Важливість тестування ігор

--

Оригінал статті англійською “The importance of playtesting” від Еллі Дікс(Ellie Dix).

Коли мене просять дати найкращі поради для розробників початківців, я завжди повторюю те саме… тестуйте, тестуйте та ще раз ТЕСТУЙТЕ!

Тестування ігор дозволяє зіграти у вашу гру іншим людям, не залежно від того, чи це похапцем виконаний прототип на звороті від коробки пластівців, чи це чудовий прототип з повністю готовим оформленням.

Flycatcherгра, яка мала успіх на початкових етапах тестувань, а потім опинилася у смітнику!

5 моїх найкращих порад з тестування ігор

  1. Починайте тестування якнайшвидше. Зазвичай дуже хочеться максимально вдосконалити свою розробку, перед тим як дати пограти її іншим людям, проте опирайтесь цьому бажанню. Змусьте себе показати свою ідею якнайшвидше. Так ви збережете собі купу часу, яку ви б витратили на зламаний ігролад чи нецікаві задуми. Раннє тестування покаже, чи ваш початкову ідею варто розвивати далі, та в якому напрямку потрібно рухатись.
  2. Тестуйте з ігровими розробниками та гравцями, для яких настільні ігри — хобі. Ваші друзі та рідні — це не найкращі тестувальники для вашої гри. Вони не об’єктивні. Також, вони можуть не розумітись на сучасних настільних іграх. Якщо будете уникати тестувальників пов’язаних з індустрією, то від цього ваша гра тільки постраждає.
  3. Не прив’язуйтесь емоційно до гри. Приходьте на тестування відкритими та готовими змінювати вашу гру. Отримувати негативний відгук може бути непросто, проте в довгостроковій перспективі це працює на покращення гри, навіть якщо це означатиме, що вам потрібно буде відійти від початкових ідей, які надихали вас на гру.
  4. Приймайте власні рішення, що стосуються вашої гри. Будьте уважними до проблем з грою, які відкриються під час тестування, проте ви не зобов’язані втілювати чиїсь запропоновані покращення. Це ваша гра.
  5. Переконайтесь, що ви проводили тестування “наосліп” перед презентацією чи друком. Тестування “наосліп” це фінальне тестування в якому тестувальники самі вчаться грати у гру за написаними правилами без втручання розробника.
Strawberry Politics гра, яка мала успіх на початкових етапах тестувань, а потім опинилася у смітнику!

Важливість тестування ігор

Чому ж тестування ігор таке важливе? Тут наведено 12 причин, але я впевнена, що їх є набагато більше. Будь ласка, діліться вашими власними ідеями в коментарях…

Seize the Power — гра, розроблена Безом Шахріарі та Тіз Крілою. Перший ігровий тест почався вже через 3 години після початку розробки гри.
  • Ви не зможете передбачити, як працюватиме гра, поки не почнете тестування. Ви не будете знати, як інші люди будуть думати під час гри та які стратегії обиратимуть під час ігрового процесу. Мозок кожної людини працює по різному. Вони побачать те, чого не побачили ви, що своєю чергою змусить вас змінити гру.
  • Гравці не будуть поводитись, як математичні моделі. Вони не завжди будуть дотримуватись найкращої стратегії — також, на гру впливатимуть інші фактори. Можливо, вони побудують гру на стратегії, якої вирішили дотримуватись до кінця. Або вони вирішать зібрати певний вид ресурсу тільки тому, що їм подобається цей компонент. Можливо, вони прийматимуть рішення надміру обережно, або дуже необачно, або так, як притаманно саме їм.
  • Навіть якщо ви надзвичайно ретельно працювали над балансом гри, проте гравці не відчувають, що гра збалансована — то потрібно шукати проблему. Люди хотітимуть грати вашу гру, якщо відчуватимуть справедливі умови для всіх гравців.
  • Деякі нюанси вашої гри, які видаються вам веселими, насправді можуть такими не бути. В цьому й різниця між комп’ютерною симуляцією ігрового процесу та грою з живими людьми. Тестувальники скажуть вам, коли їм стане нецікаво.
Ранні тести Cracker Games … з серцевинами від туалетного паперу
  • Тестування допомагає “продавати” вашу гру. В процесі залучення тестувальників до гри ви вчитесь її презентувати. Якщо ви презентували гру на тестовій партії, наживо або онлайн, а ніхто не захотів в неї зіграти, можливо, ваша гра, в задуманому вигляді, занадто нішева або нецікава, або вам потрібно навчитись краще її “продавати”!
  • Тестування допомагає вам писати правила. Коли ви пояснюєте гру багато разів різним гравцям, то починаєте розуміти, як зрозуміло та ефективно структурувати своє пояснення правил.
  • Під час тестування може з’ясуватись, що існує єдина найкраща ігрова стратегія тож інші стратегії стають непотрібними. Це зменшує привабливість гри, бо вибір стає надто очевидним. Може, також, з’ясуватись, що через проблему з єдиною найкращою стратегією ціла частина гри стає непотрібною.
  • Також, під час тестувань ретельно досліджують вишуканість гри. Чим менше запитань виникає у гравців під час гри, тим менше потрібно нагадувань або уточнень у правилах, тим вишуканіша ваша гра. Ви точно не хочете, щоб ігровий досвід був незручним та заплутаним. Ви хочете, щоб він був якомога легшим та інтуїтивно зрозумілішим. Ви хочете, щоб люди були повністю занурені у гру та концентрувались на стратегіях або історії. Ігрові механіки не повинні відволікати гравців, вони не повинні весь час згадувати, з якої колоди в який момент ходу вони повинні брати карти.
Тестування “наосліп” Don’t Count Your Chickens
  • Тестування дозволяє виявити проблему домінантного гравця. В змагальницьких іграх, кінцевий рахунок в ідеалі має бути з незначним відривом між усіма гравцями. В командній грі ви повинні зробити так, щоб усі гравці просто виграли або просто програли. Ціль гри — втримати гравців залученими в ігровий процес до самого кінця партії.
  • Тестувальники грали в ігри в які не грали ви. Якщо вам вдалось створити гру, яка дуже схожа на вже наявну, або якщо ви намагаєтесь розв'язати проблему, з якою прекрасно впорались в іншій грі — розробник, що тестує вашу гру, зможе вам це підказати. Інші люди завжди мають ідеї та поради, які не приходили вам в голову.
  • Під час тестування “наосліп” тестувальники допоможуть вам створити зрозумілі правила та графічне оформлення. Речі, очевидні для однієї людини не завжди очевидні для іншої. На жаль, ваших пояснень до правил може бути недостатньо. Позначки, які ви обрали, можуть суперечити загальноприйнятим нормам та зайвий раз заплутувати. Вам може не вистачати прикладів, щоб продемонструвати деякі моменти. Неможливо поставити себе на місце того, хто нічого не знає про гру, тож вам потрібно знайти нових тестувальників та ретельно спостерігати за їхніми діями.
Тестування “наосліп” гри Doughnut Dash

Насамкінець…

Якщо ви створюєте власні ігри, я наполегливо рекомендую вам якнайчастіше тестувати ігри інших людей. Робота з ідеями інших розробників та спостереження за реакцією гравців на ці ідеї — це самоосвіта в ігровій розробці та надважливий інструментарій розробника. Плекайте свою креативність відкриваючи для себе нові розробницькі ідеї. Допомога іншим розробникам допоможе зміцнити ваші власні вміння та навички.

Дивовижний прототип гри Кірана Симінгтона від якого я в захваті

--

--