Cuijk- Namur

Kapten och Peter S. flyger från Mallis till Schiphol sönd 25 juni, där vi möter Jerry S som kommer från Kastrup. Tågar till Cuijk. Provianterar och äter tidig middag på uteservering på torget. Sedan taxi till hamnen med allt bagage och bunker. Kärt återseende med Liv. Pratar med hamnkaptenen och får tillbaka min nyckel.

Måndag 26 juni.

Tidigt iväg och bunkrar vatten. Lämnar marinan. Till hö på Maas. Frukosterar under gång. Fantastikst väder. Sol och värme. Går söderut på Maas mot Maastricht. Två slussar på Maas. Landskapet platt, jorbrukslandskap med en del byar.

Cyklister utefter kanalbanken
Periodvis bebyggelse utefter kanalen
Periodvis jordbrukslandskap
Campingplats utefter kanalen
Ett och annat möta
Linfärja att passa på. Doch väl utmärkta.

En sluss när vi slussar in till Roermond. Hittar en plats i marinan, långsides. Måste lämna före kl.12 följande dag då ägaren återkommer. Promenerar in till gamla staden. Strosar runt och tittar. Hittar trevlig restaurang på torget där vi äter middag.

Bostad i hamnen i Cuijk
Säkerhetsporten för hamnen i Cuijk mot Maas
Två rutinerade slussare i action
Liv vid bryggan i Roermond
Bobåt i Roermond

Tisd 27 juni.

Tidig start. Slussar efter en kort sund ut på Maas en bit uppströms. Kommer efter ngr timmar till Maasbracht som verkar vara en jättestor pråmhamn. Slussar in på Julianakanal som är spikrak, grävd. Vi hade helre följt floden Maas som slingrar sig genom landskapet men den är inte farbar här. Tre stora, höga slussar. Man slussar alltid in efter pråmarna, en, två eller tre pråmar beroende på hur stora dessa är.

Action bild i en relativt hög sluss med flytande pollare så att man slipper flytta förtöjningen hela tiden

Man måste alltid vänta på pråmarna så det lönar sig inte att försöka köra om dessa även om man skulle klara av det. I Tyskland utom Rhen, körde vi ofta lite fortare än pråmarna (12 mot 10 km/tim). Här försökte jag ibland köra om men det var nästan omöjligt pga vågbildning och vattenförskjutning trots 1–2 knop högre fart. På Maas blir vi oftast omkörda av stora snabba pråmar.

Till Maastricht. En passerande holländare pekar mot en liten obetydlig sluss på hö sida. Vi ser ett telefonnummer på en skylt. Ringer hamnkaptenen som slussar in oss i Historie Stadshaven Bassin, Oude Bassin.

På väg att slussa in i Historishe Stadshaven

Går som vanligt omedelbart på grund när vi ska förtöja på 2–2,5 m djup. backar loss utan besvär och hittar en plats som fungerar.

Liv på plats i Maastricht

Fint väder. Promenerar runt i stan som är mkt tilltalande. Öl på torget i solen.

På torget i Maastricht

Fin middag i en gammal porslinsfabrik i hamnen.

Porslinsfabrik, Sfinx, ombygd till kulturhus med bl.a. fin restaurang

Onsdag 28 juni.

Liggedag. Tidigt morgonbesök hos tandläkaren för kapten som bitit av en tand. Sedan följer vi Peter till stationen för att ta tåget till Schiphol.

Stationen i Maastricht

Strosar runt på stan. Stor torgdag och vi hittar massa grönsaker bl.a. vit sparris till en gourmetmiddag ombord. Mums. Kvällsöl på torget i solen.

Torsdag 29 juni.

Avfärd mot Liège. Slussar ut igen till Maas tillsammans med två motorbåtar. Mkt vild slussning i den lilla slussen.

Båtkompis på väg in i slussen före oss

Väl ute på Maas fastnar vi som vanligt lite i dyn. Kommer loss utan problem som vanligt. Bunkerstation precis utanför och fyller diesel och vatten.

Mot Liège i Belgien. Landskapet har ändrat karaktär litegrann. Mer kuperat och mer industrialiserat än östra Holland. Liège verkar vara en storstad med mkt omgivande industrier och mkt livlig pråmtrafik. Vi slussar upp i två mkt höga slussar 12–14 meter.

Jungman Jerry begrundar slusshöjden och funderar över lämplig slusstaktik.
Vakthavande norr om Liège
Bostadsbebyggelse på väg in i staden

Vi angör Liège Yachthamn, Port de Yachts. Ropar an hamnkaptenen för att fråga om tillgängliga platser och vattendjup. Vi uppfattade att det var ok (knackig fransk-engelska) och gick in. Det fungerade bra och vi fick en bra plats.

Liv på plats centralt i Liège.
Kapten på väg ombord efter inköp

Fredag 30 juni

Försöker kolla med hamnkaptenen i Liège, om alla vattenvägar är öppna till Paris. Fått indikationer på att dom inte är det pga vattenbrist. Hamnkaptenen försöker kolla med vnf.fr men har svårt att få besked. Hänvisar till att par Australiensare i hamnen. Det visa sig att dom har seglat runt på kanalerna i 12–14 år på somrarna. Dom bekräftar att många kanaler är stängda. Själva drabbades dom för några år sedan av en månads väntan, utan förvarning pga vattenbrist. Man kan förmodligen ta sig till Paris men vi får lägga om rutten. Dom föreslår två alternativa vägar.

Vi kastar loss för att gå till Namur för att där bestämma definitiv färdväg, Meuse eller Sambre. Liège har endel spännande byggnader men också mycket smutsiga industriområden och en hel del förfallna, övergivna industribyggnader.

Spännande byggnad i Liège
Industri, lite på dekis?
Spännande ruin
Kraftverk?

Tre höga, stora slussar passeras.

Stor sluss

Kommer så småningom till Namur i skapligt väder. Förtöjer i Port de Plaisance, Henry Hallet, Jambes. Rakt över Meuse ligger Namur. Mkt fin kväll och vi går in till Gamla staden i Namur. Det blir Moulles inomhus (mums), och Reggae på en liten utohusbar under markis. (två öl och livemusik för 5 €)

Nu hugger vi in!

Lördag 30 juni

Vi vaknar till ösregn. Frukosterar och tar på oss regnkläder + paraply. Promenerar in till staden och turistinformationen då hamnkaptenen inte kan ge något besked om vidare färdvägar. Turistinformationen kollar med slussvakter och Sambre är öppen i den närmsta delen för vidare färd. Fikar på stan och handlar på rea (30–60%).

Matmässa på den gamla borgen högt över staden. Måste besökas. Ösregnet har nu övergått i ett intensivt duggregn. Vi vandrar under paraply en lång serpentinväg upp till borgen. Betalar inträde och vandrar in i lervällingen. Köper mat- och dricka- poletter och vandrar runt. Ganska mycket folk trots det mkt tråkiga vädret. Där finns ett gäng stjärnkockar (Michelinare) som lagar smakportioner á 8 €. Vi provar en fois gras-korv med bröd och rostad malt. Gott men föga mättande. Sedan följer vi mästarnas mästerkock när han lagar frikassé på havskräftor till åskådarnas jubel. Den färdiga rätten har lottats ut på inträdesbiljetten och vinnarna såg mycket nöjda ut.

Mästerkocken lagar inför en entusiastisk publik

Vi beslutar oss för att inte äta oss mätta här utan i båten och vandrar hemåt.

Liv kan anas genom duggregnet på väg mot matmässan
Denna vackra staty såg vi på vägen ner från borgen

Väl nedkomna till båten hjälpte jag ett par Holländska båtar att lägga till. Dom kom från Meuse söderut och bekräftade att det var stop där och i Canal des Ardennes.

Avgjort! Vi följer Sambre västerut för att den vägen till Paris!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.