Westendorf

Wintersport 2015


Wintersport in Oostenrijk

Westendorf ligt in het westen van Oostenrijk, in Tirol. Het dorp ligt in het Brixental, wat onderdeel is van het Kitzbühel bergengebied van de Alpen. In dit deel van Oostenrijk zijn zeer veel skigebieden te vinden. Westendorf is onderdeel van het “Skiwelt Wilder Kaiser — Brixental” skigebied, wat het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk is.

Wij hebben ons alleen vermaakt in het gedeelte dat verbonden is met Westendorf, aangezien dit al groot genoeg is om een week te skiën. Met één pas is het mogelijk om de pistes van Westendorf te gebruiken, maar ook die van Brixen, Hopfgarten, Itter, Söll, Scheffau, Ellmau en Going. De meeste pistes in dit gebied zijn geconcentreerd op de noordkant van de Kitzbühel Alpen, maar die van Westendorf zijn op de Choralpe, Talkaser, Fleiding en Gampenkogel. Deze bergen hebben als kenmerk dat het goed begaanbaar is voor beginners of mensen die niet van te steile afdalingen houden.

De bergen in het gebied zijn erg gevarieerd. Niet alleen in hoogte, maar ook in vorm. De meest onderscheidende is de Wilder Kaiser, wat net boven Ellmau en Going ligt. In een ander gebied, maar wel zichtbaar vanaf de top van de bergen van de Kitzbühel Alpen is de Großglockner, wat de hoogste berg is van Oostenrijk. De andere bergen zijn minder spannend, maar niet minder mooi voor het oog!

Westendorf

Westendorf ligt op 802 meter hoogte, waardoor het gehele gebied lang met sneeuw bedekt is in de winter. Dit zorgt voor het “echte” winter gevoel, zeker als de bomen krom hangen door het gewicht van de sneeuw. In de zomer is het gebied zeer groen en vindt men hier toevlucht voor de rust, wandelingen en bergbeklimmingen. In de winter wordt het omgetoverd tot puur wintersportoord, waardoor het inwonersaantal verdubbeld door de toeristen. Tijdens het winterseizoen zijn er vooral Nederlanders, Duitsers en Engelsen te vinden.

Kenmerkend aan Westendorf is de kerktoren, wat het hoogste gebouw is van het dorp. Hierin wordt elke zondag de Katholieke Mis gehouden, waarna men na de Mis toevlucht vindt in het dorpscafé. De ruime meerderheid van het dorp is Katholiek, wat je veel terugziet het dorp door de ornamentiek. De kerk is van binnen prachtig ingericht, iets wat je niet snel ziet in Nederland.

Zelfs op de bergen vind je sporen van het Katholieke geloof. Vrijwel op elke bergtop die begaanbaar is, is een kruis te vinden. In de zomer is dit te voet toegankelijk, waar men een stempel kan halen met een bepaald aantal punten. Als je genoeg punten hebt, krijg je een onderscheiding voor het trotseren van de bergen. Verder zie je regelmatig kapelletjes en borden met religieuze afbeeldingen.

Het dorp is erg langgerekt en ingericht met appartementen, met een bepaalde Oostenrijkse stijl (veel houtwerk). De meeste grond van het dorp zijn van de boerenfamilies. De eigenaar van de grond geeft zijn kinderen een gedeelte als ze oud genoeg zijn, waarna ze zelf een gebouw mogen plaatsen op de grond. De meeste laten een zeer groot complex bouwen, waar ze gasten kunnen laten verblijven. Op deze manier genereren ze extra inkomsten tijdens het winterseizoen, als er minder omzet is. Boeren die op het land werken in de zomer geven soms dan ook skiles aan toeristen in de winter.

De schoonheid van de natuur heeft hier de overhand. Zowel in de zomer als in de winter is het prachtig. Men heeft hier veel respect voor de natuur, waardoor het zeer stil, rustig en vreedzaam is. Het vele groen in de zomer én het witte in de winter zorgt voor een sprookjesachtig aangezicht.

Zoet is écht de specialiteit van de Oostenrijkers. De patisserieën zijn overal te vinden, waar je een lekkere apfelstrudel kan krijgen. Typisch Oostenrijks is ook de germknödel, een meelballetje met een soort jam, overgoten met vanillesaus en maanzaad. Verder zijn ze ook niet weg van wild, zoals hert.
Deze gerechten kan je bijna overal krijgen. Lekker een apfelstrudel met chocolademelk op de top van de berg bij een skihutje na het skiën. Fantastisch!

Skiën

Wintersport zou wintersport niet zijn als je niet gebruikt maakt van de pistes op de bergen. Skiwelt Westendorf is een groot wintersport gebied waar je kan skiën en snowboarden. Als beginner kan je hier de basis onder de knie krijgen en als gevorderde kan je je gang gaan op de blauwe, rode en zwarte pistes van Westendorf. Vanaf Westendorf zijn twee transportmogelijkheden naar een piste. De 4-persoons stoeltjeslift naar de Schneeberg voor beginners en de Alpenrosenbahn (gondel) naar het middenstation of het topstation op de Talkaser. Vanaf de Talkaser is er veel keuze qua pistes, waarbij je aaneengesloten kan skiën zonder te lopen of een bus te pakken naar een gondel. Als je genoeg hebt van de Choralpe, Talkaser, Fleiding en Gampenkogel, dan kan je de gondel nemen vanaf de Choralpe naar Brixen im thale, waar een gondel naar de andere kant van Skiwelt gaat, naar Hochbrixen.

Het uitzicht is natuurlijk fenomenaal. Tijdens het skiën moet je opletten dat je niet te snel afgeleid wordt door de prachtige natuur. Zelfs als je niet wilt skiën of snowboarden, is er nog genoeg te doen. De gondels zijn te voet begaanbaar en is een speciaal tarief voor beschikbaar. Zo kan iedereen naar het topstation op de Talkaser of Choralm en genieten van de machtige aanblikken van de Oostenrijkse gebergte. Elke dag kan anders zijn. De ene dag prachtig helder weer met zon, de andere dag bewolking maar met een kleurenspektakel in de lucht of winterse buien met veel sneeuw. Wat het weer ook is, er valt altijd wel iets moois te zien.

Auf Wiedersehen!

Deze (eerste) wintersportweek was geweldig. Het is een aanrader voor iedereen, of je nou wilt skiën, snowboarden of helemaal niet — er is geen excuus om niet te gaan. Koud in Oostenrijk is niet hetzelfde als in Nederland. Zeker na zo’n land gezien te hebben denken we toch maar weer: wat is Nederland toch saai.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.