Takkenkamp trapt zijn verhaal af met de vergelijking van leveringen vroeger en leveringen van nu. Waar vroeger de melkboer je naam kende en je bestelling zelfs in je achtertuin kon achterlaten, komt nu een haastige postbezorger aan je deur die snel weer vertrekt wanneer de deur niet geopend wordt. Een andere ontwikkeling die zichtbaar is in het transport van tegenwoordig, is de toename van het aantal pakketten dat verzonden wordt. Precies op deze twee vlakken slaat Wuunder haar slag.

Wat is nu de levering van de toekomst? Wuunder doelt op een oplossing die voor zowel de verzender als de ontvanger gemakkelijk, persoonlijk en efficiënt is. Wuunder slaat de grootste slag in de eerste en laatste kilometer van de zending door de verzender aan de ontvanger te koppelen door middel van het Wuunder transportplatform. Dit platform maakt het mogelijk om pakketten naar de ontvanger te versturen in plaats van het woonadres. Doordat zendingen van verschillende vervoerders gecombineerd worden en er gebruik wordt gemaakt van elektrisch rijden, verwacht Wuunder veel CO2-uitstoot te besparen. Kortom, de toekomst van de levering is niet alleen efficiënter, innovatief en groener, maar ook ouderwets klantvriendelijk.

Vanderlande

Net zoals het groeiende aantal pakketten dat wereldwijd verzonden wordt neemt ook het aantal vliegtuigpassagiers toe. Martijn Roza presenteert het concept ‘Bagage as a service’ als een van de oplossingen die bij het transport van morgen hoort. Bij deze service krijgt de passagier een universele koffer thuisgestuurd, die wordt opgehaald wanneer de koffer ingepakt is. De universele koffer maakt het mogelijk om nog meer automatisering toe te passen op het verzendproces. Daarnaast kan het ruim veel efficiënter gebruikt worden vanwege de rechthoekige standaardvorm van de koffer. Dit samen zorgt voor een zeer betrouwbaar proces, waardoor het kwijtraken van een koffer bijna onmogelijk wordt.

De discussie aan het einde van de avond.

De koffer wordt al eerder verzonden naar de eindbestemming, waardoor de passagier zich tijdens de reis geen zorgen hoeft te maken over het inchecken. Daarnaast is het mogelijk om bij te houden waar de koffer zich bevindt en kan de passagier zien of alles goed gaat. Het blijkt dat in het transport van morgen de klantbeleving iets is wat steeds beter kan.

gepresenteerd hadden, was het tijd voor een drankje. Onder de deelnemers werd er nog verder gepraat over de avond en werd er volop gediscussieerd wiens idee nou de meeste potentie had. Dit laatste bevestigt dat het dit jaar weer een geslaagde editie was van TBKx. De grote diversiteit aan ideeën over “het transport van morgen” laat zien dat er nog veel werk te doen is.

Uit de evaluaties bleek de tevredenheid van het publiek. TBKx; een mooie samenwerking tussen Alumnia en Industria. Tot volgend jaar!

--

--