Power to the point! (met stappenplan)

Powerpoint is brrrr. Jakkes. Eikes. Slides met dansende bullet points en roterende grafieken die iemand richting publiek gooit. PPT meeting. Help! En geen probleem als je presentatie een pointe mist, want je eindigt toch wel met… ‘Vragen?’

Ooit al op Slideshare naar inspiratie gezocht? Of per ongeluk doorgeklikt toen iemand een presentatie deelde? En helemaal tot het end doorgebladerd? Dan had je ontzettend veel geluk. Ik maakte het ook ooit mee. In 2014. Stapel stelde in 114 (!) slides zichzelf voor en legde meteen ook uit hoe print en digitaal kunnen samenleven. Eat that, man die onlangs zei dat goede Powerpoints uit 5 slides max bestaan. En ziedaar ook de vraag die ik deze jazzzomer geregeld beantwoord: ‘Jullie vernieuwen Jazzmozaïek? Maar wie leest nu nog magazines? Doe je niet beter alles online?’. Nope.

Nog zo’n goed voorbeeld. Zo eentje waarvan je denkt:

Ah, een presentatie maken, da’s precies toch iets anders dan je dochter helpen met een Prezi voor het 5e leerjaar.

Ik was bij een product design meetup, georganiseerd door Little Miss Robot en Start-it. We werden er meegezogen in de rebranding van Ketnet door Eugene & Louise, inclusief pompodompompom. Maar nog indrukwekkender was de eenvoud van de slides waarmee Cas Lemmens zich bediende terwijl hij zijn uitdagingen als product designer bij Spotify uit de doeken deed (vandaag is Cas alweer verhuisd naar Apple). ‘Back to Basics’ heette zijn presentatie. En hij inspireerde met een knap opgebouwd verhaal, ondersteund door duidelijke, krachtig vormgegeven slides. Hip shirt droeg hij ook. Hoorde bij het totaalpakket.

Maar zo kun je tenminste buitenkomen. Zo krijg je je pitch verkocht.

Stap 1: het verhaal

Een Powerpoint. Een boek. Videoclip. Animatievideo. Oja, ook dat print magazine. Zelfs al hebben ze allemaal een andere functie en dynamiek, de basis is dezelfde: het verhaal. Met begin, midden en einde. Duidelijk, helder en herkenbaar, maar ook origineel. Wat vertel je aan wie en hoe bouw je dat op? Hoe ziet de grote structuur eruit? Hoe trek je het publiek binnen in je verhaal? Wat wordt de body? Zorg je tussendoor voor rustpunten? En hoe maak je dat ze aan het eind niet vergeten wat je net vertelde?

Stap 2: het systeem

Als het over presentaties gaat, houden wij van Kant.13 het bij twee keuzes: Powerpoint of (animatie)video. Flexibele Powerpoints kunnen per spreek- (of mail)beurt lichtjes aangepast worden, dat is een voordeel. Een video heeft de kracht om in een paar minuten heerlijk te overdonderen met beeld en geluid, via allerlei kanalen.

Referenties uit animatie-, video- en powerpointpresentaties van Kant.13 voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Voka Health Community, UCB, Whitemilk en Molenwater.

Voor een Powerpoint gebruiken we geen toeters of bellen. Hoewel, we stoppen er kleine extra’s in die verwijzen naar de huisstijl en die het publiek het idee geven dat er ook aan hen gedacht is. Maar we doen niet aan effecten waarbij je je duizelig afvraagt of de spreker niet beter wat meer tijd aan de inhoud besteed had.

Beweging bewaren we voor video. Dat is de uitgelezen kans om alles uit de kast te halen. En om te delen! Niet voor niets noemt Forbes video marketing de toekomst van content marketing. Uit onderzoek blijkt onder meer dat 90% van de mensen zich door productvideo’s laat helpen om over een aankoop te beslissen.

Wij houden van filmpjes!

Stap 3: de taal en de looks

Eens het verhaal vastligt en het platform gekozen is, is het tijd om te schrijven en te onwerpen. Om inspiratie te zoeken, te pinnen, te vergeten en er iets origineels van te maken. Om toe te voegen en te schrappen. Om op te blinken. Te kneden. Voor inhoud en gevoel te zorgen. Tot je een strak-in-het-pakpresentatie hebt die bij niets of niemand anders past. Eentje met een knallende pointe.

Vragen?